Αρχική πολιτική ΔΕΔΔΗΕ: Το ξεπούλημα συνεχίζεται

ΔΕΔΔΗΕ: Το ξεπούλημα συνεχίζεται

Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ακόμα «αποκρατικοποίηση» συνεχίζοντας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που υλοποιούν όλες οι εθελόδουλες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά από εντολές των δανειστών. Εν μέσω δραματικών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος πώλησε το 49% της ΔΕΔΔΗΕ στον όμιλο Macquarie Αυστραλιανών συμφερόντων έναντι 2,1 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΔΔΗΕ προέκυψε από τη διάσπαση της ΔΕΗ το 2011 στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων της Ε.Ε. και κάτω από την πίεση των μνημονίων, τα γνωστά προαπαιτούμενα. Είναι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης, η υψηλή τάση (μεγάλοι πυλώνες δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού) ανήκει στον ΑΔΜΗΕ.

Η σημασία του δικτύου διανομής ενέργειας είναι προφανής για μια χώρα, ειδικά για την Ελλάδα με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες και τη γεωστρατηγική της θέση. Αυτά όμως δεν εμποδίζουν το πολιτικό σύστημα να προχωρά στο ξεπούλημα των πάντων. Έτσι όπως έγινε με τον ΟΤΕ και το στρατηγικής σημασίας για τη χώρα τομέα των τηλεπικοινωνιών, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον ΟΣΕ, τα οδικά δίκτυα κ.λπ. τώρα προχωρά στο ξεπούλημα όλου του αντικειμένου της ηλεκτρικής ενέργειας. Αφού διέσπασαν την ενιαία ΔΕΗ προχωρούν με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» (φέτα, φέτα) στο ξεπούλημα στους ξένους της ΔΕΔΔΗΕ τώρα, και στη συνέχεια του ΑΔΜΗΕ όπου ήδη Κινέζοι κατέχουν το 24% και της ΔΕΗ με τους πελάτες λιανικής.

Το τίμημα που δόθηκε από τους Αυστραλούς στην παρούσα φάση κρίνεται σημαντικό. Για το λόγο αυτό έτρεξαν να πανηγυρίσουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που την λιβανίζουν. Όμως πίσω από το τίμημα και τους πανηγυρισμούς υπάρχει μια οικονομική πραγματικότητα που δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ούτε για λόγους «φιλανθρωπίας» ούτε αποτελούν μια άστοχη επένδυση των Αυστραλών. Όλα είναι μελετημένα, οικονομικά προεξοφλημένα με στόχο μεγάλα κέρδη λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το ρυθμιστικό ρόλο των επικυρίαρχων «διαιτητών» στο θέμα, των γνωστών δανειστών και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μπήκαμε ήδη στην διαδικασία απελευθέρωσης της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πώληση της ΔΕΔΔΗΕ θα προσθέσει ένα ακόμα παράγοντα αύξησης του τελικού λογαριασμού που πληρώνει ο λαός για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των επενδυτών.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω αυτής της διαχρονικής πολιτικής που την υπηρέτησε υποδειγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας τα μέχρι εκείνη τη στιγμή όρια ξεπουλήματος με την περίπτωση του ΟΣΕ, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για το λαό το να κουνά το δάχτυλο στην παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ξεπουλά τα ασημικά». Αυτοί που έδωσαν τον ΟΣΕ για 45 εκατ. ευρώ μέρος των οποίων στη συνέχεια το επέστρεψαν «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν».

Π.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version