Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (18/6/2022)

Εδώ είναι Βαλκάνια (18/6/2022)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Κοβατσέφσκι, μετά από θερμές συναντήσεις (κεκλεισμένων των θυρών) με τον Τσαβούσογλου και με τον Ερντογάν  στην Τουρκία, δήλωσε ικανοποιημένος από «το γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Βγάζει μάτι η εγγύηση ασφάλειας που μας παρέχει η Συμφωνία των Πρεσπών.

► Οι αρχηγοί κομμάτων στη Βοσνία υπέγραψαν κοινή ευρωδήλωση υπό το βλέμμα του προέδρου της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο αμέσως μετά ο Σερβοβόσνιος Ντόντικ δήλωσε ότι η συμφωνία «θα γίνει σεβαστή σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο». Δηλαδή;

► Το τι εννοεί ο ποιητής ίσως να διαφαίνεται από το γεγονός ότι, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της ευρωδήλωσης, συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου (ως εγγυητή των Μουσουλμάνων…). Και του πρότεινε να συμπήξει με τη Σερβία και την Κροατία μια τριμερή ομάδα που θα κρίνει το μέλλον της Βοσνίας. No comments.

► Ο Λαβρόφ έστειλε σχόλια που κρίθηκαν ως ευμενή για την Πρωτοβουλία Open Balkans (πολιτική και οικονομική ζώνη αποτελούμενη από τη Σερβία, την Αλβανία και τη «Βόρεια Μακεδονία»). Η Ρωσία ευνοεί το Open Balkans επειδή είναι μια σφήνα ουδετερότητας. Όμως και οι ΗΠΑ στηρίζουν την Πρωτοβουλία, αφού καταλήγει σε πιέσεις προς τον Κοσοβάρο Κούρτι, που δυσανασχετεί στις παραινέσεις για συνεννόηση με τους Σέρβους.

► Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πέτκοφ κατηγόρησε τον έως πρόσφατα συγκυβερνώντα Τριφόνοφ, που απέσυρε την υποστήριξη του κόμματός του στη συγκυβέρνηση, πως είναι εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα. Πολύ ξαφνικά ανακάλυψε ότι το κόμμα του Τριφόνοφ είναι διεφθαρμένο.

► Ο Τριφόνοφ ανέφερε ότι η σύμβουλος του πρωθυπουργού υποσκέλιζε την (παραιτηθείσα) υπουργό Εξωτερικών Γκεντσόφσκα, που απέρριπτε κάθε σκέψη άρσης του βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Όμως και ο Πέτκοφ τόνισε ότι δεν θα άρει το βέτο εφόσον τα Σκόπια δεν τηρούν τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Σε δυο στενά η Βουλγαρία.

Σχόλια

Exit mobile version