Λιγότερα από 400 κρούσματα και μόλις 7 θανάτους από τον κορωνοϊό μετρά μέχρι στιγμής, βάσει των επίσημων στοιχείων, ο Λίβανος. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το κίνημα της Αντίστασης πρωτοστατεί στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η βασική πολιτική-στρατιωτική δύναμη της Αντίστασης, η Χεζμπολά, έχει ξεκινήσει μια πανεθνική καμπάνια πληροφόρησης και ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας. Πέραν των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων του Λιβάνου, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της επιδημίας προβλέπει την παροχή βοήθειας και στις εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζων μεταναστών που εργάζονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό είδος πολέμου, που όμως παραμένει πόλεμος. Για μια ακόμη φορά πρέπει να αντισταθούμε με μαχητικό φρόνημα, καλύπτοντας γρήγορα τα όποια κενά του κρατικού μηχανισμού» δήλωσε προχθές ο Σαγιέντ Χασέμ Σαφιεντίν, επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολά. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, μετά τον ιστορικό ηγέτη της Χασάν Νασράλα, συμπλήρωσε ότι το κίνημα προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο όχι μόνο με υλικά μέσα, αλλά και ξεσηκώνοντας μια «κοινωνική Αντίσταση διότι, για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, πρέπει να συμβάλει ολόκληρη η λιβανέζικη κοινωνία». Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού επιτείνονται από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα: στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να υπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της…

Οι προειδοποιήσεις της Χεζμπολά και άλλων λαϊκών δυνάμεων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων τους και των πελατών τους, φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν συμμορφωθεί και ακολουθούν τις οδηγίες πρόληψης και διάγνωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα μέσα προστασίας στους υπαλλήλους τους. Στη φωτογραφία, ο υπεύθυνος μιας εταιρίας ντελίβερι θερμομετρεί έναν εργαζόμενο πριν ξεκινήσει τις διαδρομές του. Αυτή η «τελετουργία» επαναλαμβάνεται καθημερινά, στην έναρξη και λήξη κάθε βάρδιας

Ανοίγουν νέα νοσοκομεία και ξενοδοχεία καραντίνας

Το πρόγραμμα της Χεζμπολά για την καταπολέμηση της επιδημίας καλύπτει όλο τον Λίβανο, δίνοντας όμως ιδιαίτερο βάρος στις φτωχογειτονιές της Βηρυτού και άλλων πόλεων και στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο, όπου τα διαθέσιμα μέσα υγιεινής και πρόληψης είναι φτωχά και άρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Ο Σαγιέντ Σαφιεντίν τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί συμπληρωματικά, όχι ανταγωνιστικά προς το κρατικό σύστημα υγείας». Στα πλαίσια αυτά, το λιβανέζικο κίνημα πήρε και μια δέσμη πρακτικών μέτρων μεγάλης κλίμακας, εκτιμώντας ότι σύντομα η επιδημία θα γενικευθεί εάν δεν υπάρξει δυναμική πρόληψη.

Έτσι, επιχειρεί να καλύψει καταρχήν τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες και μονάδες εντατικής θεραπείας νοικιάζοντας και ξανανοίγοντας τέσσερα κλειστά ιδιωτικά νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, η Χεζμπολά έχει έτοιμα για ανάπτυξη σε περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα τρία νοσοκομεία εκστρατείας, ενώ αναβαθμίζει και τις υπηρεσίες που παρέχουν στον πληθυσμό τα 32 κέντρα υγείας που έχει στον Λίβανο. Η οργάνωση διαθέτει και ένα δικό της νοσοκομείο στη Βηρυτό, το οποίο εκκενώνει μεταφέροντας τους ασθενείς του σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να το μετατρέψει σε «νοσοκομείο πυρετού» κατά τα κινεζικά πρότυπα. Τέλος, έχει νοικιάσει ολόκληρα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν, σε συνθήκες καραντίνας, φορείς του ιού οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Η προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο απαιτεί όχι μόνο υλικά μέσα, αλλά και ένα κίνημα κοινωνικής Αντίστασης: για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη πρέπει να συμβάλει ολόκληρη η λιβανέζικη κοινωνία»

Κατασκευάζουν μέσα προστασίας και περίθαλψης

Πέρα από την ανάπτυξη υποδομών, η Χεζμπολά έχει θέσει σε επιφυλακή 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές που είναι μέλη της, καθώς και, σε πρώτη φάση, 20.000 εθελοντές που θα δράσουν ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: «15.000 από αυτούς ολοκλήρωσαν ήδη τον πρώτο κύκλο κατεπείγουσας εκπαίδευσης για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της. Σε επιφυλακή βρίσκονται ήδη και 100 ασθενοφόρα της οργάνωσης, εκ των οποίων τα 25 είναι εξοπλισμένα με αναπνευστήρες, καθώς και μονάδες διαχείρισης καταστροφών.

Έχοντας εντοπίσει μεγάλες ελλείψεις σε μέσα προστασίας και αναπνευστήρες, και βλέποντας πώς η Δύση μπλοκάρει εγκληματικά την παροχή τους σε «απείθαρχες» χώρες όπως το Ιράν, η Χεζμπολά ξεκίνησε εδώ και δέκα ημέρες ένα εντατικό πρόγραμμα κατασκευής τέτοιων μέσων. «Χιλιάδες εθελοντές εργάζονται ήδη για την κατασκευή μασκών και στολών προστασίας, αλλά και αναπνευστήρων με δική μας τεχνολογία και πρώτες ύλες, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από την ελεημοσύνη ξένων. Στόχος μας είναι να έχουμε καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας στο επόμενο στάδιο, όταν δηλαδή επεκταθεί η επιδημία. Επιπλέον, στρατιές νέων εθελοντών θα εκπαιδευτούν ώστε να είναι έτοιμες να ριχτούν στη μάχη μόλις χρειαστεί», είπε ο Σαγιέντ Σαφιεντίν.


Ένα κίνημα χρήσιμο για τον λαό του

Η περίπτωση της Χεζμπολά, ενός κινήματος που έχει βαθιές ρίζες και αυξάνει το κύρος στη λιβανέζικη κοινωνία, κερδισμένο με αίμα στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από τους ισραηλινούς επιδρομείς και στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και αλλού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας δύναμης υπεύθυνης, και χρήσιμης για το λαό της*. Χρήσιμης σε όλα τα μέτωπα – όχι μόνο τα στρατιωτικά ή τα πολιτικά, αλλά και τα κοινωνικά. Έτσι, διακρίνοντας έγκαιρα τον κίνδυνο της επιδημίας του κορωνοϊού, παίρνει όλα τα πιθανά μέτρα πρόληψης και προσπαθεί, στο πνεύμα της εθνικής ενότητας που επίμονα επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια, να προετοιμάσει τον πληθυσμό για μια διαφορετικού είδους μάχη.

Οπωσδήποτε τη βοηθά η επιρροή της στην κοινωνία και η εμπειρία της από πιο «παραδοσιακούς» πολέμους. Ορθά λέει ο Σαγιέντ Σαφιεντίν ότι «η στρατιωτική πείρα μας αποδεικνύεται ευεργετική σε αυτές τις δραματικές περιστάσεις», συμπληρώνοντας ότι «όλοι οι Λιβανέζοι ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την εισβολή του κορωνοϊού και θα βγούμε νικητές, όπως κάναμε και στο παρελθόν με την εισβολή των σιωνιστών». Αλλά δεν θα τα έκανε όλα αυτά αν δεν είχε κριτήρια ιεράρχησης των προβλημάτων και τη βούληση να υπηρετήσει τον λαό του Λιβάνου. «Το κάνει για να αυξήσει κι άλλο την επιρροή της», ήταν το σχόλιο ενός φιλοδυτικού αναλυτή. Πολύ πιθανόν. Μακάρι να το έκαναν, έστω και με παρόμοια «ιδιοτέλεια», κι άλλοι…

* Την περασμένη εβδομάδα ο Δρόμος παρουσίασε άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα, εντελώς διαφορετικής πολιτικής και γεωγραφικής προέλευσης, αυτό του Επαναστατικού Κ.Κ. Αργεντινής («Αόρατος πόλεμος», φύλλο 490, σελ. 15).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!