Αρχική πολιτική Δεν ζητάμε από τον Γερμανό εργαζόμενο τις επανορθώσεις

Δεν ζητάμε από τον Γερμανό εργαζόμενο τις επανορθώσεις

 Του Γιώργου Ν. Ουρσουζίδη*

 

Η πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων για την Επανασύσταση-αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών δεν αφορά το γερμανικό λαό. Δεν ήταν αυτός ο υποκινητής της ναζιστικής θηριωδίας – ούτε κανένας λαός θα μπορούσε να ήταν. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, οι σκοτεινές δυνάμεις του αβυσσαλέου μίσους στο βωμό του κέρδους ήταν αυτές που εξανάγκασαν τον Γερμανό πολίτη να συμμετάσχει σε πράξεις πρωτοφανούς βαρβαρότητας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενάντια στη φύση του ανθρώπου.

Η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής δεν αποτελεί πράξη διεκδίκησης αποζημιώσεων από το γερμανικό λαό. Αποτελεί την οφειλόμενη ενέργεια απέναντι στους αδίστακτους κεφαλαιοκράτες που βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες. Είναι γνωστός ο ρόλος των Γερμανών και Ιταλών βιομηχάνων πριν από την εκδήλωση των ναζιστών στη Γερμανία και των μελανοχιτώνων στην Ιταλία.

Η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής αποτελεί την οφειλόμενη ενέργεια αποκάλυψης των οικονομικών οργανισμών που αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση εκείνων που αιματοκύλισαν και λεηλάτησαν τους λαούς που όρθωσαν το ανάστημά τους στο ναζισμό.

Αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια στους νέους ανθρώπους να αποκαλυφθεί η αλήθεια με τεκμηρίωση και τρόπο ξεκάθαρο, να φανούν τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις βίας και λεηλασίας. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με εκπληκτικό τρόπο, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι θιασώτες της ναζιστικής θηριωδίας αποτελούν οδυνηρή πραγματικότητα.

Αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης η διεκδίκηση της δικαίωσης των θυμάτων και της λεηλασίας που υπέστη η χώρα από τη ναζιστική έκφραση του κεφαλαίου.

Δεν είναι οι λαοί που επιβουλεύονται τα πλούτη άλλων λαών, είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά καθεστωτικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα πλούτη των λαών και που διαθέτουν τα μέσα να πειθαναγκάσουν τους λαούς σε πράξεις βίας.

Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής -όπως στενά το αντιλαμβάνονται ορισμένοι- αλλά σίγουρα θα φέρει στο φως πτυχές της Ιστορίας που θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους της χώρας, αλλά και άλλων χωρών, να κατανοήσουν το ρόλο του κεφαλαίου διαχρονικά και αυτό, πράγματι, είναι μεγάλο όφελος.

Να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι ο Γερμανός πολίτης έχει πατρίδα, το γερμανικό κεφάλαιο, όμως, όχι. Συνεπώς, ό,τι προκύψει από την προσπάθεια της Βουλής των Ελλήνων, δεν αφορά τον Γερμανό εργαζόμενο πολίτη, αλλά τους απάτριδες κεφαλαιοκράτες.

Χρέος, λοιπόν, της Επιτροπής να διερευνήσει και να αποκαλύψει όλους εκείνους που πραγματικά ωφελήθηκαν, καθώς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που προνομιακά κατέκτησαν τον πλούτο αυτής της χώρας διαδεχόμενοι τους κατακτητές σε μια χώρα που, δυστυχώς, οι ναζί δεν έχασαν τον πόλεμο.

Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν.

 

* Ο Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης είναι βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το άρθρο εμπεριέχει στοιχεία από την ομιλία του Γ.Ν. Ουρσουζίδη στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση για την Επανασύσταση-αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών

Σχόλια

Exit mobile version