Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να κάνει ουδεμία παραχώρηση ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, της ΔΕΗ, οι απαιτήσεις της τρόικας, της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για διάσπαση της εταιρίας σε θυγατρικές, πέρασε με τις ευλογίες της ίδιας της ΓΕΝΟΠ.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και που σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών της ΔΕΗ, έγινε με απόντες τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία αποφάσισε να δεχτεί την αποκοπή των δικτύων από τη ΔΕΗ με τη δημιουργία δυο θυγατρικών – της μεταφοράς και της διανομής, βάζοντας σε νέες περιπέτειες τους εργαζόμενους (8.500 εργαζόμενοι υπηρετούν σήμερα στη μεταφορά και τη διανομή), το μέλλον του ασφαλιστικού αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δυο θυγατρικών.
Η ίδια η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της, ενώ διαμηνύει πως «δεν θα επιτρέψει κανένα απολύτως ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, έστω και πολύ μικρού τμήματος της ΔΕΗ Α.Ε.», παρακάτω απλώς… ενημερώνει τους αναγνώστες πως «πέρασε ομόφωνα και με την καθοριστική συμβολή των δύο εκπροσώπων μας στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., η απόφαση για τη δημιουργία Θυγατρικής Διανομής». Και για να καθησυχάσει όσους τυχόν της επιτεθούν διευκρινίζει ότι η συμφωνία πέρασε «με όλες τις διατυπώσεις που ζητούσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για το προσωπικό».
Μια σημαντική μερίδα συνέδρων, ωστόσο –με πρωτοστατούντες τους συνέδρους από το Σωματείο Εργατική Αλληλεγγύη- διαχώρισε τη θέση της και δημιούργησε μια νέα κίνηση την Πρωτοβουλία ενάντια στην διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που σύμφωνα με ανακοίνωσή της «έδωσε τη μάχη για ενιαία δημόσια και καθετοποιημένη ΔΕΗ, ψηφίζοντας την πρόταση να μην περάσει η οδηγία της διάσπασης», πρόταση που στήριξαν συνολικά 40 σύνεδροι. Ο Δρόμος επικοινώνησε με τα μέλη της Πρωτοβουλίας, οι οποίοι τόνισαν πως «εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτή τη συμφωνία γι αυτό και πρέπει να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για να διαφυλάξουν τη δουλειά τους και το δημόσιο χαρακτήρα τη ΔΕΗ», απαιτώντας:
1.Ενιαία, καθετοποιημένη ΔΕΗ, 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή μεταφορά και διανομή.
2.Εθνικοποίηση του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
1.Όχι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
2.Προσλήψεις που να καλύπτουν όλες τις οργανικές θέσεις και ανάγκες της ΔΕΗ.
3.Πάλη για ανατροπή του κατάπτυστου Μνημονίου. Παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, δανειστές μας.
4.Επαναφορά των κλεμμένων μισθών επιδομάτων και δώρων των εργαζομένων.
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!