Μια σημαντική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Αυτοοργάνωση-αντίσταση-αλληλεγγύη». Αυτό είναι το τρίπτυχο της άμεσης απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην κρίση και στην αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων. Την προσφορά του 20% της βουλευτικής αποζημίωσης για τη συγκρότηση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, ακολούθησε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προετοιμασία μίας μεγάλης καμπάνιας που θα συνενώνει υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και θα δημιουργεί νέες.
Οι προτάσεις της παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου. Επόμενο βήμα αποτελεί η παναττική συνάντηση εργασίας μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 6.30μ.μ. στο ΕΜΠ, προς διαβούλευση, αλλά και για τη διοργάνωση ανοιχτών συνελεύσεων το επόμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο.
«Η αλληλεγγύη, για εμάς, αφενός καλύπτει άμεσες ανάγκες, υποδεικνύοντας δραστικά στην πολιτεία τις ελλείψεις της και δημιουργώντας αιτήματα για πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, αφετέρου χτίζει κινηματικές δομές αυτοοργάνωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που ορίζει τους ακόλουθους βασικούς άξονες της πολιτικής του σε αυτό το πεδίο:  
1 Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «χώρα σε ανθρωπιστική κρίση» στην οποία αντιπαρατάσσει την «αντίσταση της αλληλεγγύης».
«Η αλληλεγγύη για μας ταυτίζεται με την αντίσταση του λαού. Είναι μια διαδικασία λαϊκής αυτοοργάνωσης στη βάση των κοινωνικών αναγκών με χειραφετητικό περιεχόμενο…». Τονίζεται επίσης πως: «Η λαϊκή αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος για να μην παραδοθούμε στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό και την απόγνωση, ο μόνος δρόμος αντίστασης στην ανάπτυξη αντικοινωνικών ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών τάσεων».
2 Δίνεται έμφαση στην «αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων ξεπερνώντας την παγίδα της φιλανθρωπίας», μέσω του διεκδικητικού χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεγγύης. «Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το υπό διάλυση κοινωνικό κράτος, αλλά να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για τη διεκδίκηση των κοινωνικών παροχών σε όλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
3 Αναφέρεται η υπάρχουσα ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης από ενεργούς πολίτες σαν «συλλογικών τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης», των οποίων έχει αρχίσει η καταγραφή σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και η αυτοοργάνωση-αντίσταση-αλληλεγγύη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού, την πάλη κατά των μνημονίων και την κοινωνική χειραφέτηση «κωδικοποίηση της απαραίτητης για τέτοιου είδους εγχειρήματα τεχνογνωσίας».
4Τέλος, τονίζεται η ανάγκη συγκρότησης των όποιων πρωτοβουλιών στη «βάση λαϊκών συνελεύσεων, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική αντιπροσωπευτικότητα και κυρίως κοινωνική συμμετοχή και οικονομική αυτοτέλεια».
Με τον τρόπο αυτό η οικονομική ενίσχυση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενεργοποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αυτές, προφυλάσσεται από τάσεις ηγεμονισμού και «στοχεύει στο τρίπτυχο λαϊκή αυτοοργάνωση-αντίσταση-αλληλεγγύη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού, την πάλη κατά των μνημονίων και την κοινωνική χειραφέτηση».

Χρήστος Γιοβανόπουλος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!