Ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου η απόφαση των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας να επιταχύνουν τη συνεργασία τους για την προμήθεια της Αυστραλίας με νέας γενιάς αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των τριών αγγλοσαξονικών δυνάμεων (AUKUS: Australia, United Kingdom, United States) ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2021, και προκάλεσε την οργή καταρχήν της Γαλλίας – που είχε πρώτη υπογράψει με την Αυστραλία συμφωνία πώλησης υποβρυχίων, η οποία ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον… Η συμφωνία AUKUS παίρνει πια σάρκα και οστά σήμερα, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των Μπάιντεν, Σούνακ και Αλμπανέζι στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των 3, η Αυστραλία θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο των υποβρυχίων της με αμερικανικά πυρηνοκίνητα: μέχρι τα τέλη του 2030 θα έχει παραλάβει τα πρώτα τρία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για άλλα δύο. Σε επόμενο στάδιο, θα υπάρξει συνεργασία των τριών χωρών για την κατασκευή ακόμα πιο σύγχρονων υποβρυχίων. Το κόστος του συνολικού προγράμματος αρχικά εκτιμήθηκε στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταλήξει, σε αυτή τη φάση, στα 368 δισεκατομμύρια. Ανεξάρτητα από το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος ακόμα και για την ίδια την Αυστραλία, η χώρα θα υποχρεωθεί πλέον να φιλοξενεί στα λιμάνια της πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εμπλεκόμενη έτσι ευθέως στην επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ ενάντια στη Κίνα, και παραβιάζοντας ανοικτά αποφάσεις του ΟΗΕ για μη επέκταση της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αφίσα των Αυστραλών Πράσινων (που, ευτυχώς, δεν ακολουθούν τα βήματα των Ευρωπαίων συντρόφων τους…): «368 δισεκατομμύρια για υποβρύχια, ή για οδοντιατρική περίθαλψη και ψυχική υγεία, δωρεάν παιδική μέριμνα και στήριξη του εισοδήματος πάνω από το όριο της φτώχειας;»

«Θα είναι πυρηνικά, αλλά θα είναι σαν να μην είναι»…

Όχι τυχαία, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι τα νέα υποβρύχια ναι μεν θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς η Αυστραλία έχει δεσμευτεί διεθνώς ότι δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί κάνουν λόγο ότι τα πυρηνικά καύσιμα των υποβρυχίων μπορούν, με κατάλληλη επεξεργασία, να μετατραπούν τους βαλλιστικούς πυραύλους των υποβρυχίων σε πυρηνικούς, και ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει τις διεθνείς συμφωνίες για μη επέκταση των πυρηνικών όπλων, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες χώρες για αντίστοιχες κινήσεις.

Οι αποφάσεις των τριών χωρών ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν τη σφοδρή αντίθεση της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι υποκινούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Υποστήριξε ακόμα ότι η παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη διάδοση των πυρηνικών και αντιβαίνει στους στόχους και τους σκοπούς της Συνθήκης Μη Διάδοσης (ΝΡΤ)». Αντίστοιχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «ο αγγλοσαξονικός κόσμος χτίζει τεράστιες δομές, όπως το AUKUS, προεκτείνοντας την υποδομή του ΝΑΤΟ στην Ασία και ποντάροντας σε πολλά χρόνια αντιπαράθεσης».

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ίδια η συγκρότηση της AUKUS και η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία αποτελεί χειροπιαστή κλιμάκωση της επιθετικής στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, και επέκταση των πεδίων σύγκρουσης των δύο δυνάμεων. Η άμεση εμπλοκή της Αυστραλίας στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ και Βρετανίας αυξάνει την αστάθεια στον πλανήτη, και αποτελεί προβολή στο μέλλον μεθοδεύσεων επικίνδυνων για την παγκόσμια ειρήνη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!