Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Χτίζοντας δίκτυα ενάντια στην επισφάλεια

Χτίζοντας δίκτυα ενάντια στην επισφάλεια

Σε ανοιχτή συνέλευση καλεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων Θεσσαλονίκης.

Σαν πρώτο βήμα διεκδίκησης το Δίκτυο ορίζει την άμεση Δωρεάν Μετακίνηση Ανέργων με τα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης, στόχος που θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συλλογική και μαζική διεκδίκηση.

Τι είναι το Δίκτυο
«Είμαστε νέοι και νέες, άνεργοι και άνεργες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες “μαύρα”, με μπλοκάκια, με συμβάσεις του ενός μήνα ή της μίας μέρας, απολυμένοι και απολυμένες» δηλώνουν στο Δρόμο νέοι που είχαν την πρωτοβουλία για δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης σε ανθρώπους της γενιάς τους.
«Εκτός από όλα αυτά όμως είδαμε ότι σε αυτή την κατάσταση είμαστε πολλοί και πολλές και το να μένει ο καθένας μόνος του στην κρίση δεν βγάζει πουθενά. Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και στην πρόθεσή μας όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν» δηλώνουν και τονίζουν ότι η εμπειρία της Αθήνας έδειξε ότι τέτοιου τύπου συλλογικότητες είναι απαραίτητες τώρα παρά ποτέ.
Στόχος του Δικτύου, σύμφωνα με τα μέλη του, είναι η παρέμβαση στα σωματεία που «πετούν στο περιθώριο τους ανέργους και απολυμένους», αλλά και η ανάπτυξη τέτοιων δομών που θα μπορούν οι νέοι άνθρωποι να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες ή ακόμη και να έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν σε περιόδους οξείας οικονομικής κρίσης.
«Στο υπό διαμόρφωση νέο εργασιακό μοντέλο ο εργαζόμενος είναι απόλυτα αναλώσιμoς. Σε αντίθεση με τους γονείς μας, κατά κανόνα, η δική μας γενιά αλλάζει επάγγελμα κάθε 3-4 χρόνια και μάλιστα αυτό συντελείται με τους χειρότερους όρους. Από την έξοδο από τη μια ελαστική εργασία μέχρι την είσοδο στην άλλη, μεσολαβεί μια περίοδος ανεργίας» μας λένε τα μέλη του Δικτύου. Όπως εξηγούν, αυτά τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας δεν μπορεί να αποτελούν νεκρές περιόδους για τους νέους ανθρώπους και η ανάπτυξη δομών που θα τους εντάσσουν αποτελεί προτεραιότητα.
«Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να φτιαχτεί ένα δίκτυο διεκδίκησης των ανέργων και των εργαζομένων χωρίς φωνή, που δεν συμμετέχουν στο εργατικό κίνημα όχι επειδή το διάλεξαν αλλά επειδή ακριβώς είναι άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι. Με σκοπό να πετύχουμε όλοι μαζί απτούς στόχους που θα βελτιώνουν την ίδια μας την καθημερινότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων Θεσσαλονίκης.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Exit mobile version