Ο αγώνας μας είναι αγώνας πολιτικός, εθνικός και κοινωνικός
Ένα σημαντικό μήνυμα είχε την ευκαιρία να απευθύνει στον ελληνικό λαό ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, Χάμα Χαμαμί. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του Resistance Festival (που παραθέτουμε στη συνέχεια) αναφέρθηκε στις τρεις πιθανότητες ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Τυνησία, στην εμπλοκή των ξένων δυνάμεων, αλλά και στη σύνδεση των μεγάλων κινημάτων και εξεγέρσεων που ξεσπούν στη Νότια Ευρώπη και στις χώρες της Μεσογείου.
«Συντρόφισσες και σύντροφοι καλησπέρα. Mε την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας μεταφέρω την εκτίμηση των συντρόφων του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας. Θέλουμε, επίσης, να σας τονίσουμε την εκτίμησή μας για τον αγώνα σας και το γεγονός ότι είσαστε δίπλα και στο δικό μας τον αγώνα.
Θα ήθελα να σας μεταφέρω τρεις βασικές σκέψεις.
Όπως θα γνωρίζετε, ο λαός της Τυνησίας κατάφερε και εκδίωξε, το 2011, το δικτάτορα Μπεν Αλί. Αλλά η επανάσταση δεν τελείωσε εκεί. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται ανάμεσα στις δυνάμεις της επανάστασης και τις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις της επανάστασης προσπαθούν να μεταφέρουν και να διαχύσουν πραγματικά την επανάσταση σε όλους τους τομείς, σε όλες τις πλευρές της ζωής της Τυνησίας. Το Κόμμα Ενάχντα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αντιπροσωπεύει σήμερα τις δυνάμεις της αντεπανάστασης. Και σε αυτό έχουν την πλήρη υποστήριξη όλων των αντιδραστικών δυνάμεων. Από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, ακόμα και την Τουρκία, κάποιες χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Το Ενάχντα θέλει να δημιουργήσει, να κτίσει στην Τυνησία, μια νέα δικτατορία στο όνομα της θρησκείας. Και μέσα από αυτή την πολιτική, η Τυνησία έχει μπει σε μια καινούργια κρίση. Κρίση πολιτική, κρίση ασφάλειας, κοινωνική και οικονομική. Μέσα από την δικιά της πολιτική, μέσα από τους δικούς της κόλπους, έχει μεγαλώσει η βία και η τρομοκρατία στην Τυνησία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συγκροτήθηκε το Λαϊκό Μέτωπο. Δημιουργήθηκε από δώδεκα κόμματα και οργανώσεις της Τυνησίας. Το Λαϊκό Μέτωπο προσπαθεί και παλεύει για τη συνέχιση της επανάστασης στην Τυνησία. Και αυτό προσπαθεί να το κάνει υποστηρίζοντας τους αγώνες του τυνησιακού λαού. Ο λαός έχει αναλάβει έναν αγώνα και δεν πρόκειται να τον σταματήσει τόσο εύκολα. Το Λαϊκό Μέτωπο έχει καταφέρει να γίνει σήμερα στην Τυνησία μια σημαντική πολιτική δύναμη. Ο αγώνας του είναι ένας αγώνας πολιτικός, ένας αγώνας εθνικός και κοινωνικός. Αυτό σημαίνει ότι στην Τυνησία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα να ξεκινήσει μια καινούργια επανάσταση, μια επανάσταση για τα βασικά κοινωνικά ζητήματα. Γιατί στην πραγματικότητα, οι διαφορετικοί αγώνες που αναπτύσσονται έχουν κοινά σημεία, ενώνονται, έχουν μια κοινή βάση.
Η δεύτερη πιθανότητα που υπάρχει για την Τυνησία είναι να γίνουν εκλογές. Και γι’ αυτή την πιθανότητα προετοιμάζεται το Λαϊκό Μέτωπο. Και σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί οι αντιδραστικές δυνάμεις στην Τυνησία, υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις. Υποστηρίζονται ακόμα για να δημιουργούν μια κατάσταση ανασφάλειας ή για να κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες. Και αυτή είναι η τρίτη πιθανότητα που έχουμε για την Τυνησία, ότι θα περάσουμε σε μια κατάσταση βίας, τρομοκρατίας, σε μια κατάσταση εμφύλιου πολέμου. Αλλά ακόμα και αν αυτό, η τρίτη, η χειρότερη πιθανότητα πραγματοποιηθεί, το Λαϊκό Μέτωπο προσπαθεί να είναι έτοιμο.
Πιστεύοντας, τελικά, πως η τρίτη πιθανότητα θα αποφευχθεί, η πραγματική μας προετοιμασία είναι για τις δύο πρώτες πιθανότητες. Την περίπτωση να έχουμε μια καινούργια επανάσταση ή να πάμε προς τις εκλογές. Πιστεύουμε ότι ο λαός της Τυνησίας θα καταφέρει να αντισταθεί στις αντιδραστικές δυνάμεις και θα προχωρήσει σε μια καινούργια εξέγερση, θα προχωρήσει στην επανάσταση.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της Μεσογείου
Η επανάσταση στην Τυνησία επηρέασε αλλά και η ίδια επηρεάζεται από τις επαναστάσεις και τις εξεγέρσεις που συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στις εξελίξεις ειδικά στην Αίγυπτο και στη Συρία. Αλλά μας ενδιαφέρουνε πολύ οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες και οι εξελίξεις στη νότια Ευρώπη έχουνε μεγάλη επίδραση στο τι θα συμβεί τελικά και στην Τυνησία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αγώνα στην Τουρκία, ο οποίος άνοιξε μια καινούργια πόρτα, μια καινούργια δυνατότητα και για τις εξελίξεις και για τον αγώνα στην Τυνησία. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό το τι θα συμβεί στις εκλογές στα τέλη αυτού του μήνα στην Αίγυπτο. Και περιμένουμε ή θα θέλαμε μια μεγάλη λαϊκή αντίδραση στην Αίγυπτο απέναντι στην πολιτική του Μόρσι. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και πραγματικά ευχόμαστε οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Μεσογείου να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και τουλάχιστον να έχουν περισσότερες επαφές, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μερικά κοινά σημεία, να ανταλλάσσουν εμπειρίες.
Η οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου
Το τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι σχετικά με την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου. Πιστεύουμε ότι η τακτική του Λαϊκού Μετώπου, δεν σχετίζεται μόνο με την Τυνησία ή μόνο με την Ελλάδα για παράδειγμα. Πιστεύουμε ότι την τακτική του Λαϊκού Μετώπου θα μπορούσαμε να τη δούμε σε πολλές χώρες του κόσμου σήμερα. Γιατί, στην πραγματικότητα, η μπουρζουαζία και ο καπιταλισμός σε πάρα πολλές χώρες, επιτίθενται σε πολλές κοινωνικές τάξεις σε σχέση με το παρελθόν. Και οι επαναστατικές δυνάμεις είναι σημαντικό να απευθυνθούν στο λαό στο σύνολό του. Να απευθυνθούν και να συγκεντρώσουν τις γυναίκες, τη νεολαία, να συγκεντρώσουν και να ενώσουν τους διανοούμενους και τους επιστήμονες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να σκεφτούμε πολύ, να αναπτύξουμε το διάλογο, να συζητήσουμε με όλες αυτές τις ομάδες και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με αυτές τις ομάδες στην κοινωνία μας. Αυτές είναι ιδέες που χρειάζονται πολύ συζήτηση, και θα ήθελα να πω για μια ακόμη φορά ότι στην Τυνησία είναι κρίσιμο και πολύ σημαντικό να μη νικήσουν οι δυνάμεις της αντίδρασης.
Σας ευχαριστώ πολύ!