Είναι πάντα ευπρόσδεκτη και εμψυχωτική η στάση ορισμένων σούπερσταρ της show business, του αθλητισμού συμπεριλαμβανομένου, που περνούν μηνύματα προοδευτικά και ανθρωπιστικά στον μεγάλο κύκλο επιρροής που διαθέτουν. Ανάμεσά τους και ο επί σειρά ετών Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής των αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα 1, Λιούις Χάμιλτον. Απευθυνόμενος στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που οπωσδήποτε, λόγω της εμβέλειάς του, προβάλλουν έστω απρόθυμα τις τοποθετήσεις του, αλλά και στα 14 εκατομμύρια των ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που τον παρακολουθούν στο ίνσταγκραμ, ο Χάμιλτον έχει θίξει πολύ σοβαρά ζητήματα, καλώντας τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους του αθλητισμού να δράσουν αποφασιστικά.
Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που η φήμη του έχει κορυφωθεί, ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 έχει θέσει με έμφαση το ζήτημα της κακοποίησης των παιδιών από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, καθώς και των προσφύγων, το ζήτημα της κακομεταχείρισης των ζώων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγιεινής διατροφής, αλλά και το επίσης μεγάλο ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων σε πολλές χώρες που πραγματοποιούνται οι αγώνες στους οποίους συμμετέχει και ο ίδιος. Μάλιστα, συχνά φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους ιθύνοντες, είτε είναι πολιτικοί είτε είναι αξιωματούχοι του παγκόσμιου οργανισμού που οργανώνει τους αγώνες, λέγοντας ότι δεν μπορούν να παραβλέπουν τις βαρύτατες παραβιάσεις των δικαιωμάτων και να μην επιβάλλουν κυρώσεις στα καθεστώτα που είναι αυταρχικά και καταπιεστικά.
Με δεδομένο ότι οι τελευταίοι αγώνες της χρονιάς λάμβαναν χώρα στα κράτη του Κόλπου (Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία), ο Χάμιλτον προκαταβολικά είχε δηλώσει ότι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να γίνονται αγώνες σε αυτές τις χώρες που δεν σέβονται ούτε τους αντιφρονούντες ούτε τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό! Μάλιστα, η εμφάνισή του με κράνος βαμμένο με τα χρώματα του Pride ενόχλησε όχι μόνο τα συντηρητικά αραβικά καθεστώτα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Πάντως, οι σεΐχηδες και τα αφεντικά της Φόρμουλα 1 του τη φύλαγαν. Με ένα αριστοτεχνικά στημένο κόλπο στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, όπου προηγείτο ο Χάμιλτον με διαφορά από τον δεύτερο, οι διοργανωτές τού έκλεψαν –όπως κατήγγειλε έξαλλος και ο Toto Wolff της Mercedes– τη νίκη και τον τίτλο στην τελευταία στροφή του αγώνα!
Να σημειωθεί ότι τα δικτατορικά αραβικά καθεστώτα διεισδύουν πολύ επιθετικά στο χώρο του αθλητισμού. Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία αγόρασε την αγγλική ομάδα του Newcastle, ακολουθώντας το Κατάρ, που είναι ιδιοκτήτης της γαλλικής Paris Saint–Germain με τον Μέσι…
Ιωάννα Κλειάσιου