Μαρία Γασπαρινάτου, τραπεζικός
μέλος Επιτροπών “Ακρίβεια-Ανεργία STOP”
Σ’ αυτήν τη χώρα λέμε συχνά ότι «δεν βρίσκουμε το δίκιο μας», ειδικά όταν συναλλασσόμαστε με τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί υπάρχει παντελής, συνειδητή απουσία κρατικού ελέγχου στις τραπεζικές πρακτικές, ακόμα και σ’ αυτές που έχουν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια και αφορούν καθημερινές συναλλαγές που πραγματοποιούν χιλιάδες πολίτες. Παρακάτω αναφέρονται τρία «έξοδα» και προμήθειες που παρανόμως συνεχίζουν να εισπράττονται από τις τράπεζες και έχουμε τη δυνατότητα να αρνηθούμε και «με το νόμο».
1) Είσπραξη προμήθειας για την κατάθεση χρηματικού ποσού σε λογαριασμό τρίτου: Η προμήθεια ύψους 1,4 ευρώ που εισπράττουν οι τράπεζες για να καταθέσεις χρήματα σε ένα λογαριασμό που δεν είναι δικός σου κρίθηκε, τελεσίδικα, παράνομη με την υπ. αρ. 2123/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν, αρκετές τράπεζες που ακόμα και τώρα δεν εφαρμόζουν την απόφαση αυτή. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος μας ζητήσει να καταθέσουμε προμήθεια, αρνούμαστε επίμονα να το κάνουμε, επικαλούμενοι την παραπάνω απόφαση και λέγοντας ότι η τράπεζα εκείνη τη στιγμή παρανομεί. Μπορεί σε κάποιους η απώλεια 1,4 ευρώ να μην φαίνεται σημαντική, αλλά -υπολογίζοντας πρόχειρα- μόνο απ’ αυτήν την προμήθεια οι μεγάλες τράπεζες μπορεί να κερδίζουν σχεδόν 1.000.000 ευρώ μηνιαίως. Στη χειρότερη περίπτωση κατά την οποία «δε βρίσκουμε το δίκιο μας» δεν ξεχνάμε να απαιτήσουμε εγγράφως την επιστροφή του ποσού πριν φύγουμε από το κατάστημα και να ενημερώσουμε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520 (ας κάνουν κι αυτοί κάτι…).
2) Είσπραξη από την τράπεζα εξόδων «χρηματοδότησης», εξόδων «προέγκρισης δανείου», εξόδων «εξέτασης αιτήματος δανείου» και η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου» για συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου: Όλα αυτά τα έξοδα κρίθηκαν οριστικά παράνομα με την υπουργική απόφαση Ζ1-798/2008 – ΦΕΚ 1353/Β’/11.7.2008. Τα έξοδα αυτά ξεκινούν από 50 ευρώ (έξοδα προέγκρισης που δεν επιστρέφονται από τις τράπεζες, ακόμα κι αν δεν εγκριθεί τελικά το δάνειο!) έως και 3.000 ευρώ (έξοδα φακέλου κ.λπ.). Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν πηγαίνουμε να υπογράψουμε μια σύμβαση δανείου είναι να έχουμε μαζί μας ένα αντίγραφο της υπουργικής απόφασης (μπορείτε να τη βρείτε στο www.akribeia-stop.gr).
3) Ο όρος στις συμβάσεις πιστωτικών καρτών που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ανάληψης μετρητών με την κάρτα καταβάλλεται προμήθεια στην τράπεζα.
Η υπουργική απόφαση που κρίνει τελεσίδικα παράνομο τον όρο αυτό είναι η Ζ1-798/2008 – ΦΕΚ 1353/Β’/11.7.2008.
Σε μια τέτοια περίπτωση ζητάμε, γραπτώς, να αντιλογιστεί το ποσό της προμήθειας. Για κάθε συναλλαγή μας που έχει σχέση με δάνεια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αμοιβή της τράπεζας πραγματοποιείται με τους τόκους και οτιδήποτε επιπλέον, απλά ξεπερνά τα όρια της αισχροκέρδειας.