Η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται ως «διέγερση». Του Νίκου Ταυρή

Στο αποκορύφωμα των πολιτικών διώξεων έφτασε ο δικομματισμός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με τη συνδρομή πρώην και νυν βουλευτών του ΛΑΟΣ, καλώντας σε απολογία συνδικαλιστές από το χώρο της Παιδείας, λίγες μόλις μέρες πριν την κατάρρευσή τους μέσω των εκλογών.
Θύμα αυτή τη φορά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, εκπρόσωπος του Δικτύου Πανεπιστημιακών στην Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, ο οποίος καλείται, μετά από εισαγγελική εντολή, να απολογηθεί με την κατηγορία της «διέγερσης»!
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πανεπιστημιακός συμμετείχε μέσω του προσωπικού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο συντονισμό κινητοποιήσεων συναδέλφων του και φοιτητών κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, γεγονός που ανάγκασε τη δικαιοσύνη να ξεθάψει τον μετεμφυλιοπολεμικής έμπνευσης νόμο της «διέγερσης σε απείθεια» για να τον σύρει στις δικαστικές αίθουσες. Το συγκεκριμένο άρθρο, με αριθμό 186 του ποινικού κώδικα γνωστό ως «φρονηματισμού», αναφέρει πως «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών…»
Αφορμή για την κλήση αυτή στάθηκε δελτίο Τύπου της ΚΙΠΑΝ, της παράταξης του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Ν.Σταυρακάκη, το οποίο αναπαράχθηκε από πρόθυμους δημοσιογράφους. Στο δελτίο Τύπου αυτό «δημοσιεύεται» ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωσης του Τάκη Πολίτη, ο οποίος, λειτουργώντας συντονιστικά, το απηύθυνε προς συναδέλφους και εκπροσώπους συλλόγων στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων.
Σύμφωνα μάλιστα με το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, «πρόκειται καταφανέστατα για προϊόν διαρροής ή υποκλοπής με προσωπικά στοιχεία τόσο του αποστολέα όσο και των παραληπτών! Στον φάκελο της δικογραφίας που κατέχει η αστυνομία περιέχεται και έγγραφο που αναφέρεται σε εκπροσώπους του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ και του Συλλόγου Διοικητικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στοιχείο που υποδηλώνει την πρόθεση διεύρυνσης της προσπάθειας τρομοκράτησης».

Μεγάλη η αλληλεγγύη
Η κλήση του Τάκη Πολίτη έχει συσπειρώσει γύρω του δεκάδες συνδικαλιστικούς φορείς, καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι με ανακοινώσεις καταδικάζουν το πρωτόγνωρο για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες γεγονός, με τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών να ζητάει την άμεση κατάργηση του νόμου και το πάγωμα κάθε εφαρμογής του μέχρι τότε, όπως επίσης ζητάει να σταματήσουν επιτέλους οι διώξεις εναντίον των Πανεπιστημιακών.
«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον συνάδελφο Τ.Πολίτη και κάθε διωκόμενο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών, εργαζομένων, πανεπιστημιακών» αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, σημειώνοντας την αποφασιστικότητά τους για αντίσταση απέναντι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης: «Οι διώξεις δεν θα εμποδίσουν το θετικό μήνυμα του αγώνα να περάσει στις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας. Παρά τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, παρά τις όποιες μεθοδεύσεις συκοφάντησης και υπονόμευσης του πανεπιστημιακού κινήματος, ο συλλογικός αγώνας, μπορεί να συνεχίσει να αποτρέπει τα σχέδιά τους!», καταλήγει το Δίκτυο.
«Θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι διώξεις αυτές όχι μόνο δεν πτοούν το πανεπιστημιακό κίνημα, αλλά το ενδυναμώνουν. Κάθε διωκόμενος συνάδελφος, εργαζόμενος, φοιτητής θα έχει τη συμπαράσταση όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στο συνάδελφο Τάκη Πολίτη και στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές) που διώκονται», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ.
Στον ίδιο τόνο και το ψήφισμα από την Πανελλαδική Συνάντηση ΔΕΠ καταγγέλλοντας τη βιομηχανία εισαγγελικών κλήσεων: «Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές) που διώκονται, επειδή αγωνίζονται κατά του Ν. 4009/2011, και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η “βιομηχανία” εισαγγελικών κλήσεων εναντίον των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίες επιχειρούν να ποινικοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!