Αρχική κοινωνία Διώξεις στην Κύπρο για μίζες

Διώξεις στην Κύπρο για μίζες

Νέες κομπίνες εργολάβων σε βάρος πολιτών και περιβάλλοντος

Της Λόλας Σκαλτσά

 

H κομπίνα με τα απορρίμματα στην Κύπρο -και συγκεκριμένα στα ΧΥΤΑ της Πάφου- ίσως να μην είναι και τόσο μακριά από τη χώρα μας, μια και τα… συμπτώματα δείχνουν να είναι κοινά: Υπερτιμολόγηση και μίζες έδιναν και έπαιρναν, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων από το οποίο κερδισμένοι ήταν μόνον οι επιχειρηματίες, μια που το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι πολίτες θα επιβαρυνθούν με εκατομμύρια ευρώ.

Για την ιστορία να πούμε πως η Κύπρος είχε την υποχρέωση, μόλις εντάχθηκε στην Ε.Ε., να δεχθεί και να εφαρμόσει τον κανονισμό για τη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων. Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό και μέχρι το 2020, θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 50% των σκουπιδιών, ενώ τo υπόλοιπο 50% θα πρέπει να οδηγείται σε επεξεργασία και υγειονομική ταφή.

Ενώ, λοιπόν, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως, οι λύσεις αναζητούνται αφενός με βάση το επιστημονικό έρεισμα και αφετέρου με τις ανάγκες της κάθε χώρας, στην Κύπρο προσαρμόστηκαν οι ανάγκες στο μοντέλο που πρότεινε και εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Μπόμπολα.

Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο Όμιλος Μπόμπολα είχε αγοράσει μια χρεοκοπημένη γερμανική εταιρεία, τη Herhof, η οποία ειδικευόταν στη μηχανική διαλογή και την παραγωγή SRF με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ο επιχειρηματικός όμιλος αγόρασε και επέβαλε στην Κύπρο τη συγκεκριμένη τεχνολογία (παρ’ ότι στο μεταξύ είχαν κυκλοφορήσει πιο συμφέρουσες και καλύτερες λύσεις) μέσω αδιαφανών διαδικασιών με τις οποίες ασχολούνται σήμερα οι διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κρήτης, η μέθοδος της βιοξήρανσης, αν και έχει βιομηχανική εφαρμογή τα τελευταία 15 χρόνια, εφαρμόστηκε μόνο σε πέντε χώρες, στις οποίες καλύπτει μόνο το 1,19% των απορριμμάτων τους. Στην Κύπρο προτάθηκε να καλύψει το 100%!

Αξιοπερίεργο, επίσης, είναι και το γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εφαρμογή του κανονισμού για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων είναι ευθύνη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, στην περίπτωση της Κύπρου, ανατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του ανέθεσε στην εταιρία Enviroplan S.A. (συμφερόντων Ομίλου Μπόμπολα) το σχεδιασμό της κρατικής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης «Το μοντέλο-σχέδιο που πρότεινε ο συγκεκριμένος συμβουλευτικός οίκος προέβλεπε τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων Ολικής Επεξεργασίας Δημοτικών Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), μια σε κάθε επαρχία, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν μόνο σε δύο. Για να δικαιολογηθεί η ανάγκη δημιουργίας τεσσάρων μονάδων ενδεχομένως να φουσκώθηκε η εκτίμηση για τις ανάγκες».

 

Σχόλια

Exit mobile version