Ταχύρρυθμα μαθήματα στη Γερμανία για… βέλτιστες τακτικές

 

Επανέρχεται στο προσκήνιο η περίπτωση της αποκαλούμενης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), που ως επίσημο σκοπό έχει τη «μεταφορά τεχνογνωσίας» από «εμπειρογνώμονες» Γερμανούς δημάρχους προς τους (υστερούντες) Έλληνες συναδέλφους τους.

Σε συνεδρίαση (25/2/15) του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών εγκρίθηκε η μετάβαση εκπροσώπων του δήμου στη Γερμανία για εμπλουτισμό των εμπειριών τους σε «βέλτιστες τακτικές».

Πρόκειται για τη γνωστή γραμμή του φουχτελισμού, η οποία τώρα, υπό την πίεση του γερμανικού κεφαλαίου, αποκτά νέες διαστάσεις. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Ας θυμηθούμε όμως κάποια γεγονότα:

Τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη (Γερμανία) η 4η ελληνογερμανική συνέλευση υπό το άγρυπνο βλέμμα του Φούχτελ. Καρπός της συνέλευσης αυτής υπήρξε η Κοινή Διακήρυξη Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων, αποτελούμενη από 19 σημεία, όπου περιγράφονται συγκεκριμένα βήματα στα οποία δεσμεύονται οι δήμαρχοι που συμμετείχαν. Διαβάζουμε:

Σημείο 7. «Οι Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι συμφώνησαν στις αρχές και κατευθύνσεις της οργάνωσης και δομής της μελλοντικής συνεργασίας τους. Συνεπώς, ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση της συνεργασίας και θα ακολουθήσει η 2η φάση, με σκοπό, τη δημιουργία πρότυπων δράσεων σ’ όλη τη χώρα, με πιο συγκεκριμένη και ουσιαστικότερη στόχευση και πιο απτά αποτελέσματα».

Σημείο 9. «Οι συναντήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες κατά το επόμενο έτος θα εξειδικευτούν περαιτέρω και θα υλοποιηθούν με συνέπεια. Οι δράσεις αφορούν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της Τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης».

Σημείο 10. «Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσέλκυση επενδύσεων, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία και διασφάλιση ενός ασφαλούς οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.  Το πρόβλημα της ελληνικήςοικονομίας είναι η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η λύση αυτού του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για μια οικονομική ανάπτυξη. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα καλούνται όπως  αναλάβουν κατάλληλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Δε χρειάζεται, νομίζουμε, σχολιασμός των παραπάνω σημείων! Φούχτελ, Μέρκελ και λοιποί κάνουν τη δουλειά τους (ιδιωτικοποιήσεις, «ελεύθερη αγορά», καπιταλισμός… τα συνηθισμένα δηλαδή).

Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι εγχώριοι τοπικοί μας άρχοντες.

 

Αθανάσιος Μπόικος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!