Η μετανάστευση Ελλήνων και Νοτιοευρωπαίων, επίσημη πολιτική της Γερμανίας. Του Μάριου Διονέλλη
Μέρες του ’60 ζουν οι ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας, βλέποντας ξανά χιλιάδες νέους από την Ελλάδα να φτάνουν κατά κύματα για δουλειά στις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Οι παλαιότεροι απόδημοι Έλληνες αναβιώνουν τα χρόνια της δικής τους μετανάστευσης και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων δηλώνουν πλέον ανήμποροι να βοηθήσουν επαρκώς όλους όσοι χτυπούν την πόρτα τους ζητώντας συνήθως «δικτύωση» με τη γερμανική αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας μόνο σε ένα χρόνο, το 2012, η μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13%, με περίπου 10.000 περισσότερους Έλληνες να εγκαθίστανται στη Γερμανία σε σχέση με το 2011. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία πλησιάζει πλέον τις 35.000.
Η προσέλκυση ξένου εργατικού δυναμικού, κυρίως νεαρής ηλικίας, αποτελεί πλέον επίσημη πολιτική της Γερμανίας. Δεν πάνε ούτε δέκα μέρες από τότε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel ότι «όσοι ενδιαφέρονται για εκπαίδευση ή όσοι είναι άνεργοι επαγγελματίες, είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεχείς προσκλήσεις του κ. Φούχτελ προς τους Έλληνες νέους ανέργους να μεταβούν για κατάρτιση σε τεχνικές σχολές της Γερμανίας, στο πλαίσιο ενός «δυαδικού συστήματος μαθητείας» όπως ο ίδιος το ονομάζει. Μάλιστα, σε μία από τις τελευταίες προσκλήσεις του ανακοίνωσε και ειδικό πρόγραμμα «κινητικότητας» για νέους 18-35 ετών με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση και με προϋπολογισμό 139 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία δεν είναι πάντα ρόδινες, όπως λέει στον Δρόμο και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Ντίσελντορφ Γιώργος Ρούγας (βλ. δίπλα) καθώς πλέον η μεγάλη ζήτηση καθιστά δυσκολότερη την εξεύρεση δουλειάς με τα ποσοστά της ανεργίας να σημειώνουν αισθητή αύξηση και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 21.000 ο αριθμός των ανέργων στη χώρα, πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια. (Ωστόσο, σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό η ανεργία διατηρείται σχετικά χαμηλά, στο 6,9%.).
Σε κάθε περίπτωση η διαρροή πληθυσμού και κυρίως νέων ανθρώπων από την Ελλάδα είναι σημαντική και σαφώς αυξανόμενη, ενώ είναι και εμφανώς υποκινούμενη από τη Γερμανία η οποία κερδίζει αγοράζοντας έτοιμους επιστήμονες και εργατικό δυναμικό από τις χώρες του Νότου, που τελικά συμβάλλουν στη δική της ανάπτυξη. Άλλωστε, όπως λέει ο Νίκος Τσιβίκης, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ίσως τελικά να είναι υποκινούμενη και από την ίδια την Ελλάδα…