Την Τετάρτη ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν ακόμα αναπάντητα

 

Με πολιτικές και ταξικές προεκτάσεις ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η δίκη για τη δολοφονική επίθεση στον Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, τον Σεπτέμβριο του 2014. Το περιστατικό είναι λίγο-πολύ γνωστό και τραγικά επίκαιρο σε περίοδο αναζωπύρωσης της οπαδικής βίας, όπως αυτή που διανύουμε. Ο αγώνας των ομάδων του Ηροδότου και του Εθνικού στο Ηράκλειο, στις 14 Σεπτεμβρίου πέρυσι, σημαδεύτηκε από τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του Ηροδότου επιτιθέμενοι στους αντίστοιχους του Εθνικού. Ο Κώστας Κατσούλης, κάτοικος Χανίων και γνωστός για την κινηματική και αντιφασιστική του δράση βρέθηκε στο Ηράκλειο για να δει την ομάδα του και στοχοποιήθηκε δεχόμενος απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα. Μεταφέρθηκε από το γήπεδο στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος με εγκεφαλική αιμορραγία και εξέπνευσε 15 μέρες αργότερα.

Η οικογένειά του κάνει λόγο ακόμα και για πιθανή πολιτική στοχοποίησή του, σε μια γειτονιά του Ηρακλείου όπου είναι έντονο το στοιχείο της Χρυσής Αυγής. Στην Αλικαρνασσό η οργάνωση παίρνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Ν. Ηρακλείου και εκεί διατηρεί τα ημι-παράνομα γραφεία της, ενώ γνωστές είναι οι σχέσεις της με τον οπαδικό αθλητισμό και ειδικά με τις μικρότερες ηλικίες στην περιοχή.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά έξι άτομα για μια επίθεση που έγινε από τουλάχιστον 20-30 ανθρώπους που χτυπούσαν τους φιλάθλους του Εθνικού. Από την πρώτη στιγμή έγινε λόγος για «ομερτά» που προστατεύει τους υπόλοιπους δράστες. Ώσπου κάποιοι εκ των κατηγορουμένων άρχισαν να λένε ονόματα που διακινούνται ήδη μέσα στη φυλακή. Πρόκειται για «γόνους» γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου που φέρονται να συμμετείχαν στο επεισόδιο αλλά η ταξική τους προέλευση τους προφυλάσσει από το να λογοδοτήσουν. Ο ένας γιος αστυνομικού, ο άλλος από γνωστή πολιτική οικογένεια της Δεξιάς και ο τρίτος γιος πρώην αντιδημάρχου. Και υπάρχουν και άλλοι, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Αλικαρνασσό, που δεν θα τους μάθουμε ποτέ.

Όσο για τους κατηγορούμενους και οι έξι αρνούνται κάθε εμπλοκή με τον τραυματισμό του Κατσούλη, ενώ ένας εξ αυτών κατηγορεί ευθέως δύο συγκρατούμενούς του για τα χτυπήματα στον άτυχο φίλαθλο. Για τον ίδιο κατηγορούμενο υπάρχει φιλολογία ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή, αν και ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Στη δίκη, μάλιστα, συνέβησαν και περίεργες «μεταστροφές» μαρτύρων κατηγορίας με βάση την πολιτική ταύτιση με κάποιους εκ των κατηγορουμένων, όπως καταγγέλθηκε και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όσο για την οικογένεια Κατσούλη αναζητεί δικαίωση ξέροντας πως δεν θα τιμωρηθούν όλοι όσοι τους στέρησαν το παιδί τους. Πόσο μάλλον όταν με την επίκληση δήθεν «παθολογικών αιτίων» ήδη η βασική κατηγορία έχει αλλάξει από «ανθρωποκτονία με πρόθεση» σε «θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Κάποιος από τους ιατροδικαστές διέγνωσε στον νεκρό Κατσούλη «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια» μια ασθένεια ασυμπτωματική που εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 80 ετών. Και ο Κώστας Κατσούλης ήταν 46. Η απόφαση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, 9 Μαρτίου, αλλά, όποια και αν είναι αυτή, η υπόθεση του Κατσούλη δεν θα έχει τελειώσει.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!