Μιλά στον Δρόμο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας

Συνομιλήσαμε με τον Ίλι Μανιάνι, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας, τον οποίο καθαίρεσε ο πρωθυπουργός Ράμα για διαφωνίες τους στην εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο ίδιος ο Μανιάνι έχει δηλώσει ότι απολύθηκε επειδή μίλησε πολύ ανοιχτά για τη διαφθορά και την καλλιέργεια κάνναβης… Να τι μας είπε:

Ποιες είναι οι απόψεις σας για την υπόθεση της Χιμάρας;

Η σύλληψη και η παρεμπόδιση του Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου είναι παράνομες πράξεις! Είχα αυτήν την πεποίθηση από την πρώτη μέρα που διάβασα το έγγραφο παρεμπόδισης από την αστυνομία του Αυλώνα. Ισχυρίζονται «επ’ αυτοφώρω σύλληψη», αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα στοιχείο ή μαρτυρία ότι ο Μπελέρης εξαγόρασε ψήφους. Η αστυνομία κατασκεύασε γεγονότα και μάρτυρες για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον του. Συνελήφθη σε ιδιωτικό μαγαζί μετά από εκλογική σύσκεψη, και σε καμία περίπτωση δεν αποδείχθηκαν συναλλαγές χρημάτων για ψήφους. Η σύλληψη και η προφυλάκισή του δεν δικαιολογείται από τους ποινικούς νόμους της Αλβανίας. Δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε σκοπεύει να αποφύγει τη δικαιοσύνη ή να βλάψει την ανακριτική διαδικασία εάν αφεθεί ελεύθερος. H απαγόρευση να ορκιστεί και να αναλάβει το αξίωμα του εκλεγμένου στη Χιμάρα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την αρχή της τοπικής αυτονομίας, και βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατική τάξη. Η υπόθεση Μπελέρη είναι ουσιαστικά θέμα δυσλειτουργίας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Αλβανία, και δείχνει ότι οι εκλογές δεν ισχύουν όταν η κυβερνώσα πολιτική εξουσία καταδυναστεύει. Ο Έντι Ράμα κέρδισε πάνω από το 80% των Δήμων, και δεν ένιωσε κριτική για εκλογική βία και εξαγορά ψήφων. Αυτό είναι αντιδημοκρατία…

Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις της Ελλάδας;

Δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί να παρακινήσει τις αντιδράσεις για την προστασία των μειονοτήτων, αλλά είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι, όπως ο Μπελέρης, υπάρχουν και Αλβανοί οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του άδικου κράτους που εγκατέστησε η απόλυτη πολιτική εξουσία του Έντι Ράμα. Φυσικά, η αντίδραση της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση του ζητήματος κάνει καλό, και στην Αλβανία και στους Αλβανούς. Ο δημοκρατικός κόσμος, ειδικά η πολιτική γραφειοκρατία στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι υποστήριξαν μια μεταρρύθμιση σε λάθος κατεύθυνση, η οποία έφερε στην κορυφή ένα καταχρηστικό καθεστώς. Η Δικαιοσύνη σήμερα δεν είναι ανεξάρτητη. Η μεταρρύθμιση που σάλπισε η Δύση στην Αλβανία είναι αποτυχημένη. Η υπόθεση Μπελέρη που έλαβε την προσοχή της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τους λόγους, χρησιμεύει για να αυξήσει την προσοχή της Ευρώπης στο γεγονός ότι η Αλβανία βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Υπάρχει διέξοδος;

Πολλοί λένε «περιμένετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων». Αλλά στα αυταρχικά καθεστώτα,  π.χ. τύπου Πούτιν, Ερντογάν κ.λπ., τα δικαστήρια παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ατόμων που δεν είναι αρεστά στην πολιτική εξουσία. Με δικαστικές αποφάσεις απομονώνουν τους αντιπάλους τους. Δυστυχώς, και η Αλβανία κατατάσσεται σε αυτά τα βίαια κράτη που είναι κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.


Μπελέρης-Κοκαβέσης: Όμηροι στη διάκριση των εξουσιών

Στη συνάντησή του ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, εξέφρασε ανησυχίες για την παράταση της προφυλάκισης του Μπελέρη και παρότρυνε για σεβασμό στο κράτος δικαίου. Ουσιαστικά επικαιροποίησε τις προηγούμενες διεθνείς δηλώσεις του, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εξέφραζαν τον σεβασμό του στη διάκριση των εξουσιών – μη αναφέροντας ότι η αλβανική δικαιοσύνη ελέγχεται από διαπιστευμένους διεθνείς οργανισμούς για τα φαινόμενα ευνοιοκρατίας, διαφθοράς και χρηματισμού, και ότι χρηματοδοτείται προκειμένου να μεταρρυθμιστεί…

Ούτε στο Βίλνιους, ούτε στην προηγούμενη σύνοδο, επέδειξε ντοκουμέντα που κυκλοφορούν διεθνώς (himara.gr) και καταδεικνύουν ότι ο Αλβανός ομόλογός του προεκλογικά «υπερέβη τα καθήκοντά του» στοχοποιώντας τον Μπελέρη – όπως δεν εκμεταλλεύθηκε και τις ανακοινώσεις της υπεράσπισης για τα πλαστογραφημένα έγγραφα της Εισαγγελίας Αυλώνα. Δεν αναφέρθηκε στο ότι εδώ και δύο μήνες ο προφυλακισμένος Μπελέρης δεν έχει καν ανακριθεί: «Δεν με έχουν ρωτήσει ούτε το όνομά μου», αναφέρει ο εκλεγμένος δήμαρχος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (9/7/2023). Με άλλα λόγια, επιβεβαίωσε την αλβανική «δικαιοσύνη», η οποία ασκεί διώξεις σε μια σειρά υψηλόβαθμους παράγοντες και δημάρχους, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Μπελέρης. Επιβεβαίωσε και την Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία κάλεσε την Ελλάδα να… σέβεται τη διάκριση των εξουσιών!

Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε., είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια των εκτρόπων στο Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας, ο Ράμα συναντούσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία φυσικά δεν τον «ενόχλησε» για το ζήτημα. Επιπλέον, το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (παρά μία τροπολογία σχετική με τον Μπελέρη, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων) ήταν θετικό στο σύνολό του για την «υποψήφια προς ένταξη» Αλβανία… Τέλος, ο ισχυρισμός ότι είναι «ανώριμη» η προσφυγή σε κυρώσεις διαψεύδεται από την ταχύτητα με την οποία αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά του Κοσόβου. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση θα θυσιάσει τον Μπελέρη;


Επικαιρότητα

Απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία: Η Επιτροπή για τις Μειονότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δικαίωσε το μειονοτικό κόμμα «ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια», καλώντας την Αλβανία (μετά από 12 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ…) να μην λαμβάνει υπόψη της την απογραφή του 2011. Η άτυπη καταγραφή της Ομόνοιας, η οποία είχε καλέσει τότε σε αποχή, είχε αποδώσει περίπου 283.000 κατοίκους ελληνικής εθνικότητας. Υπενθυμίζουμε ότι η αναβαλλόμενη απογραφή θα πραγματοποιηθεί φέτος στους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. 

Περιουσιακό-καταπατήσεις: Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παππάς, υπενθύμισε στις μειονοτικές Δημοτικές Αρχές την αρμοδιότητα και την υποχρέωσή τους να προσφεύγουν στα αλβανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις καταπατήσεις κοινοτικών εκτάσεων: «Μόνο στον Δήμο Φοινίκης διεκδικούνταν από υποτιθέμενους απογόνους αγάδων 51.560 στρέμματα. Τα μισά περίπου είχαν ήδη παραχωρηθεί. Οι μοναδικές περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια ήταν του Κώσταρι, στην Κρανιά-Αρδάσοβα και της Κουλουρίτσας – από ενδιαφέρον των κατοίκων, ποτέ με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής»… 

Παρατηρητήριο «Οι απ’ έδω»: Ξεκίνησε μια πρωτοβουλία συσπείρωσης Ελλαδιτών για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μεταξύ άλλων, στο κείμενό της αναφέρει ότι «βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές, σε αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης και οικολογίας. Τα εθνικά θέματα της Κύπρου, του Αιγαίου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου αποτελούν ένα πεδίο που είναι αναπόσπαστο από τον αγώνα για τη δημοκρατική συμμετοχή του λαού, τη δικαιοσύνη στην οικονομική και πολιτική ζωή, για την ισορροπία μεταξύ κοινωνίας-φύσης καθώς και για μια διεθνή κοινότητα ελεύθερων λαών και κινημάτων».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!