Ο «τραβηγμένος» όρος δεν ανήκει σε κάποιον… αριστεριστή ή άλλου είδους ακραίο. Τον χρησιμοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπριέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δήλωσε: «Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς τον κίνδυνο να βρεθούμε σε κατάσταση “εμβολιαστικού απαρτχάιντ”. Φτάσαμε ήδη σε αυτό το σημείο». Ο συνήθως διπλωματικός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι υπάρχει μια «σοκαριστική ανισορροπία στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων». Πράγματι, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση σχεδόν το 50% του πληθυσμού των πλούσιων χωρών, ενώ στις φτωχές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1%… Για εμβολιαστικό απαρτχάιντ μίλησε ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν (νυν Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ), προσθέτοντας: «Είναι απαράδεκτη η έως τώρα αποτυχία μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του Covid-19 και να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού».

Υπάρχουν όμως και πιο στοχευμένα και εγκληματικά απαρτχάιντ. Ένα από αυτά οφείλεται στο παράνομο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Εξαιτίας του το νησί της Καραϊβικής, αν και παράγει τα δικά του εμβόλια, αντιμετωπίζει πιο «πρωτόγονα» προβλήματα. Για παράδειγμα, έλλειψη συσκευών μηχανικού αερισμού: οι δύο ελβετικές εταιρίες που τις κατασκευάζουν αγοράστηκαν τον Απρίλιο του 2020 από την αμερικανική Vyaire Medical και έκτοτε πειθαρχούν στο εμπάργκο… Το πρόβλημα λύθηκε, έστω και καθυστερημένα, με την παραγωγή τέτοιων συσκευών από την ίδια την Κούβα.

Έπειτα όμως ανέκυψε νέο: οι σύριγγες! Πέρα από την ακραία κερδοσκοπία (η τιμή τους στη διεθνή αγορά δεκαπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες), η Κούβα υποφέρει από έλλειψη συρίγγων λόγω των δεσμών των ξένων βιομηχανιών που τις κατασκευάζουν με τις ΗΠΑ – οι οποίες επιμένουν στο εμπάργκο. Η Αβάνα αναγκάστηκε να οργανώσει τη διεθνή καμπάνια «Σύριγγες για την Κούβα» προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών της… Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρ’ όλα αυτά, η Κούβα μετρούσε προχθές μόλις 1.431 θανάτους, έναντι 12.749 θανάτων στην Ελλάδα (οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και είναι αμφότερες τουριστικοί προορισμοί). Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο ισχυρό σύστημα υγείας της «φτωχής» Κούβας, και βέβαια στη χρήση κάθε μέσου για την πρόληψη και καταπολέμηση της πανδημίας…

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!