Αρχική στήλες Εδώ είναι Βαλκάνια Εδώ είναι Βαλκάνια (10/6/2022)

Εδώ είναι Βαλκάνια (10/6/2022)

Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► «Αρκετά κάναμε» δήλωσε ο κ. Πέτκοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αρνούμενος να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Δυσκολεύεται η σωστή πλευρά.

► Ο κ. Ράμα άσκησε κριτική στον Κοσοβάρο ομόλογό του Κούρτι, ότι άφησε τον Θάτσι, πολιτικό αρχηγό του UCK, να δικαστεί στη Χάγη. Ο Θάτσι, αντίθετα με τον Κούρτι, ήταν υποστηρικτής της συμφωνίας των Βρυξελλών για τη λύση με τη Σερβία. His master’s voice.

► Σύμφωνα με ρουμανικά μέσα, ο νέος νόμος για την Υπηρεσία Ασφαλείας μπορεί να υποχρεώνει πολίτες, δημόσιες αρχές και εταιρίες να τη συνδράμουν. Γιατί κατάργησαν τη Σεκιουριτάτε;

► Η σύλληψη του φιλορώσου Μολδαβού πρώην προέδρου Ντόντον για διαφθορά προκάλεσε αντιδράσεις. Το κόμμα του, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι βουλευτές της αυτόνομης περιφέρειας της Γκαγκαουζίας κατήγγειλαν τη σύλληψή του. «Ενδιαφέρον» εκδήλωσε και η ρωσική κυβέρνηση. Μυρίζουν εξελίξεις στην Υπερδνειστερία…

► «Ξέρετε ποιο είναι το καλό με τον [βαλλιστικό πύραυλο] Sarmat; Δεν θα ζητήσει άδεια πτήσης από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν!

► Αιτία της διόλου συγκαλυμμένης απειλής προς τις συγκεκριμένες χώρες ήταν η (πράγματι πρωτοφανής) μη χορήγηση από αυτές άδειας πτήσης στο αεροσκάφος του Λαβρόφ – γεγονός που υποχρέωσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι…

► «Πώς ο Βούτσιτς είναι το μεγαλύτερο κακό; Θέλετε να το πείτε το ίδιο και στην Τουρκία αύριο, μια και ο Λαβρόφ πηγαίνει στην Άγκυρα; Μόνο η μικρή Σερβία δέχεται τέτοιου είδους υστερικές επιθέσεις», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, διαμαρτυρόμενος για το ίδιο γεγονός.

► Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η πυρπόληση της εισόδου Βουλγαρικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Μοναστήρι της «Βόρειας Μακεδονίας». Σε αυστηρές δηλώσεις καταδίκης προέβη η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ευρωβουλευτής του VMRO Τζαμπάσκι τόνισε ότι «η καμένη πόρτα θα ανάψει βουλγαρική φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία».

► Στη Βουλγαρία, οι ξενοδόχοι κάνουν έξωση στους Ουκρανούς πρόσφυγες επειδή ξεκινά η τουριστική σεζόν. Ο κ. Πέτκοφ δήλωσε ότι «η Βουλγαρία δεν μπορεί να προσφέρει άλλο πολυτελείς εμπειρίες»! Αλλά οι Ουκρανοί πρόσφυγες αρνούνται να φύγουν…

► Η Σερβία ετοιμάζεται να εκδώσει στην Τουρκία τον Ετζεβίτ Πίρογλου, Κούρδο αγωνιστή. Και η Κροατία ετοιμάζεται να εκδώσει στο… Τουρκμενιστάν την τραγουδίστρια ρωσικού συγκροτήματος. Δεν πάμε καλά!

► Κάτοικοι του Έβρου πηγαινοέρχονται στην Τουρκία για βενζίνη (1,20 ευρώ εκεί, έναντι 2,30 εδώ) και στη Βουλγαρία για οδοντιάτρους (εκεί κοστίζουν 3 φορές φτηνότερα). Προφανώς δεν αναρωτιούνται για τη σωστή πλευρά της Υστερίας.

Σχόλια

Exit mobile version