Αρχική πολιτική παραπολιτική Από αναβολή σε αναβολή η δίκη για το Μάτι

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη για το Μάτι

Αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η δικάσιμη ημερομηνία για την υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι το 2018 που στοίχισε τη ζωή σε 104 συνανθρώπους μας. Η αναβολή έγινε με αφορμή την εξαιρετικά μικρή αίθουσα στην οποία προβλέπονταν να διεξαχθεί η διαδικασία. Μάλιστα, η αίθουσα ήταν τόσο μικρή, ώστε σε αυτή δεν μπόρεσαν καν να μπουν όλοι οι δικηγόροι, ενώ δημοσιογράφοι και μάρτυρες βρίσκονταν επίσης στον προαύλιο χώρο. Ωστόσο μόνο αβλεψία δεν ήταν η συγκεκριμένη επιλογή, με την αίθουσα της δίκης να αλλάζει τρεις φορές σε ισάριθμες εβδομάδες, ενώ ήταν εξαρχής γνωστό ότι η διαδικασία συμπεριλαμβάνει πάνω από 200 μάρτυρες.

Έπειτα από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, τελικά φαίνεται πως βρέθηκε λύση με τη διεξαγωγή της δίκης να προγραμματίζεται για μια ημερομηνία ανάμεσα στις 7-14 Νοεμβρίου. Η κωλυσιεργία για τη διεξαγωγή της δίκης δεν είναι μικρής σημασίας καθώς η διαδικασία αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα –φαίνεται να χρειάζονται τουλάχιστον 12 συνεδριάσεις το μήνα–, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκδηλώνουν φόβους για την τελική παραγραφή των αδικημάτων.

Το ουσιώδες είναι πως η υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι, έχει απασχολήσει επί μακρόν το πολιτικό σύστημα, με συστηματικούς διαξιφισμούς ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα λόγω του αριθμού των θυμάτων και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στους κατηγορούμενους, αποτελεί σημείο τομής και για την αξιοπιστία του θεσμού της Δικαιοσύνης. Θα περίμενε κανείς λοιπόν, η διαδικασία της δίκης να είναι υποδειγματική, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα πολιτικά σκάνδαλα και οι υποθέσεις διαφθοράς διαδέχονται η μια την άλλη. Αντ’ αυτού τα προβλήματα που προκύπτουν είναι εντελώς αναντίστοιχα με τη σημασία ενός θέματος, το οποίο μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση έχει δηλώσει με όλους τους τρόπους ότι το θεωρεί μείζον.

Έτσι, ακόμη και αν τελικά βρέθηκε αίθουσα μετά από παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφού το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα, δίνεται η εντύπωση πως τα σκληρά λόγια που ανταλλάσσονται και οι βαριές δηλώσεις που γίνονται δεν βρίσκουν αντανάκλαση στην πραγματικότητα, τόσο στο Μάτι όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη και την κοινωνία αυτή την περίοδο.

Ι.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version