Αρχική διεθνή Αποφασισμένοι να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Αποφασισμένοι να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Τελευταίες προετοιμασίες για τον «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ»

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» με αφορμή την επικείμενη τρίτη αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας, με σκοπό να σπάσει τον επί 48 χρόνια θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Η καμπάνια ενημέρωσης έκλεισε τη Δευτέρα στο Ηράκλειο Κρήτης με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη, όπου παρουσιάστηκε ταινία μικρού μήκους με το ιστορικό των αποστολών. Ακολούθησε συναυλία οικονομικής ενίσχυσης με την παρουσία καλλιτεχνικών σχημάτων από την Κρήτη, όπως οι Πύρηχος, Tarab και Alan Dalon.

Την κατάσταση στη μαρτυρική Γάζα, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ανοιχτού τύπου φυλακή στον κόσμο, παρουσίασε ο Βαγγέλης Πισσίας, που τόνισε ότι υπάρχουν «1.800.000 λόγοι για την αναγκαιότητα της αποστολής», αναφερόμενος στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σ’ αυτή τη στενή λωρίδας γης, έκτασης όση η Άνδρος. Η κατάσταση του πληθυσμού στη Γάζα είναι πράγματι απελπιστική, ιδίως μετά τη δολοφονική στρατιωτική επίθεση των κατοχικών δυνάμεων το περασμένο καλοκαίρι: Η ανεργία είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Οι ελάχιστες υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που δεν καταστράφηκαν ελέγχονται από τις δυνάμεις κατοχής. Τα περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία παραμένουν ερείπια, αφού το Ισραήλ απαγορεύει (για λόγους «εθνικής ασφάλειας»!) ακόμη και την εισαγωγή τσιμέντου…

 

Το Ισραήλ πιέζει και απειλεί

Βέβαια η αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση πιέζει αφόρητα ώστε να αποτραπεί ο απόπλους, επικαλούμενη πάλι (τι άλλο;) λόγους «εθνικής ασφάλειας». Στους ισχυρισμούς αυτούς απαντά ο αραβικής καταγωγής βουλευτής της ισραηλινής Κνεσέτ Dr Basel Ghattas με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε από την Ιερουσαλήμ. Ο βουλευτής καλεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιαλόν να μην εμποδίσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και δηλώνει την πρόθεσή του να επιβιβαστεί κι αυτός σε κάποιο από τα πλοία της αποστολής. Προειδοποιεί επίσης ότι «οποιαδήποτε μορφή κατάληψης, με σκοπό να εμποδιστεί η αποστολή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα ακόμα διεθνές σκάνδαλο, για το οποίο θα είστε υπεύθυνοι εσείς και η κυβέρνησή σας».

Στον Στόλο έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες και ακτιβιστές από τον Καναδά, όπως ο Robert Lovelace, ένας βετεράνος σε κινήματα που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ιθαγενών, το μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ana Maria Miranda Paza από την Ισπανία και αποστολές από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, τη Ρωσία και άλλες 15 χώρες. Η φετινή αποστολή αποτελείται από τουλάχιστον τρία πλοία: το σκανδιναβικό Marianne και δύο ελληνικά καΐκια, ένα εκ των οποίων είναι ο «Άη-Νικόλας», που τον Αύγουστο του 2008 κατόρθωσε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

 

Αγωνία και ελπίδα ενόψει της αναχώρησης

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το ταξίδι του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν θα ενδώσουν στις ισραηλινές πιέσεις και δεν θα αποπειραθούν να παρεμποδίσουν την αναχώρηση των σκαφών που βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση τη Γάζα. Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι «δεν θα χρειάζονταν οι δράσεις μας, εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ, λάμβαναν μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουν τη λογοδοσία των ισραηλινών κυβερνήσεων για εγκλήματα πολέμου και την επιβολή συλλογικής τιμωρίας κατά των 1.800.000 Παλαιστινίων, που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας». Και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στον αποκλεισμό και την κατοχή και να λάβει μέτρα επειγόντως για την εξασφάλιση του ανοίγματος του λιμανιού στη Γάζα, του μοναδικού λιμανιού της Παλαιστίνης προς τον υπόλοιπο κόσμο».

Δημήτρης Γουρνιανάκης

Σχόλια

Exit mobile version