6 Απριλίου: Ξεκινά η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Οι πρώτες συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονται τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη.

18 Απριλίου: Ο πρωθυπουργός Αλ. Κορυζής αυτοκτονεί και πρωθυπουργός διορίζεται ο κρητικής καταγωγής Εμμ. Τσουδερός.

23 Απριλίου: Ο Γ. Τσολάκογλου υπογράφει τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού με Γερμανία και Ιταλία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η κυβέρνηση Τσουδερού φεύγουν για την Κρήτη

25-27 Απριλίου: Οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες που μάχονταν στην ηπειρωτική Ελλάδα εκκενώνονται προς την Κρήτη και την Αίγυπτο. Ο Χίτλερ υπογράφει την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης με την κωδική ονομασία «Ερμής».

30 Απριλίου: Ο Γ. Τσολάκογλου ορκίζεται κατοχικός πρωθυπουργός. Ο Αυστραλός υποστράτηγος Φράιμπεργκ διορίζεται διοικητής των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων.

20 Μαΐου: Αρχίζει ο βομβαρδισμός και η ρίψη αλεξιπτωτιστών στα Χανιά (αεροδρόμιο Μάλεμε), στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

21 Μαΐου: Το αεροδρόμιο του Μάλεμε πέφτει στα χέρια των Γερμανών και επιταχύνεται η αποβίβαση στρατευμάτων μέσω μεταγωγικών αεροσκαφών. Τα αεροδρόμια σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο παραμένουν στα χέρια των αμυνομένων.

22 Μαΐου: Αποτυχία συμμαχικής αντεπίθεσης στο Μάλεμε.

23-24 Μαΐου: Συνεχής υποχώρηση των Συμμάχων στον τομέα των Χανίων. Οι Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις αμάχων στις περιοχές που καταλαμβάνουν.

25-26 Μαΐου: Μάχη στον Γαλατά Χανίων.

27 Μαΐου: Το στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει την εκκένωση της Κρήτης μέσω της Χώρας Σφακίων. Μάχη της 42ης οδού στα Χανιά, όπου ένα τάγμα Μαορί προκαλεί μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς.

29 Μαΐου: Παράδοση του Ρεθύμνου.

30 Μαΐου: Παράδοση του Ηρακλείου.

31 Μαΐου: Η τελευταία νύχτα της εκκένωσης. Συνολικά περίπου 13.000 στρατιώτες επιβιβάστηκαν για την Αίγυπτο. Αρκετοί έμειναν εγκλωβισμένοι στην Κρήτη.

2 Ιουνίου: Μαζική εκτέλεση αμάχων στο Κοντομαρί Χανίων ως αντίποινα για τη συμμετοχή των κατοίκων του στις μάχες της 20ής Μαΐου. Η εκτέλεση απαθανατίζεται σε φωτογραφίες.

3 Ιουνίου: Ολοσχερής καταστροφή της Κανδάνου ως αντίποινα για την εξολόθρευση ενός λόχου Γερμανών στις  23 Μαΐου. Στην είσοδο του χωριού τοποθετείται ξύλινη επιγραφή με το εξής κείμενο «Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών δολοφονηθέντων στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».

1 Αυγούστου: Μαζικές εκτελέσεις αμάχων στα χωριά Αλικιανός, Ρούματα, Πράσες, Ρουθούνι, Σκινές, Φουρνές, Κουφός και Βατόλακκος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!