Αρχική διεθνή Εδώ είναι Βαλκάνια (29/5/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (29/5/2021)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο Χρβόι Κλάσιτς, ιστορικός και επικριτής της αποκατάστασης του φασιστικού κινήματος Ουστάσα στην Κροατία, δέχεται κάθε τρεις και λίγο απειλές για τη ζωή του. Η αστυνομία δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το αντίθετο θα μας εξέπληττε.

► Η δυνατότητα που προσφέρει η Βουλγαρία για εμβολιασμό κατά του Covid-19 στα σύνορα με τη Β.«Μ.» έχει κινητοποιήσει τους αδελφούς Βουλγάρους που ζουν στα Σκόπια. Ήδη έχουν ζητήσει να ευεργετηθούν της προσφοράς της μητέρας Βουλγαρίας 2.000 υπήκοοι της Β.«Μ.», και αναμένονται κι άλλοι. Ιστορικό mRNA;

► Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λίβιου Ντραγκνέα, που εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών για διαφθορά, κατηγορείται πως πρόσφερε εύνοιες σε έναν επιχειρηματία ο οποίος του εξασφάλισε την πρόσβαση στην τελετή ενθρόνισης του Τραμπ το 2017. Για τη Ρουμανία ρε γαμώτο!

► Ένα έργο ύψους 152 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ θα μετατρέψει την πρώην σοβιετική βάση Campia Turzii στην κεντρική Ρουμανία σε νέο μεγάλο κόμβο αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πάλι: Για τη Ρουμανία ρε γαμώτο!

► Απόβλητα από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία εξάγονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η πολιτισμένη Ευρώπη χρησιμοποιεί ντόπιους διαμεσολαβητές όπως ο Κρίστιαν Ράντου (από τον υπόκοσμο της Κραϊόβα), ο οποίος πήρε το ψευδώνυμο Κρίστι Μπάτερι όταν προσπάθησε να διαμεσολαβήσει για την καύση ενός φορτίου 50 τόνων μπαταριών που περιέχουν βαρέα μέταλλα! Μία από τις τοποθεσίες καύσης είναι το χωριό Σιντέστι, το οποίο κατοικείται κυρίως από Ρομά. Όχι, δεν υπάρχει ρατσισμός, αυτοί είναι γύφτοι.

► Συγγνώμη ζήτησε ο Μίλος Σέμαν της Τσεχίας για τη συμμετοχή της χώρας του στους βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999. «Dixi et animam meam salvavi» (είπα και έσωσα την ψυχή μου) δήλωσε. Δεν ξέρουμε αν τη σώζει, αλλά χαιρόμαστε για τη συγγνώμη του. Άλλος;

► «Persona non grata» κηρύχθηκε ο Σαλί Μπερίσα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αυτό με τον Τοτό το ξέρετε;

► Το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής Έρευνας της Βιέννης αναφέρει ότι μεταξύ 2010-2019 μετανάστευσαν 500.000 Αλβανοί, από το Κοσσυφοπέδιο 264.000 και 160.000 –οι περισσότεροι Αλβανοί– από τη Β.«Μ.». Εξαγώγιμο είδος ο Βαλκάνιος.

► Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι ζήτησε από την UNESCO να βγάλει τέσσερα μοναστήρια από τη λίστα απειλούμενων μνημείων, και να αφαιρεθεί από τη Σερβία η ευθύνη των ορθόδοξων Μετοχιών. Ο Σέρβος υπεύθυνος για τα Μετόχια δήλωσε ότι (ο Κούρτι) θέλει να τις παρουσιάσει ως «αλβανική κληρονομιά». Άντε καλέ, κάνει τέτοια ο άνθρωπος;

Σχόλια

Exit mobile version