Αρχική διεθνή Δεύτερος γύρος εκλογών στο Εκουαδόρ

Δεύτερος γύρος εκλογών στο Εκουαδόρ

Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται στο Εκουαδόρ ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιπαρατίθενται ο κεντροαριστερός Λένιν Μορένο, επίδοξος διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Ραφαέλ Κορέα, και ο κεντροδεξιός Γκιγιέρμο Λάσο. Ο Μορένο παρά τρίχα δεν εκλέχθηκε στον πρώτο γύρο: ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι εάν ο πρώτος υποψήφιος πάρει πάνω από 40% και έχει διαφορά μεγαλύτερη του 10% από τον δεύτερο, εκλέγεται. Ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς εκπλήρωνε το δεύτερο μόνο όρο, αφού τελικά απέσπασε 39,4% έναντι 28,1% του Λάσο*. Έτσι θα ολοκληρωθεί αύριο η αναμέτρηση, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της Λατινικής Αμερικής αφού θα αποτελέσει ένδειξη για το αν ανακόπτεται ή όχι το ρεύμα συντηρητικής παλινόρθωσης στην υποήπειρο.

Το πρόβλημα του Μορένο είναι ότι η κεντροαριστερή διακυβέρνηση έχει διαρρήξει προ πολλού τις στενές σχέσεις που είχε με ριζοσπαστικές δυνάμεις, ιθαγενικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του Κορέα στην προεδρία της χώρας την περασμένη δεκαετία. Έχοντας πραγματοποιήσει μια μεγάλη στροφή ανοίγματος στις «επενδύσεις» των πολυεθνικών (με πρώτες τις κινεζικές εξορυκτικές εταιρίες…) και υιοθέτησης όλο και πιο νεοφιλελεύθερων μέτρων, σε συνδυασμό με καλπάζουσα διαφθορά και σκληρή καταστολή, η κυβέρνηση Κορέα συγκεντρώνει πλέον τα πυρά και της Αριστεράς. Γι’ αυτό ο Μορένο πέρασε τον ενάμιση μήνα που μεσολάβησε από τον πρώτο γύρο σε μια επίθεση φιλίας προς την κοινωνική βάση του πάλαι ποτέ ενιαίου προοδευτικού μπλοκ, υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και να επιστρέψει στις φιλολαϊκές πολιτικές της «πρώτης περιόδου του Κορέα».

Αύριο θα φανεί αν τα κατάφερε. Με βάση πάντως τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται ότι θα επικρατήσει του κεντροδεξιού μεγαλοτραπεζίτη Λάσο, έστω και… έμμεσα, αφού σχεδόν το 15% των πολιτών σκοπεύουν να πάνε στις κάλπες και να ρίξουν είτε άκυρη είτε λευκή ψήφο. Προφανώς αυτή τη στάση επιλέγουν κυρίως οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, που αντιτίθενται στην κεντροαριστερή εκδοχή αλλά την ίδια στιγμή αρνούνται να υποστηρίξουν μια «αλλαγή» προς το χειρότερο. Τα πραγματικά δύσκολα θα αρχίσουν για τον Μορένο εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις, καθώς θα πρέπει να αποδείξει ότι άξιζε την ανοχή των θυμωμένων και απογοητευμένων λαϊκών στρωμάτων.

 

* Βλ. και φύλλο 348

Σχόλια

Exit mobile version