Το 8ο «Athens Democracy Forum» (30/9 ως 3/10) δεν χρειάζεται να μεταφράσει εαυτόν στα ελληνικά. Έχει την καλοσύνη να μας βοηθά να ξεπεράσουμε τέτοιους επαρχιώτικους αρχαϊσμούς. Εξάλλου, τον ρωτήσαμε τον κ. Αχιλλέα Τσάλτα, Ελληνοαυστραλό και πρόεδρο του «Forum», αν προλαβαίνει να φροντίσει για τέτοια ψιλολόγια; Το μυθικό αυτό ον, μισός άνθρωπος, μισός λαγωνικό, είναι υποχρεωμένος να οργώνει τον πλανήτη, να ξετρυπώνει χορηγούς και αξιωματούχους σε κάθε καθυστερημένη του γωνιά και να τους τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί, ώσπου τα συνέδρια των New York Times να λούσουν την οικουμένη ολάκερη στο αθάνατο φως της προόδου – και μέχρι τότε ο κ. Τσάλτας να διατηρεί τη θέση αντιπροέδρου, που κατέχει στην οραματική και ανιδιοτελή New York Times Company.
ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΟΥ ΙΔΡΩΣΕ, υποτίθεται, να διπλαρώσει για τη φετινή φωτοβολή στο βιλαέτι των Αθηνών δεν είναι λίγοι ούτε ευκαταφρόνητοι: οι τεχνολογικοί κολοσσοί και σκαπανείς της μεταμοντέρνας δημοκρατίας Facebook, Microsoft και Google, η ρεαλιστική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το ηρωικώς μαχόμενο Συμβούλιο της Ευρώπης – κι από κοντά οι ζηλιάρηδες Solidarity Now, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ και Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.
Χώρια η πληθώρα συνεργατών, από την Καθημερινή ως την Χααρέτζ, που μαζί με τους σπόνσορες συμβάλλουν στην επιλογή και διαμόρφωση των –πάντα αμετάφραστων στα ελληνικά– θεματικών, για να τις προσεγγίσουν κατόπιν τα πάνελ που συναπαρτίζονται από τους ίδιους συν κάποιους εξίσου πεφωτισμένους: καλοσπουδαγμένους ακτιβιστές για τα κοινωνικά και πολιτικά, ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα˙ αποτυχημένους πραξικοπηματίες και αναθαρρεμένους αγωνιστές του κλίματος˙ Ισραηλινούς υπουργούς-γεράκια και Ισραηλινούς ακαδημαϊκούς συνδυάζοντες «speak out» και ρετρό σοσιαλισμό τού κιμπούτς˙ προβληματισμένα στελέχη ΜΚΟ και σκληροτράχηλους συγγραφείς μπεστσέλερ˙ καλόβολους αρχιεπίσκοπους και έτοιμους για όλα εφέτες˙ βουλευτές της μεταδημοκρατίας και νεολαίους δεξαμενών σκέψης˙ πρωθυπουργούς του 20% και δήμαρχους των νέων ενεργειακών αποτυπωμάτων˙ ακομπλεξάριστους μη αιρετούς αξιωματούχους της ΕΕ και του ΟΗΕ˙ ευαισθητοποιημένους δημοσιογράφους και μάνατζερ της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης˙ αριστερούς, δεξιούς κι αριστεροδέξιους – μια γροθιά, όλοι μαζί για έναν ανθρωπισμό χωρίς σύνορα, για μια παγκοσμιοποίηση της συνεννόησης, της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης, για την υποβοηθούμενη από επιχειρήσεις διακυβέρνηση, για την ανοιχτή κοινωνία του ανεκτικού καπιταλισμού.
Άμα σκεφτούμε τις ευθύνες υποδοχής όλων αυτών των προμηθεϊκών προσωπικοτήτων και ιδεών, χάρη μας έκαναν οι διοργανωτές του «Forum» που πρόλαβαν να μεταφράσουν τον φετινό τίτλο του – αποκλειστικά αυτόν και κατά το ήμισυ αυτόν. «Η Νέα Αντι-Κανονικότητα» («The New Abnormal»). Ευγνώμονες που μας κινητοποιούν να γίνουμε διαδραστικοί, στην πράξη κι όχι στα λόγια, μεταφράζουμε ενδυναμωμένοι το υπόλοιπο μισό: «Αναπροσδιορίζοντας τη Δημοκρατία» («Reimagining Democracy»). Οπότε, όλο μαζί μάς κάνει «Η Νέα Αντι-Κανονικότητα: Αναπροσδιορίζοντας τη Δημοκρατία».
Σε πιάνει ίλιγγος σηκώνοντας κεφάλι να κοιτάξεις πάνω, τέτοια μεταμοντέρνα ύψη. Ύψη που μόνο κάποιος στο μπόι τού Χουάν Γκουαϊδό μπορεί να ατενίσει και να μας τα κάνει τάλιρα.
Μια γροθιά, όλοι μαζί για έναν ανθρωπισμό χωρίς σύνορα, για μια παγκοσμιοποίηση της συνεννόησης, της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης, για την υποβοηθούμενη από επιχειρήσεις διακυβέρνηση, για την ανοιχτή κοινωνία του ανεκτικού καπιταλισμού…
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑΛΙΡΑ, το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» θα απονεμηθεί φέτος στον τυχερό Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο οποίος, όπως είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πληροφορήσει ο κ. Χόρχε Καστανιέδα από τις σελίδες των New York Times (25/06/2019), ανήκει στα φωτισμένα κομμάτια της λατινοαμερικάνικης αριστερής διανόησης που «πέρασαν από τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, την οποία βίωσε η ευρωπαϊκή αριστερά», εν αντιθέσει με «το κουβανέζικο καθεστώς, τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα, τον κ. Τσάβες, τον Έβο Μοράλες στη Βολιβία (σε ελάσσονα βαθμό), μικρότερες φράξιες σε άλλες χώρες και ένα μεγάλο κομμάτι της μεξικάνικης αριστεράς».
Πράγματι η προεδρική θητεία Καρντόσο (1994-2002), με τις άγριες πολιτικές φιλελευθεροποίησης του εμπορίου και της γεωργίας, απορρύθμισης της οικονομίας και ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών, κατάφερε το υψηλότερο 10% της βραζιλιάνικης κοινωνίας να έχει εισόδημα 19 φορές μεγαλύτερο από το χαμηλότερο 40%, το 2001 – παροξύνοντας αντιθέσεις που, με λίγη υπομονή, οδηγούν στον πολυπόθητο σοσιαλισμό. Τόση δημοκρατία δεν άντεξαν, όπως είναι αναμενόμενο, οι σκοταδιστικές λαϊκές μάζες της Βραζιλίας, που το 2002 ψήφισαν μαζικά τον Λούλα για πρόεδρο – αλλά τους την έφερε κι αυτός και καλά να πάθουνε.
Ίσως σε μερικά χρόνια να κάνουν την τιμή στη δική μας πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελετάρχη της επίσημης έναρξης του 8ου «Forum», απονέμοντάς της κάποιο βραβείο Ειρηνικής Συνύπαρξης των Λαών, που θα πρέπει το «Forum» να θεσπίσει. Κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε μια εθνική ήττα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: η έδρα του «Forum», η Αθήνα, θα παρέμενε ακέραιη και η Ακρόπολή της φωτισμένη τα βράδια, για να πίνουν τις μπύρες τους οι ρομαντικοί εραστές και οι τουρίστες. Λίγο το κακό. «Σκεφτόμαστε να δώσουμε έμφαση στον ρόλο των πόλεων, αντί των εθνών, στη δημοκρατική διαδικασία, και ιδιαίτερα στην έννοια της πόλης-κράτους, όπου ευδοκίμησε για πρώτη φορά η Δημοκρατία», εκμυστηρευόταν ο ταλαντούχος κ. Τσάλτας το 2016 (1). No problem. Όλα τα έχουνε σκεφτεί, αυτά τα μεγαθήρια του εκδημοκρατισμού. Εκτός, ίσως, από το ότι κάποιοι δυναμίτες παραείναι χοντροί για να τους περνάνε οι λαοί για βεγγαλικά, από αυτά που κάνουν τη νύχτα μέρα – άσε που συχνά σκάνε στα χέρια των ίδιων των βομβιστών.
Υ.Γ.1: Ο «χώρος ΣΥΡΙΖΑ» και οι «πολύ αντισυστημικές» ουρές του πρόσφεραν –άλλοι με τη γνωστή καπατσοσύνη τους, άλλοι με τη γνωστή ελαφρότητά τους– νομιμοποίηση στο «Forum», καταγγέλλοντας άνετα και σκέτα την παρουσία Γκουαϊδό. Μάλιστα χρεώνοντάς την αποκλειστικά στους δεκανείς της υπόθεσης, Μητσοτάκη και Μπακογιάννη… Τίποτα άλλο δεν έκανε εντύπωση σε αυτούς τους αίλουρους της διαλεκτικής… Το ΚΚΕ διαφοροποιήθηκε κάπως, μέσω του Ριζοσπάστη, θέτοντας και θέμα Καρντόσο, αλλά βλέποντας συνδιοργανωτές του «Forum» τον Δήμο Αθηναίων, την Καθημερινή «και άλλους οργανισμούς-εταιρείες», που δεν μπαίνει στον κόπο να κατονομάσει… Ένας είναι ο καπιταλισμός, βλέπετε – τι Καθημερινή, τι Microsoft…
Υ.Γ.2: Ο πρωθυπουργός μας και η πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας του «Forum», σκαρφάλωσαν μέχρι τον ιερό βράχο για να φωταγωγήσουν την Ακρόπολη… Μια συμβολική χειρονομία αρχοντοχωριατών προς τους πεφωτισμένους προσκεκλημένους του «Forum»… Αν δεν πιστεύετε, βρείτε και ξανακούστε το λογύδριο του πρωθυπουργού και διαβάστε, έπειτα, την «Agenda» του «Forum» (2)…
Εξηνταβελόνης
———————
Παραπομπές
1) Πηγή: www.economy365.gr
2) Την «Agenda» θα βρείτε εδώ: www.athensdemocracyforum.com