«Πέρυσι είχαν πει ότι θα καταργήσουν τις διανομές στην Αθήνα. Εδώ μας λένε ότι θα καταργήσουν την παραγωγή και θα κρατήσουν τη διανομή. Μας κοροϊδεύουν», καταγγέλλει ο κ. Αρτεμίου. Μέσα στο 2011 έγιναν πάνω από 150 «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, κυρίως πωλητών από τις εγκαταστάσεις της Πάτρας, αποψιλώνοντας το εκεί εργοστάσιο. Μια σειρά δραστηριότητες δίνονται σε εργολάβους. Άλλωστε, το 2006 η εταιρία έκλεισε το εργοστάσιο της Αθήνας. Κλείνοντας η μονάδα στη Θεσσαλονίκη η εταιρία υπολογίζει να καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας από τη Βουλγαρία. Όσο για το Σχηματάρι, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη μονάδα της επιχείρησης, η διοίκηση εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκεί σωματείο, τους ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών… μόνο 15%.
Συντονισμένος αγώνας
Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε πανελλαδικό συντονισμό. Τα επτά σωματεία που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους της 3Ε και οι δυο ομοσπονδίες (η ΠΟΕΕΠ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών) έχουν εκπονήσει ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων που δημιουργεί πονοκέφαλο στην πολυεθνική επιχείρηση. Η αποφασιστικότητα των απεργών, αλλά και η αλληλεγγύη που δείχνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες της επιχείρησης να εφοδιάσει την αγορά με απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη 1/3) ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Σχηματάρι τρεις νταλίκες με προϊόντα, με τη συνοδεία της αστυνομίας. Έξω από τις εγκαταστάσεις του Μασούτη, στο Ωραιόκαστρο, τόσο απεργοί όσο και άλλος κόσμος που μαζεύτηκε τους αποδοκίμαζε με αποτέλεσμα να φύγουν», μας λέει ο Β. Αρτεμίου. «Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για αλληλεγγύη», όπως μας λέει. Η προκλητική στάση της κερδοφόρας πολυεθνικής έχει κινητοποιήσει ακόμα και επιχειρηματικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν τα σχέδια μετεγκατάστασης.
Άλλο ένα λουκέτο στην Πάτρα
Μπροστά σε ένα νέο «λουκέτο» βρίσκεται η κοινωνία της Πάτρας, έπειτα από την ανακοίνωση της 3 Ε ότι κλείνει το εργοστάσιο εμφιάλωσης στην περιοχή, την παραγωγή του οποίου θα καλύψει από άλλη μονάδα. Έτσι, περίπου 35 εργαζόμενοι οδεύουν προς την ανεργία, σε μια περιοχή που χτυπιέται από την αποβιομηχάνιση εδώ και χρόνια, και πλέον με ταχύτατους ρυθμούς καταγράφει την κατάρρευση όποιας παραγωγικής δραστηριότητας έχει απομείνει.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «παραγωγική μονάδα», καταγγέλλοντας παράλληλα την απόφαση της εταιρίας για κλείσιμο του εργοστασίου στο όνομα της «αύξησης της κερδοφορίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά φορείς έχουν ήδη αποστείλει ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους εργαζομένους, την ίδια στιγμή που είναι κατανοητό ότι η κατάσταση υπαγορεύει έμπρακτες μορφές αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και αξιοπρέπεια.