ΤΕΙ Κρήτης: Αναστολή λειτουργίας λόγω απολύσεων. Υπ’ ατμόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Του Μάριου Διονέλλη
Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στέλνει το ΤΕΙ Κρήτης, αντιδρώντας στην εντολή για διαθεσιμότητα εκατοντάδων υπαλλήλων από τα ιδρύματα της χώρας. Η σύγκλητος του ΤΕΙ αποφάσισε πως η υφιστάμενη έλλειψη προσωπικού αλλά και πόρων δεν εγγυώνται πλέον την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανέστειλε για μία εβδομάδα όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του ιδρύματος.
Για δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΤΕΙ Κρήτης κάνει λόγο ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Καπετανάκης. Μιλώντας στον Δρόμο τονίζει πως ήδη παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων. «Είχαμε 55 συνταξιοδοτήσεις και 12 μετατάξεις σε διάστημα δύο ετών. Πρόσφατα πήραμε εντολή και για άλλες αποχωρήσεις. Δεν μπορεί να βγει έτσι η δουλειά, δεν θα υλοποιηθεί το ελάχιστο της υποχρέωσής μας, η παροχή αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στους φοιτητές μας, με βάση πάντα τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας θέτει».
Η αλήθεια είναι πως με βάση τη μελέτη του ίδιου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του ΤΕΙ Κρήτης, με τα σημερινά τμήματα και αριθμό φοιτητών, απαιτούνται 221 άτομα μόνο για τη στοιχειώδη λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό αριθμεί μόλις 147 ανθρώπους εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 20 βρίσκονται στο στόχαστρο προς… διαθεσιμότητα.
«Δεν μπορεί το μόνο κριτήριο για την εκπαίδευση να είναι το επόμενο ραντεβού με την τρόικα και τους αριθμούς της και να περιμένουμε απλά την εντολή για τις επόμενες περικοπές. Τιμάμε την αποστολή μας για την παραγωγή εκπαιδευτικού έργου και έχουμε ηθική υποχρέωση να διεκδικούμε» λέει ο κ. Καπετανάκης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές άλλες απομακρύνσεις προσωπικού.
Τρύπα και στο ταμείο
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και τα οικονομικά του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος απομένουν μόλις 25.000 ευρώ για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα οποιαδήποτε ενίσχυση. «Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς χαρτί, χωρίς τη δυνατότητα να αλλάξουμε ένα μετασχηματιστή στα εργαστήρια. Δεν μπορεί να γίνει εκπαίδευση χωρίς τα στοιχειώδη», λέει ο κ. Καπετανάκης ενώ ήδη πριν από δύο χρόνια το ΤΕΙ είχε υποστεί μεγάλη ζημία από το πρώτο κούρεμα των ομολόγων όταν εν μία νυκτί αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά του περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και τα αδιάθετα χρήματα, 2 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια προηγούμενων ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέτος για… δημοσιονομικούς λόγους, όπως ενημέρωσαν τους υπεύθυνους της οικονομικής διαχείρισης του Ιδρύματος.
Δεν θα χαθεί το εξάμηνο
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης διαβεβαιώνει τους φοιτητές του ιδρύματος ότι δεν πρόκειται να χαθεί το τρέχον εξάμηνο και πως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της κινητοποίησης, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η σύγκλητος του ΤΕΙ για να αποφασίσει για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ το θέμα της διαθεσιμότητας του προσωπικού στην Εκπαίδευση τέθηκε και στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αναβρασμός και στα Ιωάννινα
Στα πρόθυρα κινητοποιήσεων βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ενδεχόμενη απομάκρυνση υπαλλήλων του. Σε υψηλούς τόνους η Πρυτανεία του Ιδρύματος επισημαίνει τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που θα ανακύψουν, υπενθυμίζοντας πως από το 2008 έχουν αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο περισσότεροι από 200 υπάλληλοι. Η Πρυτανεία δηλώνει έτοιμη για δυναμική αντίδραση για την προάσπιση των σπουδών στις επτά σχολές και τα δεκαπέντε Τμήματα του ιδρύματος.