Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ασφυξία στα προνοιακά ιδρύματα

Ασφυξία στα προνοιακά ιδρύματα

Παρά το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης, ολοένα και μικρότερη η κρατική χρηματοδότηση

της Χριστίνας Δεληχρήστου

 

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν χτυπηθεί με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο από την ανθρωπιστική κρίση. Είναι αυτοί που «φιλοξενούνται» στα προνοιακά ιδρύματα, έχοντας μεγάλα ή μεγαλύτερα προβλήματα, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τα προνοιακά Ιδρύματα επιχορηγούνται από το κράτος για να μπορούν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση, μεγάλο μέρος των αναγκών καλυπτόταν από χορηγίες ή από την ανιδιοτελή ή ιδιοτελή οικονομική φιλανθρωπία. Στα μνημονιακά χρόνια, τα έσοδα απ’ αυτές τις πηγές έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Κι ενώ θα έπρεπε να αυξηθεί γενναία η κρατική επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθεί το κενό, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Στα 23 προνοιακά ιδρύματα της Κ. Μακεδονίας που επιχορηγούνται από το κράτος, είναι εγγεγραμμένα 981 άτομα. Τα ιδρύματα παρέχουν υπηρεσίες σε ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αποφυλακισμένους, σε άτομα που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ουσίες, σε άτομα με μεγάλες έως βαριές αναπηρίες. Παρακολουθώντας στον πίνακα (παραπλεύρως) την πορεία της κρατικής επιχορήγησης, διαπιστώνουμε το βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης και την κρατική αναλγησία. Το 2015 προκύπτει απομείωση κατά 40% σε σχέση με το 2012 και τουλάχιστο κατά 45% σε σχέση με το 2011, με δεδομένο ότι στον πίνακα δεν έχει συνυπολογιστεί το 1ο τρίμηνο του 2011.

 

pronoiaka

 

Τα στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια, με βάση τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση έχει πρώτιστη ανθρωπιστική ευθύνη να κατευθύνει πόρους από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης –για το οποίο επαίρεται– αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, για την αντιμετώπιση των αναγκών των προνοιακών ιδρυμάτων.

Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια και η ανιδιοτελής αλληλεγγύη πρέπει να αποτρέψει σύγχρονους «καιάδες». Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος. Ελπίζουμε και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση!

Σχόλια

Exit mobile version