Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (30/3/2024)

Εδώ είναι Βαλκάνια (30/3/2024)

Του Γιώργου Κυριακού

► Νέα πολιτική κρίση εκδηλώθηκε στη Βουλγαρία, αφού ακυρώθηκε η συμφωνία για εναλλαγή πρωθυπουργών μεταξύ των δυο κομμάτων που συγκυβερνούσαν. Μάλλον το «πείραμα» πάει για τις… έκτες εκλογές μέσα σε μια τριετία.

► Η «ευρωπαϊκή» συνιστώσα της βουλγαρικής συγκυβέρνησης απαιτούσε από την παραδοσιακή (και παραδοσιακά διεφθαρμένη) Κεντροδεξιά του Μπορίσοφ, πριν της παραδώσει την πρωθυπουργία, να συμφωνήσει σε «μεταρρυθμίσεις».

► Ο Μπορίσοφ αρνήθηκε, οπότε συγκυβέρνηση τέλος. Και κάπως έτσι την εξέλιξη των γεγονότων καθορίζει πλέον ο φιλορώσος πρόεδρος Ράντεφ. Μεγάλη πετυχεσιά της «σωστής πλευράς της Ιστορίας»!

► O Γερμανός Ύπατος Αρμοστής Κρίστιαν Σμιντ, γενικός δερβέναγας της Δύσης στη Βοσνία, προανήγγειλε νέες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Προφανής στόχος, να μειωθεί το ειδικό βάρος της σερβοβοσνιακής οντότητας.

► Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ αντέδρασε δηλώνοντας: «Εάν επιμένει, θα λάβουμε μέτρα. Και έχουμε πει τι μέτρα θα λάβουμε».

► Προχθές ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είπε: «Απειλούνται άμεσα τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, τόσο στη Σερβία όσο και στη Σερβική Δημοκρατία» (έτσι ονομάζεται η σερβοβοσνιακή οντότητα της Βοσνίας).

► Πέραν του βοσνιακού ζητήματος, οι Σέρβοι είναι πυρ και μανία με την καταρχήν απόφαση για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα τη θετική εισήγηση έκανε η κυρία Μπακογιάννη.

► Ίσως να τη συγκίνησε το ότι οι «Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσόβου» μετατρέπονται σε τακτικό στρατό με τη συνδρομή, μεταξύ άλλων, της Τουρκίας και της Αλβανίας. Σου λέει, αφού βοηθάνε οι φίλοι Τουρκαλβανοί, ας βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι.

► Το σχόλιο του Βούτσιτς: «Θα σας αντισταθούμε όσο αναπνέουμε, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ πρόθυμα να μας πάρετε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια». Αν έλειπε εκείνο το «πρόθυμα», θα ήταν πιο πειστικός…

► Ο Σέρβος αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ντάτσιτς, για το ίδιο θέμα: «Η απόφαση είναι επαίσχυντη. Πρώτη φορά προτάθηκε η αποδοχή ενός εδάφους που δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, ούτε διεθνώς αναγνωρισμένο. Ο ισχυρισμός της εισηγήτριας, κυρίας Μπακογιάννη, ότι η προστασία της σερβικής μειονότητας θα είναι καλύτερη εάν το Κοσσυφοπέδιο ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι μνημείο υποκρισίας και διπλότητας».

► Ένα δάκρυ μετάνοιας κύλησε στο μάγουλο της κυρίας Μπακογιάννη μόλις τον άκουσε και συνειδητοποίησε τι έκανε. Τι, όχι;

► Αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής του Οργανισμού Δικαστικών Επιμελητών της Αλβανίας είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών στην Ολλανδία! Φιλαράκι του Ράμα, «σοσιαλιστής» κι αυτός, τελικά διεγράφη – όπως κι ο άλλος φίλος του Αλβανού πρωθυπουργού, ο διεφθαρμένος δήμαρχος της Ραγκόζα.

► Νέα στρατιωτική βάση, μεγαλύτερη κι από αυτήν του Ράμσταϊν στη Γερμανία, θα κατασκευάσει το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ξύνεται κι η Ρουμανία στην γκλίτσα του τσοπάνη…

Σχόλια

Exit mobile version