Αρχική Διάλογος: Πανδημία & Δημοκρατία Δεν θα λογαριαστούμε Μετά ‒ θα λογαριαστούμε ΤΩΡΑ

Δεν θα λογαριαστούμε Μετά ‒ θα λογαριαστούμε ΤΩΡΑ

του Γιάννη Πάνου*

Όσοι με γνωρίζετε, διακρίνετε υποθέτω το κίνητρό μου γι’ αυτή την πρωτοβουλία η οποία έγινε ομολογώ εν θερμώ, γιατί η κατάσταση που εκτυλίσσεται γύρω μας γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιεστική και οι συντεταγμένες πρωτοβουλίες που όλοι θα προσδοκούσαμε δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ κλεισμένοι στα σπίτια μας με μια καταχρηστική κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, πολιορκημένοι ταυτόχρονα από έναν ιό κι ένα καθεστώς τρόμου, φυλακισμένοι σε μια γκρίζα περιοχή της πραγματικότητας όπου δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τα όρια της αλήθειας και του ψεύδους, του πραγματικού κινδύνου και της πολιτικής του εκμετάλλευσης από το καθεστώς, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας όλων των αποχρώσεων, κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό με ελάχιστες αποκλίσεις, έχει αποδεχθεί το «καθεστώς εξαίρεσης» που μας έχει επιβληθεί, βρίσκεται σε πανικό και παράλυση και οδηγείται σε ηττοπαθείς πρωτοβουλίες καμπάνιας τύπου «Θα λογαριαστούμε μετά» προσπαθώντας απλώς να συγκρατήσει οργανωτικά τα μέλη του από την φυσική αγανάκτηση, τον διαρκή ατομικό φόβο και την πολιτική τους αγωνία για τις πρωτοφανείς στα χρονικά κρατικές πρακτικές.

Η εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν λογαριαστούμε ΤΩΡΑ, δεν θα λογαριαστούμε ΠΟΤΕ.

Για τα συντεταγμένα κόμματα που προσβλέπουν απλά στην κοινοβουλευτική τους επόμενη μέρα, το «Θα λογαριαστούμε μετά» σημαίνει λευκή επιταγή στους χειρισμούς της κυβέρνησης με συνακόλουθη εγκατάλειψη του λαού στην τύχη του. Μόνο που δεν του το λένε. Δεν λέγονται ποτέ έτσι αυτά τα πράγματα. Βυθίζονται πάντα σε έναν μυστικιστικό εξ αποκαλύψεως λόγο αντίστοιχο με τη θρησκευτική παρηγορία του μελλοντικού παραδείσου.

Ορισμένοι από εμάς δεν έχουμε ούτε αυτές τις φιλοδοξίες ούτε αυτή την πολυτέλεια· όπως δεν την είχαμε το 2011 με το κίνημα των πλατειών στο οποίο συμμετείχαμε, παρά κι ενάντια στην εκφρασμένη επιφύλαξη ή και εχθρότητα του επίσημου πολιτικού κόσμου της χώρας από τα δεξιά έως τα αριστερά.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ αυτή, τουλάχιστον από πλευράς μου, δεν φιλοδοξεί να είναι ένα δημόσιο πολιτικό βήμα που να διεκδικεί μια θέση επιρροής και ισχύος απέναντι στην κοινωνία. Γι’ αυτό και προτείνουμε να διατηρηθεί τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο σαν ένας χώρος κλειστός, μια «ομάδα ιδιωτική» (κατά το fb), ομάδα δηλαδή ορατή μόνο στα μέλη της, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων, κειμένων, συμβουλών και υποστήριξης, συντονισμού και διάδοσης εκτιμήσεων επιστημονικών και πολιτικών, μεταφραστικής δραστηριότητας από τον διεθνή τύπο και άλλα που θα μπορούσαν να προταθούν απ’ όποιον έχει σκέψεις πάνω σε αυτό. Αυτό προϋποθέτει υποχρεωτικά τον κανόνα του αλληλοσεβασμού και του μη προπηλακισμού από κανέναν προς κανέναν για οτιδήποτε εκφράζεται στο εσωτερικό της ομάδας μέσω αναρτήσεων ή σχολίων. Εξ άλλου, αυτά όλα θα μένουν και θα διατηρούνται στο εσωτερικό της ομάδας.

Η συμμετοχή μας στην ομάδα αυτή δεν προϋποθέτει ευρύτερες πολιτικές και ιδεολογικές συμφωνίες αλλά εναπόκειται στην εμπιστοσύνη μας στον καθένα και καθεμία που συμμετέχει στην ομάδα. Όπως με εμπιστοσύνη ανταποκριθήκατε στο αρχικό κάλεσμα, την ίδια κατ’ αρχήν εμπιστοσύνη θα δείξουμε και σε όσους ακόμα φίλους ανταποκριθούν στα καλέσματα που θα κάνει ο καθένας από εμάς σε άλλους.

Καμία γνώμη και καμία άποψη κανενός άλλου από εμάς δεν δεσμεύει κανέναν απ’ όσους συμμετέχουμε στην ομάδα αυτή που συγκροτείται με συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του όπου και όπως μπορεί: είτε με έκφραση απόψεων είτε με παρεμβάσεις και δημόσιο λόγο ή πράξεις στους χώρους που ζει, εργάζεται ή δρα.

Η ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ φιλοδοξεί να συμβάλλει στη στήριξη και την επάρκεια του καθενός στο επίπονο έργο της επιβίωσης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στην υγεία και τη δημοκρατία, όχι να τον καθοδηγήσει στην πορεία αυτή. Αν μελλοντικά αποφασιστεί, ας υποθέσουμε, και η ανάγκη για μια δημόσια πλατφόρμα έκφρασης γνώμης, αυτό θα γίνει με τη δημιουργία μιας άλλης, διαφορετικής από την παρούσα «ιδιωτική ομάδα».

25 Μαρτίου 2020

* Ο Γιάννης Πάνου είναι αρχιτέκτονας, εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) με την παράταξη Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

 Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα της ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στο facebook «Δεν θα λογαριαστούμε Μετά – θα λογαριαστούμε ΤΩΡΑ» ύστερα από την αναγγελία του πρώτου lockdown, σε μια προσπάθεια αντίστασης στο «καθεστώς εξαίρεσης» που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη συναίνεση ολόκληρης της «αντιπολίτευσης». Η ομάδα «Δεν θα λογαριαστούμε Μετά – θα λογαριαστούμε ΤΩΡΑ» έχει σήμερα 200 μέλη και παραμένει ενεργή.

Σχόλια

Exit mobile version