Σοκαρισμένοι από το θάνατο του συναδέλφου τους οι 5μηνίτες – Έχουν κατασκηνώσει από το Δεκέμβριο έξω από το υπουργείο… ανεργίας
του Ζαχαρία Ρουστάνη
Έχασε τη ζωή του, την περασμένη Τρίτη, ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος, που νοσηλευόταν επί τέσσερις μήνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τραυματισμένος βαριά στο κεφάλι μετά την πτώση του από απορριμματοφόρο του Δήμου Μεγαρέων. Είχε προσληφθεί ως πενταμηνίτης μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με μισθό 495 ευρώ και τοποθετήθηκε παράνομα στην καθαριότητα, με παραβίαση των όρων της σύμβασης – πρακτική μάλιστα που ακολουθούν πολλοί άλλοι δήμοι που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της Καθαριότητας και ευθύνεται για αρκετά ατυχήματα. Το Συντονιστικό των Εργαζομένων στην κοινωνική εργασία και Συμβασιούχων Αττικής, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει το δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον πρόεδρο των εργαζομένων του δήμου, που αποσιώπησαν την παρανομία, αλλά και το βίαιο καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα.
«Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ; Όχι πια συνάδελφοι! Η πολιτική τους για τζάμπα εργαζομένους και ανθρώπους νεκρούς τώρα θα σταματήσει. Από σήμερα τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο! Από το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα, απολυμένοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι, όλοι οι άνεργοι, όλη η νεολαία θα πρέπει να δώσουμε το παρών στο κέντρο αγώνα μας στη Σταδίου 29. Όχι άλλο αίμα, όχι στη σκλαβιά της ανακύκλωσης και του θανάτου! Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε σκουπίδια! Η εξέγερσή μας οφείλει να είναι η απάντησή μας… Τα ψέματά τους τέλειωσαν, οι αποφάσεις τους για τις ζωές μας τέλειωσαν… Δεν θρηνούμε. Είμαστε εξοργισμένοι! Η δολοφονία του συναδέλφου μας δεν θα μείνει αναπάντητη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Θυμός και αποφασιστικότητα
Στο πεζοδρόμιο, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, έχουν κατασκηνώσει από τις 15 Δεκέμβρη δεκάδες πενταμηνίτες συμβασιούχοι, για να καταγγείλουν και με τον τρόπο αυτό τις μεθόδους και την αναλγησία της κυβέρνησης και του υπουργείου… ανεργίας, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: δουλειά και όχι δουλεία, σταθερή εργασία με ενιαία ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Όπως αναφέρει μιλώντας στον Δρόμο ο Νίκος Φιλιππάκης, πενταμηνίτης της τελευταίας φουρνιάς στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και μέλος του Συντονιστικού, «από τη μια υπάρχουν θέσεις εργασίας που αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και από την άλλη υπάρχει η συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν αυτές από εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση και προοπτικές συνταξιοδότησης, με καταστρατήγηση και των στοιχειωδών συνθηκών εργασιακού πολιτισμού».
Η τραγική κατάληξη του εργατικού δυστυχήματος στα Μέγαρα έχει προσθέσει στον ίδιο και τους συναδέλφους του θυμό και αποφασιστικότητα για τη συνέχιση ενός αγώνα, ο οποίος δεν εξαντλείται στην υπόθεση των 32.500 πενταμηνιτών, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά γενικευμένης αλληλεγγύης. «Η δικαίωση του αγώνα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης εργασίας και όλον αυτόν τον καιρό μπήκαν στις τάξεις μας γνήσια στοιχεία συντροφικότητας. Δίνουμε έναν αγώνα για όλους μας, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση ανασφάλειας και σύγχρονης σκλαβιάς», προσθέτει ο Ν. Φιλιππάκης.
Για τον θάνατο του 5μηνίτη εργαζόμενου εξέδωσε ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας ότι ο θάνατος αυτός δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ενώνεται με τη γραμμή αίματος των νεκρών των ΕΛΠΕ, του εργαζομένου στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αλλά και με τους ανώνυμους εκατοντάδες νεκρούς, περιπτώσεις που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας… Θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Κοινωφελής Εργασία είναι παράδεισος μπροστά στα voucher του ιδιωτικού τομέα, που εξαγγέλλει πανηγυρικά νέα προγράμματα 100.000 και 150.000 θέσεων σκλαβιάς μέσα στον επόμενο χρόνο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που σχεδιάζει και υλοποιεί τέτοια προγράμματα με απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο και στοιχειώδη δικαιώματα! Θεωρεί ακόμη υπεύθυνους για το εργοδοτικό έγκλημα και όσους εμπλέκονται στην προώθηση και διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης και αυθαιρεσίας των Κοινωφελών Προγραμμάτων, και τους δήμους και τις περιφέρειες που αποδέχονται τη συνέχιση της λειτουργίας τους για την κάλυψη των αναγκών τους, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθιερώνοντας τις εργασιακές σχέσεις της ανακύκλωσης ανέργων, καθώς και τον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου υλοποιούνται τα προγράμματα, αναλαμβάνοντας το ρόλο εταιρίας ενοικίασης φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού. Υπεύθυνοι, πάνω απ’ όλα, όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ- «είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή που συνεχίζει ακάθεκτη την ίδια πολιτική της εξαθλίωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο το σύστημα της παρακμής που επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και προωθούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα πεδία της ζωής μας».