Αρχική διεθνή Εδώ είναι Βαλκάνια (3/7/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (3/7/2021)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► «Ελπίζω ότι δεν θα θέλουν να σας αποκαλέσουν Δυτική Βουλγαρία (Σ.Σ.: οι Βούλγαροι), γιατί τότε θα πρέπει να διαπραγματευτείτε ξανά με τους Έλληνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ράμα στον «Μακεδόνα» ομόλογό του Ζάεφ. Για καλό το είπε;

► Ο Ζάεφ από την πλευρά του δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει ένα πρόβλημα σήμερα (Σ.Σ.: τη Βουλγαρία), κι αυτό βρίσκεται στην ίδια την Ε.Ε.: 26 κράτη μέλη της αποτυγχάνουν να αποτρέψουν το βέτο ενός κράτους μέλους». Μια συμφωνία Πρεσπών για τρεις παρακαλώ.

► Α, άλλοι δυο Ρώσοι πολίτες απελάθηκαν ως πράκτορες από την Αλβανία. Καλά προχωρούμε κ. Μπάιντεν;

► Η μαύρη λίστα του κ. Μπάιντεν για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει τρομάξει πολλούς εγχώριους «πατριώτες». Έχετε και υποχρεώσεις κύριοι.

► Τους τις υπενθυμίζει έγκυρος αναλυτής της Καθημερινής: «Δεν θα ήταν λογικό να μπει στη μαύρη λίστα ο Ζάεφ για ένα λεκτικό ολίσθημα», γράφει. Αλίμονο! Λίγο παρακάτω εκτιμά ότι, αντιθέτως, στη μαύρη λίστα μπορούν κάλλιστα να μπουν «όσοι αντιστρατεύονται τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε χώρες έξω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

► Το έγκυρο άρθρο καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια άπτονται της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών». Ε βέβαια: είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αν φτερνιστεί ένας Βαλκάνιος, μπορεί εισβάλλουν εξωγήινοι στο Όρεγκον. Άρα; Σούζα!

► Ο Ράμα θα παραγγείλει σύστημα ελέγχου μέσω drone για την Αλβανία, αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ, στην τουρκική Bayraktar. Επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό, λένε οι επικριτές του. Ναι, αλλά η πατρίδα θέλει θυσίες. Και μπίζνες.

► Ο πρόεδρος της Κοινότητας των Αλβανών στη Σερβία, Ντέμο Μπερίσα, αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζει δε τον UCK «τρομοκρατική οργάνωση» και την «ανθρωπιστική» επέμβαση του ΝΑΤΟ ως επίθεση κατά της Σερβίας. «Καλώ τους συμπατριώτες μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να βοηθήσουν τους Σέρβους, ειδικά εκείνους που ζουν σε θύλακες, και να τους επιτρέψουν να ζουν κανονικά στα σπίτια τους. Εμείς οι Αλβανοί στη Σερβία είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επίτευξη συμφιλίωσης μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού λαού». Το διαβάζεις και χαίρεσαι.

► Από ό,τι μαθαίνουμε, η επίπονη καμπάνια των φίλων μας της Organizata Politike ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των Τιράνων, και στέφθηκε από επιτυχία. Συγχαρητήρια παιδιά!

Σχόλια

Exit mobile version