Αρχική διεθνή «Άνθρωποι της Παλαιστίνης»

«Άνθρωποι της Παλαιστίνης»

Η Αλεξάνδρα Σουπουρτζή-Μιχαλάκη και ο Κιρίλ Ζεολί σπουδάζουν μουσική στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Το τελευταίο διάστημα πήραν την πρωτοβουλία «Άνθρωποι της Παλαιστίνης», στα πλαίσια της οποίας φιλοτεχνούν εναλλάξ κάθε εβδομάδα το πορτρέτο ενός ή μίας δημοσιογράφου που ζει στη Γάζα και ενημερώνει από πρώτο χέρι και με όποιο τρόπο είναι δυνατόν για τα όσα συμβαίνουν εκεί. Ήδη πριν δύο εβδομάδες ο Δρόμος φιλοξένησε ένα από αυτά τα πορτρέτα. Στο παρόν φύλλο δημοσιεύουμε τα δύο πιο πρόσφατα έργα των «Ανθρώπων της Παλαιστίνης», συνοδευόμενα από αντίστοιχες σύντομες παρουσιάσεις.

Lama Jamous, έργο της Αλεξάνδρας Σουπουρτζή-Μιχαλάκη

Αυτό το πορτρέτο είναι αφιερωμένο σε κάποια που έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας: τη Lama Jamous (@lama_jamous9), μια 9χρονη δημοσιογράφο από τη Γάζα. Με τα δικά της λόγια: «Θέλω ο κόσμος να ακούσει τις φωνές των παιδιών της Παλαιστίνης. Βιώνουμε βασανιστήρια, πείνα και αναγκαστικό εκτοπισμό, και θέλουμε ο κόσμος να μας ακούσει». Η Lama και η οικογένειά της έχουν ήδη εκτοπιστεί δύο φορές: αρχικά αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη της Γάζας και να πάνε στο Χαν Γιουνίς, απ’ όπου εκτοπίστηκαν ξανά, και κατέληξαν στη Ράφα. Η Ράφα υποφέρει αυτή τη στιγμή από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γι’ αυτό ακολουθήστε την Lama στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείτε τι βλέπει ένα παιδί της Παλαιστίνης. Αν και κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να βιώνει τέτοιες φρικαλεότητες…

Hind Khoudary, έργο του Κιρίλ Ζεολί

Έφτιαξα το πορτρέτο της Hind Khoudary (@hindkhoudary), που έχει δουλέψει σε πολλές εφημερίδες και στην τηλεόραση, ενώ άρθρα της αναφέρθηκαν στους N.Y. Times και στο National Public Radio. Το 2019 εργάστηκε για τη Διεθνή Αμνηστία και παρείχε εικόνες από τις διαδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής. Στο παρελθόν μίλησε και έγραψε κατά της Χαμάς, η οποία την είχε συλλάβει προκειμένου να την αναγκάσει να αφαιρέσει επικριτικές αναρτήσεις και άρθρα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έφυγε από τη Γάζα και πήγε στην Τουρκία, όπου έζησε με την οικογένειά της μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Έκτοτε κάνει ξανά ρεπορτάζ στη Γάζα και, από τον Οκτώβριο, καταγράφει τη φρίκη του πολέμου. Ακολουθήστε την για να λαμβάνετε ζωντανές ενημερώσεις και, αν μπορείτε, ενισχύστε την και κοινοποιείτε τις ενημερώσεις της.

 

Σχόλια

Exit mobile version