Αρχική περίπτερο ιδεών Είμαστε στο χείλος μιας φασιστικής δικτατορίας!

Είμαστε στο χείλος μιας φασιστικής δικτατορίας!

Το μέλος της Κνέσετ Όφερ Κάσιφ επέζησε οριακά από την παραπομπή του σε δίκη στο ισραηλινό κοινοβούλιο για τη δημόσια υποστήριξή του, ένας από τους 400 Ισραηλινούς που τόλμησαν, στη μήνυση για γενοκτονία που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο για τη Δικαιοσύνη (ICJ). Μόνο 85 μέλη από τους απαιτούμενους 90 νομοθέτες στην Βουλή των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Κάσιφ, που είναι βουλευτής από το 2019 του κόμματος «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα». «Μόνο σε έναν οργουελιανό κόσμο όπου η αλήθεια είναι ψέμα μπορεί η υπογραφή μου σε ένα ψήφισμα του οποίου ο δηλωμένος σκοπός είναι να τερματιστεί η βία να παρουσιάζεται ως υποστήριξη της βίας», δήλωσε ο Κάσιφ.

Γεννημένος το 1964 στο κεντρικό Ισραήλ, ο Κάσιφ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη φιλοσοφία και την πολιτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ υπολογίζεται σε 2,048 εκατομμύρια, το 21% του πληθυσμού των 9,7 εκατομμυρίων.

Στη δεκαετία του 1980, ο Κάσιφ, ο οποίος είναι κομμουνιστής, φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στα κατεχόμενα εδάφη. «Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να έχουν, παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ, το δικό τους ανεξάρτητο, κυρίαρχο, παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το ’67. Αυτό σημαίνει τη Λωρίδα της Γάζας, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.»

Το 2021, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ενώ συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά παράνομου εβραϊκού οικισμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το 2022, συμμετείχε σε διαδηλώσεις στη συνοικία Sheikh Jarrah όπου παλαιστινιακές οικογένειες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους για να μεταφερθούν Εβραίοι έποικοι.

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στην Κνέσετ, ο Κάσιφ αρνήθηκε να παραστεί λέγοντας «δεν υποστηρίζω τους εθνικιστές και τους διώκτες των κομμουνιστών στην Ουκρανία».

Σε συζήτηση με τον Marc Lamont Hill στην εκπομπή του Al Jazeera «Up Front», στις 2 Μαρτίου, ειπώθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Χιλ: Προσπάθησαν να σας αποβάλλουν από τη Βουλή επειδή υποστηρίξατε την αίτηση της Νότιας Αφρικής για τη γενοκτονία. Συνάδελφοί σας βουλευτές σάς αποκάλεσαν προδότη! Ότι είστε υποστηρικτής της Χαμάς. Πόσο καταπιεστική είναι η κατάσταση για όσους διαφωνούν μέσα στο Ισραήλ;

Κάσιφ: Είμαστε στα πρόθυρα φασιστικής δικτατορίας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ξέραμε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι συνοδοιπόροι του, οι μπράβοι του, κυρίως φασίστες, έκαναν ένα πραξικόπημα με το πρόσχημα της δικαστικής μεταρρύθμισης. Αλλά, όταν πραγματοποιήθηκε η σφαγή της Χαμάς, η κυβέρνηση τη χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία για αυτό το πραξικόπημα κάτω από το προπέτασμα καπνού του πολέμου. Μέρος του δεν είναι μόνο η εξελισσόμενη σφαγή, η καταστροφή που πραγματοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση στη Γάζα. Είναι και η εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά είναι και ο πολιτικός διωγμός κάθε αντιπολιτευτικής φωνής που εκδηλώνεται μέσα στο κράτος του Ισραήλ, κυρίως αν προέρχεται από Άραβες Ισραηλινούς. Όλοι μας, αριστεροί, δημοκρατικοί Εβραίοι και πρωτίστως Άραβες πολίτες, υφιστάμεθα βία, καταδίωξη από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, την αστυνομία.

Χιλ: Αυτός ο συνασπισμός για τον οποίο μιλάς, δεν είναι μικρός πια. Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, ζήτησαν πρόωρες εκλογές, ζήτησαν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, κι ένα γκάλοπ έδειξε ότι ο Νετανιάχου έχει χαμηλή υποστήριξη, ότι πέφτει ενώ συνήθως οι πρωθυπουργοί των πολέμων πάντα ανεβαίνουν στις μετρήσεις. Με αυτό δεδομένο, πρόκειται να φύγει σύντομα;

Κάσιφ: Είναι τρομοκρατημένος για την περίπτωση που θα αναγκαστεί να φύγει, γιατί θα πάει φυλακή και γι’ αυτό θυσιάζει όχι μόνο χιλιάδες και χιλιάδες Παλαιστίνιους, αλλά και τους Ισραηλινούς ομήρους και στρατιώτες∙ τους θυσιάζει ώστε ο Νετανιάχου και οι μπράβοι του να επιβιώσουν στην εξουσία. Η κυβέρνηση γι’ αυτούς είναι πιο σημαντική από τους πολίτες του Ισραήλ! Δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τους υπουργούς οι άνθρωποι του Ισραήλ, πόσο μάλλον οι Παλαιστίνιοι…

Χιλ: Μια μέτρηση έδειξε ότι πάνω από το 90% των Ισραηλινών Εβραίων πιστεύει ότι ο στρατός χρησιμοποιεί έναν κατάλληλο βαθμό ισχύος ή πολύ λίγη ισχύ στη Γάζα εναντίον των Παλαιστινίων! Πώς το εξηγείς αυτό;

Κάσιφ: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για 90%. Μου φαίνεται ότι είναι υπερβολή, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των Εβραίων στο Ισραήλ πιστεύει ότι η επίθεση στη Γάζα είναι νόμιμη. Υπάρχει ένα τσουνάμι εθνικισμού στην ισραηλινή κοινωνία εδώ και πολύ καιρό, πριν απ’ αυτή την κυβέρνηση και τα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη. Οπωσδήποτε η κυβέρνηση θέλει να επιβιώσει για τον πρωθυπουργό και τους φανατικούς συμμάχους του που οι περισσότεροι είναι μεσσιανικοί παράφρονες. Δεν σκοτίζονται καθόλου για το αίμα των Παλαιστινίων, ακόμα και των Ισραηλινών. Το αίμα είναι γι’ αυτούς ένα είδος καυσίμου που κινεί τη μεσσιανική φανατισμένη μηχανή. Δυστυχώς έχουν δύναμη προκειμένου να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους που ζουν στο Ισραήλ.

Χιλ: Τι ρόλο παίζουν τα μέσα ενημέρωσης σ’ αυτή την πλύση εγκεφάλου; Τα νέα από τη Γάζα είναι ανατριχιαστικά, είναι εφιαλτικά. Είδαμε ένα νήπιο δύο μηνών να πεθαίνει από πείνα! Ακούσαμε ένα εξάχρονο να παρακαλάει για βοήθεια εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο ανάμεσα στα σκοτωμένα μέλη της οικογένειας του! Ο δημοσιογράφος Γκίντεον Λέβι είπε ότι για τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι Παλαιστίνιοι είναι σαν να μην υπάρχουν! Στο Ισραήλ βλέπουν μόνο τους στρατιώτες. Μόνο τους ομήρους. Οι Ισραηλινοί δεν βλέπουν τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα…

Κάσιφ: Ό,τι ανέφερες είναι 100% σωστό! Μπορώ να μετρήσω στο ένα χέρι τους δημοσιογράφους που αναφέρονται στην καταστροφή που γίνεται στη Γάζα. Τα μέσα, ιδίως η τηλεόραση, δεν δείχνουν τίποτα από αυτά που συμβαίνουν, τις συμφορές, το λιμό, την καταστροφή, τα πτώματα στους δρόμους. Όχι μόνο δεν μιλούν για τις καταστροφές στη Γάζα, αλλά συμβάλλουν και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στο Ισραήλ δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στη Γάζα! Υπάρχουν πολλές φιλοσοφικές, ψυχολογικές και άλλες αιτίες για να αναλύσει κανείς την απάθεια, ακόμα και τον πανηγυρισμό των όσων συμβαίνουν στη Γάζα. Κανένας δεν θέλει να δει στον καθρέφτη του έναν κακό. Το πρόβλημα είναι ότι αντί ο κακός να αλλάζει τον εαυτό του, μερικές φορές προτιμάει να σπάσει τον καθρέφτη. Αυτό βιώνουμε σαν εμπειρία τώρα.

(Στοιχεία από Anadolu Agency και Al Jazeera)

Σχόλια

Exit mobile version