Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (30/10/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (30/10/2021)

Eπιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού κατεστημένου είναι ενάντια στα «Ανοιχτά Βαλκάνια», γνωστά ως «Βαλκανική Σένγκεν». «Να μην αφήσουμε στους Σέρβους τη δυνατότητα να βγουν στη θάλασσα» ήταν το σύνθημα Αλβανών πολιτικών από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που συναντήθηκαν στη Σκόδρα της μητέρας Αλβανίας. Βαθαίνει το χάσμα.

► Το αμερικανικό πολεμικό σκάφος ταχείας μεταφοράς «USNS Yuma» αφίχθηκε στην Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, καθώς και πολεμικό υλικό. Ο Πάιατ υποσχέθηκε ότι τον Νοέμβριο θα αφιχθούν κι άλλα, περισσότερα από ποτέ. «Όπως μπορείτε να δείτε, ενεργούμε πιο δυνατά κάθε φορά», είπε. Το ξέρουμε κ. Πάιατ, από την εποχή του κ. Πιουριφόι αυτό κάνετε.

► Η Μεικτή Επιτροπή Βουλγαρίας-«Β.Μ.» αυτήν την περίοδο προσπαθεί να μετριάσει τις διαφορές της για τον Σαμουήλ Β΄, τσάρο της Βουλγαρίας το… 997-1014. Τι; Δεν ήταν Βορειομακεδόνας;

► Χάνει και στις δημοτικές εκλογές από τον πρώτο γύρο το κόμμα του Ζάεφ, κι αυτός δηλώνει ότι αν χαθεί και ο Δήμος Σκοπίων, τότε θα παραιτηθεί. Η δουλειά που ήταν να γίνει, όμως, έγινε.

► «Ποιους λόγους έχουμε να μείνουμε στην Αλβανία;», ρώτησαν φοιτητές τον Ράμα σε μια διαβούλευση που είχε μαζί τους. Αυτός απάντησε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να μείνει ή να φύγει. Το 60% όσων έχουν απομείνει στην Αλβανία επιθυμεί να φύγει από τη χώρα, αλλά κανένα πρόβλημα: ο Ράμα έχει υποσχεθεί στα ντόπια αφεντικά ότι θα φέρει Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες. Ελεύθεροι κι αυτοί να μεταναστεύουν…

► Η γνωστή πολυεθνική εταιρία εξορύξεων Rio Tinto, που έχει προκαλέσει αμέτρητα δεινά στον πλανήτη, ετοιμάζεται για μια μεγάλη «επένδυση» εξόρυξης λιθίου στη Λόζνιτσα της Δυτικής Σερβίας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που ήδη εναντιώνονται στα μεγάλα φράγματα της πράσινης ανάπτυξης, είναι επί ποδός. «Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού», είπε ο πρόεδρος Βούτσιτς, υπονοώντας δημοψήφισμα. Δημοσιολόγοι αναφέρουν ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και η «φωνή του Θεού» μοιάζει λίγη. Ας ελπίσουμε να είναι αλλιώς.

► Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κατσανιώτης άναψε κεράκι στον τάφο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Καλό το κεράκι, αλλά οφείλουν να γίνουν κι άλλες ενέργειες από το ΥΠΕΞ για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του. Ο Δεκέμβρης, οπότε αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα, πλησιάζει.

► Ξεκίνησε να διδάσκεται (πάλι) η σερβική γλώσσα στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα του Κοσόβου. Καλό νέο αυτό.

► Διαδήλωση στην Πρίστινα ενάντια στην ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη σεξουαλικής κακοποίησης ενός 15χρονου κοριτσιού. Κι άλλο καλό νέο.

 

Σχόλια

Exit mobile version