Αρχική περίπτερο ιδεών Ανατομία μιας γενοκτονίας | Μέρος Β’

Ανατομία μιας γενοκτονίας | Μέρος Β’

Η καταστροφή στη Γάζα ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη της Δρέσδης το 1945

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας «Αλ Σίφα» μετά την «επίσκεψη» των Ισραηλινών!

Διαβάστε το Μέρος Α’

Η Francesca Albanese, Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχονται από το 1967, συνέταξε και παρουσίασε -στις 25 Μαρτίου 2024- στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκθεση 27 σελίδων με 309 παραπομπές σε σχετικά ντοκουμέντα με τον εύγλωττο τίτλο: Ανατομία μιας γενοκτονίας.
(ακολουθούν αποσπάσματα)

Γ. «Εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει»Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι βόμβες και οι οβίδες του

35. Ισραήλ είχαν καταστρέψει ή προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις περισσότερες υποδομές που συντηρούσαν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του 77% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, του 68% των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, μεγάλου αριθμού δημοτικών υπηρεσιών (72), εμπορικών και βιομηχανικών χώρων (76), σχεδόν του μισού του συνόλου των δρόμων, πάνω από το 60% των 439.000 κατοικιών της Γάζας, όλα τα πανεπιστήμια, το 60% των άλλων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλιοθηκών. Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης τουλάχιστον 195 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, 208 τζαμιά, 3 εκκλησίες και τα Κεντρικά Αρχεία της Γάζας (150 χρόνια ιστορίας). Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι είχαν εκτοπιστεί βίαια προς τα νότια και οι πόλεις τους είχαν καταστραφεί.

36. Δεκαέξι χρόνια αποκλεισμού είχαν ήδη μετατρέψει τη Γάζα σε έναν απομονωμένο, πυκνοκατοικημένο, εξαντλημένο και σχεδόν «μη κατοικήσιμο» θύλακα, όταν, στις 9 Οκτωβρίου 2023, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία (…) χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς καύσιμα». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ (τότε υπουργός Ενέργειας) προχώρησε ακόμη παραπέρα: «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, κανένας κρουνός νερού δεν θα ανοίξει». Η εσκεμμένη άρνηση βασικών προμηθειών σε έναν ήδη πολιορκημένο πληθυσμό έμελλε να προκαλέσει θανάτους «πιο σιωπηλούς από αυτούς που προκαλούν οι βόμβες».

37. Η πλήρης πολιορκία και οι σχεδόν συνεχείς ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί (carpet-bombing), μαζί με τις δρακόντειες εντολές εκκένωσης και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες «ασφαλείς ζώνες», δημιούργησαν μια απαράμιλλη ανθρωπιστική καταστροφή. Πάνω από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε υπερπλήρη καταφύγια της «Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή» (UNRWA) και σε στενάχωρα διαμερίσματα στη νότια Γάζα, συστηματικά στοχοποιημένοι από τον ισραηλινό στρατό.

38. Η επίθεση του Ισραήλ έχει αποδεκατίσει το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας της Γάζας. Τα νοσοκομεία, που επίσης φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, έχουν κατακλυστεί. Στοχεύοντας σκόπιμα τα νοσοκομεία, οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις τα μετέτρεψαν σταδιακά σε ζώνες θανάτου.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει νοσοκομεία, τα περικυκλώνουν με άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές με drone. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, μόνο 11 από τα 36 νοσοκομεία και το 17% των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούσαν, μόνο εν μέρει. Οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν, κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους, και τους ανάγκασαν -ακόμα και τα πρόωρα μωρά- να βγουν από τα νοσοκομεία, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλώντας το θάνατο των μωρών. Οι γιατροί που παρέμειναν δούλεψαν νύχτα και μέρα, παίρνοντας «απίθανες αποφάσεις» για τους ασθενείς που έπρεπε να θεραπεύσουν με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης.

39. Η χερσαία εισβολή και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει γεωργική γη, αγροκτήματα, καλλιέργειες, ζώα και αλιευτικά μέσα, υπονομεύοντας σοβαρά τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, το περιβάλλον και το γεωργικό σύστημα.

40. Από τις 8-21 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο οποιασδήποτε βοήθειας στη Γάζα, επιτρέποντας στη συνέχεια θλιβερά ανεπαρκείς ποσότητες, που περιορίστηκαν κυρίως στο νότο. Καμία προμήθεια καυσίμων δεν παραδόθηκε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Τον Ιανουάριο, οι επιθέσεις υπό την ηγεσία του Ισραήλ εναντίον της UNRWA, του κύριου οργανισμού που παρέχει μια σανίδα σωτηρίας στη Γάζα, είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κράτη να αναστείλουν τις πληρωμές προς την UNRWA, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κατάσταση.

41. Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, πάνω από το 90% των κατοίκων της Γάζας υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, οι Παλαιστίνιοι που ήταν παγιδευμένοι στη βόρεια Γάζα κατέφευγαν σε ζωοτροφές και χόρτα για να συντηρηθούν, με τους θανάτους από ασιτία να αυξάνονται. Μεταξύ των μέσων Ιανουαρίου και του τέλους Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ κατέγραψε πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων που ζητούσαν βοήθεια.

42. Η παροχή νερού επηρεάστηκε επίσης σοβαρά. Η έλλειψη καυσίμων δυσχέρανε την αποχέτευση του νερού, οδηγώντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν νερό μολυσμένο από λύματα, στερεά απόβλητα και θαλασσινό νερό.

43. Ο αντίκτυπος αυτών των συνθηκών στα παιδιά είναι γνωστός: στη Γάζα, ο κίνδυνος λιμοκτονίας, με χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν από απόβλητα, είναι ήδη μια απτή φρικτή πραγματικότητα.

44. Αυτές οι ανθρωπογενείς συνθήκες έχουν θέσει σε κίνδυνο περίπου 50.000 έγκυες Παλαιστίνιες γυναίκες και 20.000 νεογέννητα μωρά και έχουν αυξήσει τις αποβολές έως και 300%.

45. Η Γάζα έχει λεηλατηθεί πλήρως. Η ανελέητη στοχοποίηση από το Ισραήλ όλων των μέσων βασικής επιβίωσης έχει θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα να ζήσουν σε αυτή τη γη. Αυτή η τεχνητή κατάρρευση των υποδομών που συντηρούν τη ζωή αντιστοιχεί στις δηλωμένες προθέσεις να καταστεί η Γάζα «μέρος μόνιμα αδύνατο να ζήσει κανείς», εκεί όπου «κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπάρξει».

Francesca Albanese

V. Γενοκτονική πρόθεση

49. Η φύση και η κλίμακα των φρικαλεοτήτων, εφόσον είναι αποδεδειγμένα ικανές να επιτύχουν το αποτέλεσμα της γενοκτονίας, αποτελούν ισχυρή απόδειξη της πρόθεσης. Τα λόγια των κρατικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της απανθρωποποιητικής γλώσσας, σε συνδυασμό με τις πράξεις, θεωρούνται έμμεση βάση από την οποία μπορεί να συναχθεί πρόθεση. Η απανθρωποποίηση μπορεί να κατανοηθεί ως θεμελιώδης για τη διαδικασία της γενοκτονίας. […]

50. Στην τελευταία επίθεση στη Γάζα, υπάρχουν μοναδικά άμεσες αποδείξεις για πρόθεση γενοκτονίας. Η βιτριολική γενοκτονική ρητορική έχει παρουσιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό ως εχθρό που πρέπει να εξοντωθεί και να εκτοπιστεί βίαια. Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι με διοικητική εξουσία έχουν κάνει συγκλονιστικές δημόσιες δηλώσεις που αποδεικνύουν γενοκτονική πρόθεση, μεταξύ άλλων ως εξής:

(α) Ο πρόεδρος Isaac Herzog δήλωσε ότι «ένα ολόκληρο έθνος εκεί έξω… είναι υπεύθυνο» για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ότι το Ισραήλ «θα σπάσει τη ραχοκοκαλιά τους»∙

(β) ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους ως «Αμαλίκ» και «τέρατα». Η αναφορά στους Αμαλίκ γίνεται σε ένα βιβλικό χωρίο στο οποίο ο Θεός διατάζει τον Σαούλ «Τώρα πήγαινε και χτύπα τους Αμαλίκ, και κατέστρεψε ολοκληρωτικά όλα όσα έχουν, και μην τους λυπηθείς∙ σκότωσε και άνδρα και γυναίκα, νήπιο και βρέφος, βόδι και πρόβατο, καμήλα και γαϊδούρι»∙

(γ) Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινα ζώα» και ανακοίνωσε «πλήρη επίθεση» στη Γάζα, έχοντας «καταργήσει όλους τους περιορισμούς» (για τους στρατιωτικούς), και ότι «η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν»∙

(δ) ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης (IDF) Daniel Hagari δήλωσε ότι η εστίαση θα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόκληση «μέγιστης ζημίας», καταδεικνύοντας μια στρατηγική δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας∙

(ε) ο Υπουργός Γεωργίας Avi Dichter αναφέρθηκε στη δράση του Ισραήλ ως «η Νάκμπα (Καταστροφή) της Γάζας».

(στ) ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amihai Eliyahu ζήτησε να χτυπηθεί η Γάζα με «πυρηνικές βόμβες»∙

(ζ) η βουλευτής του Λικούντ Revital Gottlieb έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Γκρεμίστε τα κτίρια!!! Βομβαρδίστε χωρίς διάκριση!!! Ισοπεδώστε τη Γάζα. Χωρίς έλεος! Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει χώρος για έλεος!».

51. Τέτοιου είδους εκκλήσεις για εξοντωτική βία που απευθύνονται σε στρατιώτες εν ώρα υπηρεσίας, αποτελούν ισχυρή απόδειξη άμεσης και δημόσιας υποκίνησης για τη διάπραξη γενοκτονίας. Δεκαετίες λόγου που εξευτελίζει τους Παλαιστίνιους έχουν προετοιμάσει το έδαφος για τέτοιου είδους υποκινήσεις.

52. Από τις 7 Οκτωβρίου, στον πολλαπλασιασμό των δηλώσεων που υποκινούν σε γενοκτονία έχουν επίσης εμπλακεί διάφοροι τομείς της ισραηλινής κοινωνίας, θρησκευτικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διάφοροι επαγγελματίες (συμπεριλαμβανομένων γιατρών και πολιτικών σχολιαστών).

53. Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν εσωτερικευτεί και έχουν γίνει πράξη από τα στρατεύματα επί του πεδίου. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν, μεταξύ άλλων, σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός, αναφερθεί στους Παλαιστίνιους ως «τρομοκράτες», «κατσαρίδες», «αρουραίους» και έχουν επαναλάβει όρους που διατυπώθηκαν από πολιτικούς ηγέτες, φωνάζοντας ότι «δεν υπάρχουν ‘αθώοι πολίτες’», ενώ παράλληλα καλούσαν για την οικοδόμηση οικισμών στη Γάζα, «καταλαμβάνοντας τη Γάζα… σβήνοντας το σπόρο των Αμαλίκ», καυχόμενοι ότι σκοτώνουν «οικογένειες, μητέρες και παιδιά», ταπεινώνουν κρατούμενους Παλαιστίνιους, ανατινάζουν δεκάδες σπίτια, καταστρέφουν ολόκληρες κατοικημένες γειτονιές και βεβηλώνουν νεκροταφεία και τόπους λατρείας.

54. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ πολεμά για λογαριασμό «όλων των πολιτισμένων κρατών και… των λαών», «εναντίον μιας βαρβαρότητας που δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο», ότι «θα ξεριζώσουν το κακό και αυτό θα είναι καλό για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο». Αυτή η ρατσιστική ρητορική απηχεί εκείνη άλλων αποικιοκρατικών δυνάμεων και προσπαθεί να ερμηνεύσει τη γενοκτονική βία του Ισραήλ ως νόμιμη υπό το πρίσμα του υποτιθέμενου «βάρβαρου» και «προνεωτερικού» χαρακτήρα των Παλαιστινίων.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας «Αλ Σίφα» μετά την «επίσκεψη» των Ισραηλινών!

VI. Ανθρωπιστικό καμουφλάζ: διαστρέβλωση των νόμων του πολέμου για την απόκρυψη της γενοκτονικής πρόθεσης

Α. Ανθρώπινες ασπίδες και η λογική της γενοκτονίας

62. […] Οι ισραηλινές αρχές έχουν χαρακτηρίσει εκκλησίες, τζαμιά, σχολεία, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ασθενοφόρα ως συνδεόμενα με τη Χαμάς, για να ενισχύσουν την αντίληψη ενός πληθυσμού που χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως «συνένοχος» και, επομένως, φονεύσιμος. Σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων αμάχων ορίζεται ως ανθρώπινη ασπίδα απλώς και μόνο επειδή βρίσκεται «κοντά» σε πιθανούς ισραηλινούς στόχους. Το Ισραήλ έχει μετατρέψει έτσι τη Γάζα σε έναν «κόσμο χωρίς αμάχους», στον οποίο «τα πάντα, από το να βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία μέχρι το να φεύγουν για ασφάλεια, χαρακτηρίζονται ως μορφή ανθρώπινης ασπίδας». Η κατηγορία της χρήσης ανθρώπινων ασπίδων έχει γίνει έτσι ένα πρόσχημα, που δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων υπό τον μανδύα της υποτιθέμενης νομιμότητας.

Β. Μετατρέποντας τη Γάζα στο σύνολό της σε «στρατιωτικό σκοπό»

66. […] Ολόκληρα πολυώροφα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ενώ ήταν γεμάτα με αμάχους, σκοτώνοντας εν γνώσει τους εκατοντάδες ανθρώπους με μεμονωμένα πλήγματα. Η επίθεση στον πύργο Al-Taj στην πόλη της Γάζας, σκότωσε 101 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 44 παιδιών και 37 γυναικών, και τραυμάτισε εκατοντάδες.

67. Το Ισραήλ κατάργησε de facto τη διάκριση μεταξύ μη στρατιωτικών αντικειμένων και στρατιωτικών στόχων. Κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης, ολόκληρες κατοικημένες περιοχές σε όλη τη βόρεια Γάζα εξαλείφθηκαν. Εν τω μεταξύ, οι γειτονιές στις «ασφαλείς περιοχές» στο νότο βομβαρδίζονταν ήδη. Μέχρι το Νοέμβριο, η καταστροφή των πόλεων στη βόρεια Γάζα ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη της Δρέσδης το 1945.

 Γ. Φόνοι χωρίς διάκριση σαν «παράπλευρη απώλεια»

71. […] Η επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στις 25 Οκτωβρίου σκότωσε τουλάχιστον 126 αμάχους, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 280. Το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν ένας διοικητής της Χαμάς σε μια υπόγεια βάση.

Δ. Εκκενώσεις και ασφαλείς ζώνες

77. Η εντολή μαζικής εκκένωσης της 13ης Οκτωβρίου -όταν 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες προς τις καθορισμένες από το Ισραήλ «ασφαλείς ζώνες» στο νότο (…) και η τεράστια κλίμακα των εκκενώσεων εν μέσω μιας έντονης εκστρατείας βομβαρδισμών (…) αύξησαν τα επίπεδα πανικού, τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τις μαζικές δολοφονίες.

79. […] Από τις 500 βόμβες 900 κιλών που έριξε το Ισραήλ κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες, το 42% κατευθύνθηκε στις καθορισμένες ασφαλείς ζώνες στις νότιες περιοχές. Το Ισραήλ στόχευσε επίσης τη νότια Γάζα με άλλα πυρομαχικά από αέρα,θάλασσα και ξηρά, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας καταστροφή περιοχών αμάχων στις «ασφαλείς ζώνες».

85. Ακριβώς την ώρα που οι εκκενώσεις και οι ασφαλείς ζώνες εφαρμόζονταν, υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν την εγκατάσταση της αποικιοκρατίας από τους εποίκους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ της εθνοτικής μεταφοράς∙ ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ εξέφρασε την υποστήριξή του για την εκδίωξη δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα∙ ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο πόλεμος ήταν μια ευκαιρία για να «επικεντρωθούμε στην ενθάρρυνση της μετανάστευσης των κατοίκων της Γάζας», ενώ άλλοι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της «επανεγκατάστασης» Παλαιστινίων στο Σινά, σε δυτικές χώρες και αλλού. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ αποκάλυψε ότι η απέλαση των εκκενωμένων Παλαιστινίων εκτός Γάζας συζητήθηκε «σε κυβερνητικές συναντήσεις». Στις 12 Ιανουαρίου, σε συνέδριο για την επανακατοίκηση της Γάζας και την απέλαση των Παλαιστινίων συμμετείχαν Ισραηλινοί υπουργοί.

86. Το μοτίβο των δολοφονιών των αμάχων που εκκενώθηκαν προς το νότο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων Ισραηλινών που δηλώνουν την πρόθεση να εκτοπίσουν με τη βία τους Παλαιστίνιους εκτός Γάζας και να τους αντικαταστήσουν με Ισραηλινούς εποίκους, οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι οι εντολές εκκένωσης και οι ασφαλείς ζώνες χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία γενοκτονίας για την επίτευξη της εθνοκάθαρσης.

 VII. Συμπεράσματα

91. Ο συντριπτικός χαρακτήρας και η κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και οι καταστροφικές συνθήκες ζωής που επέφερε αποκαλύπτουν την πρόθεση να καταστραφούν σωματικά οι Παλαιστίνιοι ως ομάδα. Η παρούσα έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι πληρούται το όριο που υποδηλώνει τη διάπραξη των ακόλουθων πράξεων γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα: δολοφονία μελών της ομάδας, πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας και σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που αρκούν για να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει. Οι πράξεις γενοκτονίας εγκρίθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ μετά από δηλώσεις γενοκτονικής πρόθεσης που διατυπώθηκαν από ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

92. […] Διαστρεβλώνοντας τους εθιμικούς κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της διάκρισης, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων, το Ισραήλ αντιμετώπισε de facto μια ολόκληρη προστατευόμενη ομάδα και την υποδομή που συντηρεί τη ζωή της ως «τρομοκρατική» ή «υποστηρικτική της τρομοκρατίας», μετατρέποντας έτσι τα πάντα και τους πάντες είτε σε στόχο είτε σε παράπλευρη απώλεια, άρα φονεύσιμο ή καταστρέψιμο. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας Παλαιστίνιος στη Γάζα δεν είναι ασφαλής εξ ορισμού. Αυτό είχε καταστροφικά, σκόπιμα αποτελέσματα, κοστίζοντας τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, καταστρέφοντας τον ιστό της ζωής στη Γάζα και προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά σε ολόκληρο τον πληθυσμό της.

93. Η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ είναι ένα κλιμακούμενο στάδιο μιας μακροχρόνιας αποικιοκρατικής διαδικασίας των εποίκων για απάλειψη των Παλαιστινίων. Για πάνω από επτά δεκαετίες αυτή η διαδικασία έχει πνίξει τον παλαιστινιακό λαό ως ομάδα -δημογραφικά, πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά-, επιδιώκοντας να τον εκτοπίσει και να απαλλοτριώσει και να ελέγξει τη γη και τους πόρους του. Η συνεχιζόμενη Νάκμπα (Καταστροφή) πρέπει να σταματήσει και να διορθωθεί μια για πάντα. Αυτή είναι μια επιτακτική ανάγκη που αποτελεί μια οφειλή στα θύματα αυτής της τραγωδίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς και στις μελλοντικές γενιές σ’ αυτή τη γη.

VIII. Συστάσεις

94. Ο Ειδικός Εισηγητής προτρέπει τα κράτη μέλη να επιβάλουν την απαγόρευση της γενοκτονίας. Η συνέργεια απαγορεύεται ρητά, γεγονός που δημιουργεί υποχρεώσεις για τα τρίτα κράτη. Το Ισραήλ και τα κράτη που έχουν καταστεί συνένοχα σε αυτό που μπορεί εύλογα να συναχθεί ως γενοκτονία πρέπει να λογοδοτήσουν και να παράσχουν αποζημιώσεις ανάλογες με την καταστροφή, το θάνατο και τη ζημία που προκλήθηκε στον παλαιστινιακό λαό.

95. Ο Ειδικός Εισηγητής συνιστά στα κράτη μέλη:

(α) Να εφαρμόσουν αμέσως εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς φαίνεται να μην έχει συμμορφωθεί με τα δεσμευτικά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στις 26 Ιανουαρίου 2024, καθώς και άλλα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

(ακολουθούν οι προτάσεις β-ζ)

Σχόλια

Exit mobile version