Αρχική πολιτική Χρειάζονται… πληρέστερη αιτιολόγηση!

Χρειάζονται… πληρέστερη αιτιολόγηση!

Μπλόκαραν ερώτηση του Ν. Χουντή για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Το γραφείο του Αντόνιο Ταγιάνι, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμπόδισε την κατάθεση ερώτησης του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν (με την οποία ζητούσε «να απαγκιστρωθεί η Ε.Ε. από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και αυτή να αντικατασταθεί από άλλης μορφής εταιρική σχέση»), ζητώντας του… πληρέστερη αιτιολόγηση!

Πιο συγκεκριμένα, πριν ένα μήνα ο Νίκος Χουντής είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν. Σε αυτήν υπενθύμιζε καταρχήν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου 2017 (πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν προχωρήσει η συνταγματική «μεταρρύθμιση» του Ερντογάν), καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν («να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και να αντικατασταθεί από άλλη μορφή εταιρικής σχέσης»). Και τελικά, βάσει και όσων μεσολάβησαν από τον περασμένο Ιούλιο, καλούσε την Κομισιόν να πάρει πρωτοβουλίες «στην κατεύθυνση απαγκίστρωσης από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται πλέον στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και δεν βοηθούν στην ουσιαστική και σε ρεαλιστική βάση βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ενώ λοιπόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέμενε την πολύ ενδιαφέρουσα, λόγω και των πρόσφατων γεγονότων, απάντηση της Κομισιόν, του ανακοινώθηκε ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ερώτηση δεν διαβιβάζεται στον παραλήπτη, εκτός εάν το αποφασίσει ο Πρόεδρος, υπό το πρίσμα σημαντικών νέων εξελίξεων και κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του συντάκτη»!

Ο Νίκος Χουντής στην απάντησή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτη και εξωφρενική η επαναπομπή αυτής της ερώτησης για να υπάρξει… πληρέστερη αιτιολόγηση». Υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή το Αιγαίο κυριολεκτικά μοιάζει με πεδίο πριν τη ναυμαχία, καθώς οι φρεγάτες, οι προκλήσεις, οι αντιδράσεις, οι δηλώσεις και οι διπλωματικές επαφές πάνε κι έρχονται», συνεχίζει: «Η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ελληνικότητα νησιών του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, η πλεύση σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικά ύδατα με κίνδυνο “ατυχήματος” κ.λπ.».

Επιπλέον, στην επιστολή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής παραθέτει στον Αντόνιο Ταγιάνι όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την απόφαση του Ιουλίου 2017, τα οποία έχουν δραματικά επιδεινώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις – από την παραβίαση των πλέον στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία έως την τουρκική εισβολή στη Συρία. Και καταλήγει τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι περισσότερα από αρκετά ως πληρέστερη αιτιολόγηση», ζητώντας την προώθηση της ερώτησής του προς την Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και μάλιστα με επείγουσες διαδικασίες. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…

Σχόλια

Exit mobile version