Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: Μάρκος Καμπάνης – έργα 1990-2020

Έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: Μάρκος Καμπάνης – έργα 1990-2020

Γνώρισα τον Μάρκο Καμπάνη και το έργο του σε μια έκθεση στον Ταύρο, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της παλιάς χυμοποιίας «Κρόνος».

Ο τίτλος ήταν «Αστικά ερείπια»: το google earth στη ζωγραφική και ο ζωγράφος είχε καταφέρει αξιοποιώντας και αυτή τη δημοφιλή εφαρμογή να μας ταξιδέψει σε εάν τόπο που άλλο τε άκμαζε η βιομηχανία και σήμερα βιώνει την εγκατάλειψη.

Είχαμε συνεργαστεί -κατά κάποιον τρόπο- αφού κι εγώ στο πλαίσιο της έκθεσης είχα πραγματοποιήσει δυο ιστορικούς περιπάτους στην περιοχή…

Με χαρά πληροφορήθηκα για την έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη.

Ζωγραφική, χαρακτική, εκκλησιαστική τέχνη, βιβλία συλλειτουργούν και ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός δημιουργού χαμηλόφωνου, με εκτεταμένο εύρος παραγωγής.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με κεντρικό άξονα έξι μεγάλες ενότητες δουλειάς, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Η έκθεση αντί για αναδρομικό έχει μάλλον «αμφιδρομικό» χαρακτήρα, καθώς δεν έχει αρχή και τέλος, και παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα.

Η έκθεση δεν ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα.

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία.

Ο Μάρκος Καμπάνης χαρτογραφεί τον προσωπικό του μύθο με πλοηγό τα ίδια τα μέσα της τέχνης, με εμβληματικό έργο την σειρά 365, όπου για ένα χρόνο ζωγράφιζε ένα έργο την ημέρα χωρίς θεματικό ή τεχνοτροπικό περιορισμό.

Η σειρά των ερειπίων αφορά μεγάλα σχέδια από ερειπωμένα ή εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της περιοχής του Ταύρου, στην οποία ήδη αναφερθήκαμε στον πρόλογο και πραγματικά εντυπωσιάζει δείχνοντας μας τι έχει χαθεί/ ξεχαστεί.

Η σειρά των Δέντρων πραγματεύεται την ίδια την ιστορία της τέχνης με οδηγό τις αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητά ως την σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνονται επίσης έργα που έχουν βάση αρχειακό υλικό όπως χάρτες και φωτογραφίες καθώς και έργα που έγιναν για εικονογραφήσεις βιβλίων. Μεγάλο μέρος είναι χαρακτικά με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και μονοτυπίες ή πειραματικές μορφές εκτύπωσης όπως κολλαγραφίες.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα του επιμελητή της έκθεσης Γιώργου Μυλωνά αλλά και του Σταύρου Ζουμπουλάκη, του Διονύση Καψάλη, του Γιώργου Χατζημιχάλη, της Ειρήνη Οράτη, της Μαρίας Βασιλάκη, του Γιώργου Τριανταφύλλου και του Zoltan Somhegyi.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη πραγματοποιεί και δωρεάν συναντήσεις με ξενάγηση και συζήτηση στην έκθεση του Μάρκου Καμπάνη

Ακολουθούν –σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις– οι εξής:

Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 12.00 ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Γιώργος Μυλωνάς

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 18.00 οι δύο φίλοι και ζωγράφοι, Γιώργος Χατζημιχάλης και Μάρκος Καμπάνης συζητούν για τα έργα της έκθεσης

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 12.00 ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Γιώργος Μυλωνάς

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου , τελευταία μέρα της έκθεσης ο Μάρκος Καμπάνης.

(θα ακολουθήσουν άλλες δύο σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν σύντομα)

Σε όλες θα παρευρίσκεται και θα συμμετέχει και ο καλλιτέχνης.

Στις φωτογραφίες τα έργα:

  1. Σημειώσεις Ταύρου, 2018, ακρυλικό, κολλάζ, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί, 120×270 εκ.
  2. Πεντάπτυχο της Ιστορίας του Δέντρου, Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Σύγχρονη εποχή, Ανατολή, 2011, ακρυλικό, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί επικολλημένο σε ξύλο, 90 x 40 εκ. έκαστον.
  3. από την σειρά «365», 2013, ακρυλικό σε ξύλο, 20×20 εκ.

INFO

Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Κυριακή, 09:30 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη

Σχόλια

Exit mobile version