Εκατοντάδες οι αντεργατικές ρυθμίσεις που οφείλει να αλλάξει η νέα κυβέρνηση

 

Οι ελπίδες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές. Το καταλαβαίνεις εύκολα, αν έχεις τα αυτιά σου λίγο ανοιχτά. Καθηγητές, ταμίες στο σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι και πολλοί άλλοι, αν και προσπαθούν να κρατούν μικρό καλάθι, δηλώνουν ένα πράγμα: πως πρέπει να αλλάξουν πολλά. Και πρώτα από όλα, περιμένουν να αρθούν οι αμέτρητες μνημονιακές πρόνοιες κατά των εργαζομένων. Αποτελεί το πρώτο πεδίο, προκειμένου ο εργαζόμενος να μην τιμωρείται για το γεγονός ότι έχει ανάγκη να δουλέψει. Και κυρίως αποτελεί το πρώτο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει μια ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού. Ας δούμε, συνοπτικά, τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στο πεδίο της εργασίας.

 

Πού εντοπίστηκαν οι «μεταρρυθμίσεις»;

Τέσσερις είναι οι γενικές κατηγορίες κατανομής των επιμέρους πεδίων μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας. Οι αποδοχές των εργαζομένων, το Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο και τα ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης και ανεργίας. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με τους ψηφισθέντες εργατικούς και συνταξιοδοτικούς νόμους, μείωσαν δραστικά τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετέτρεψαν την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική-ιδιωτική, έκαναν τις απολύσεις των εργαζομένων εύκολες και φτηνές για τις επιχειρήσεις, μείωσαν την αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, θέσπισαν το μισθό πρώτης απασχόλησης για νέους κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτατου μισθού και για τους μαθητευόμενους κάτω των 18 ετών στο 70%.

Επίσης, κατάργησαν τη δυνατότητα να κηρύσσεται μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφηκε από συνδικαλιστική οργάνωση η οποία εκπροσωπεί το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου ή επαγγέλματος. Υπονόμευσαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη θέσπιση μισθού μικρότερου από τον κατώτερο για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, ξεδοντιάστηκε ο νόμος 1876/1990 για τη Διαιτησία (ΟΜΕΔ). Παγωμένες στο ύψος της 12ης Νοεμβρίου 2012 και μάλιστα με πλαφόν, είναι οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους με 16 και πλέον έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Από την ημέρα δημοσίευσης του τρίτου Μνημονίου (Ν. 4093/2012) κόπηκαν και τα επιδόματα γάμου, στις επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από κάποια σύμβαση. Μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, αναστάλθηκε η λόγω προϋπηρεσίας προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες-2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2-5 έτη στους 2 μήνες, από 5-10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, με μειωμένη κατά το ήμισυ την αποζημίωση.

Στο κομμάτι των συνταξιοδοτικών δαπανών έγιναν πολλές παρεμβάσεις με στόχο τη μετατροπή της κύριας σύνταξης σε απλό φιλοδώρημα και τη δραματική συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης της επικουρικής σύνταξης. Αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας σε όλα τα ταμεία. Είχαμε αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά ταμείο, μειώσεις των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, περικοπή του ΕΚΑΣ, προβλεπόμενη κατάργησή του και μείωση του εφάπαξ.

Καυτό μέτωπο θα είναι επίσης για τη νέα κυβέρνηση η ανεργία. Προφανώς αυτό σχετίζεται με τις απολύσεις, αλλά σχετίζεται κυρίως με την ανάταξη της οικονομίας που θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Μέχρι σήμερα η αποτελεσματική προστασία των ανέργων, η καταπολέμηση της ανεργίας, η πλήρης και σταθερή εργασία, ο περιορισμός της «ευέλικτης απασχόλησης» αποτελούν προμετωπίδα των θέσεων του κυβερνητικού –πλέον– κόμματος.

 

Πρώτα θετικά βήματα

Οι μνημονιακές ρυθμίσεις για τις συντάξεις θα καταργηθούν, ενώ οι δεσμεύσεις του e-mail Χαρδούβελη προς την τρόικα «δεν υπάρχουν για εμάς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, και δεσμεύτηκε για αποκατάσταση απωλειών. Ακόμη, ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εργασίας, εξήγγειλε άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο Δ. Στρατούλης επίσης πρόσθεσε ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα επανεξετασθεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ, «ώστε να μην καταστεί απλό βοήθημα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο υπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε, επίσης, για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις, την κατάργηση του χουντικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Θετικά βήματα, αλλά πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ώστε να επανέλθει ο κόσμος της εργασίας σε λογικό πλαίσιο ύπαρξης. Και βήματα, που όταν θα νομοθετηθούν, θα συναντήσουν πόλεμο εσωτερικά αλλά και στο εξωτερικό…

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!