Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (25/9/2021)

Εδώ είναι Βαλκάνια (25/9/2021)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Το ζήτημα της Βοσνίας και του Σαντζάκ τέθηκε στη συνάντηση Βούτσιτς και Ερντογάν στην Πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 ο Σουλτάνος είχε δηλώσει ότι «η Βοσνία είναι στην πραγματικότητα μία από τις 81 τουρκικές επαρχίες».

► «Η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη στην περιοχή», τόνισε ο Βούτσιτς. Σωστά, όταν τα Βαλκάνια δεν είναι Βαλκάνια, αλλά οικόπεδα και αποικίες.

► Γιούρι Κιμ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλβανία: ανάγκασε το Δημοκρατικό Κόμμα να διαγράψει τον ιστορικό του αρχηγό, Μπερίσα, διασπώντας το, με στόχο μια χρήσιμη σταθερότητα από έναν χρήσιμο Ράμα. Η Πιουριφόι των Βαλκανίων.

► Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη Σερβία να μην εκδώσει Κούρδο αγωνιστή καταδικασμένο σε ισόβια στην Τουρκία (το 2017 είχε εκδόσει έναν άλλο Κούρδο, που έκτοτε εκτίει ποινή 15 ετών στη διαβόητη φυλακή της Σηλυβρίας). Τι θα κάνεις Αλεξάντρ;

► Οι πινακίδες κυκλοφορίες αποτελούν τώρα την αιχμή της διαμάχης Κοσόβου-Σερβίας. Σύμφωνα με την Πρίστινα, τα σερβικά οχήματα που περνούν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου «πρέπει» πλέον έχουν την πινακίδα KS (Kosovo), και όχι σερβικές πινακίδες. Η «πινακίδα» 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει λήξει εδώ και χρόνια…

► Άκυρο, οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες. «Δεν θα αλλάξουμε τα βιβλία ιστορίας, αλλά θα αλλάξουμε τον όρο “Βούλγαρος φασίστας κατακτητής”», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Για το καλό της Μακεδονίας.

► Ο νέος απεσταλμένος της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, αφού διαπίστωσε το αδιέξοδο που υπάρχει λόγω του βουλγαρικού βέτο στη «Β.Μ.», δήλωσε ότι η αλλαγή θα πρέπει σίγουρα να περάσει από ένα «λειτουργικό βουλγαρικό κοινοβούλιο». Ένας Εσκομπάρ μάς χρειάζεται.

► Εκατοντάδες πολίτες στα Τίρανα διαδήλωσαν για τη δολοφονία της 23χρονης Sabrina Bengaj από τον πρώην σύζυγό της, ενώ υποτίθεται ότι ήταν υπό την προστασία της αστυνομίας. Ευτυχώς κάποιοι μιλάνε πια.

► Η διαμαρτυρία της 11ης Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι με επικεφαλής την πρωτοβουλία για τα ποτάμια της Στάρα Πλάνινα συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους, που διαδήλωσαν ενάντια στην αποψίλωση των δασών από την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Καλό νέο αυτό, αλλά πλησιάζουν και εκλογές. Θα παραμείνει η πρωτοβουλία ένας ανεξάρτητος κοινωνικός-πολιτικός φορέας αγώνων, ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη;

Σχόλια

Exit mobile version