Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αϊτής από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά το μεγάλο σεισμό του Ιανουαρίου. Αγανακτισμένοι τόσο με τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ όσο και με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, που παίζουν ρόλο κατασταλτικό και καταπιεστικό. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον Πρεβάλ για τον τρόπο που χειρίζεται τη μετά το σεισμό κρίση της χώρας και ζητούν την παραίτησή του. Διατηρούν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις για το πώς διανέμονται τα κονδύλια της εκ 10 δισ. δολαρίων βοήθειας από τη Μεταβατική Επιτροπή για την Ανάκαμψη, η οποία αποτελείται κυρίως από ξένους, με τελική έγκριση του Πρεβάλ.
Ένας συνασπισμός πολιτικών οργανώσεων, με την ονομασία Tet Kole, οργάνωσε, τον περασμένο μήνα, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Πρεβάλ. Οι φοιτητές συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές δράσεις. Τη Δευτέρα, 24/5, οι δυνάμεις του ΟΗΕ επιχείρησαν να εισέλθουν στη Σχολή Εθνολογίας, αποκαλώντας τους φοιτητές κλέφτες και απατεώνες, και αποκρούστηκαν με βροχή από πέτρες. Οι «ειρηνευτικές δυνάμεις», μ’ αυτή την αφορμή, έριξαν πλήθος δακρυγόνων και πλαστικών βλημάτων στην περιοχή γύρω από το εθνικό μέγαρο της Αϊτής, βγάζοντας πάμπολλους άστεγους Αϊτινούς από τις σκηνές στους δρόμους στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν και να αποφύγουν τραυματισμούς. Αρκετοί κάτοικοι και μικρά παιδιά βρέθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία. Ας σημειωθεί ότι στη ζώνη του Πεδίου του Άρεως, γύρω από το εθνικό μέγαρο, όπου οι στρατιώτες έριξαν τα χημικά, συνωστίζονται χιλιάδες οικογένειες, σε σκηνές, ύστερα από το σεισμό που σκότωσε 200.000 κατοίκους της Αϊτής και άφησε άστεγους 2 εκατομμύρια. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ, που αποτελούνται κυρίως από Βραζιλιάνους στρατιώτες, επέστρεψαν με μεγαλύτερα οχήματα, εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη, ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν ένα φοιτητή. Η αντίδραση ήταν μια μεγάλη φοιτητική διαδήλωση και ακόμη πιο εκτεταμένος πετροπόλεμος. Ο υπεύθυνος της MINUSTAH (πρόκειται για την επίσημη ονομασία της αποστολής του ΟΗΕ) μίλησε για «προκλητική ενέργεια» κάποιου μη κατονομαζόμενου φοιτητή, που πετροβόλησε την περίπολο και ζήτησε συγγνώμη για την εισβολή στον πανεπιστημιακό χώρο, που είχε σκοπό «μόνο τη σύλληψή του», υποβαθμίζοντας το επεισόδιο. Για τους τραυματισμένους από πλαστικές σφαίρες κατοίκους, για τα παιδιά που δέχτηκαν βροχή χημικών η συγγνώμη δεν περίσσεψε.
Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν την Τρίτη, 25/5. Δεκάδες στρατιώτες του ΟΗΕ και Αϊτινοί αστυνομικοί όρθωσαν γύρω από το εθνικό μέγαρο οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον πρόεδρο Πρεβάλ ότι επιδιώκει να διατηρήσει καταχρηστικά την εξουσία, παρατείνοντας την εντολή του πέραν της ημερομηνίας εκπνοής. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση. Όμως η νομιμοποίηση του Κοινοβούλιου όσο και του Ρενέ Πρεβάλ είναι αμφίβολη, αφού έχουν εκλεγεί στα πλαίσια μιας οιονεί πραξικοπηματικής κατάστασης μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπατίστ Αριστίντ, το 2004.
(Πηγή: Inter Press Service)