Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ). Μέσα σε αυτή τη δεκαετία μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, εθνικά και διεθνικά, αλλά και εξεγέρσεις ξετυλίχθηκαν σε όλον τον πλανήτη. Τεράστιες αλλαγές συντελέστηκαν τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στην Ελλάδα. Αλλαγές που αφορούν τις ισορροπίες δυνάμεων στο διεθνές σκηνικό αλλά και τον πολιτικό χάρτη της χώρας μας. Και κυρίως σε ό,τι αφορά το βαθμό ενεργοποίησης, το ειδικό βάρος του λαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα που μέσα από μια περίπλοκη διαδρομή και πολυάριθμους αγώνες έφτασε σήμερα να είναι βασικός συντελεστής των εξελίξεων στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΚΟΕ κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με γνώμονα να προσεγγίσει την πραγματικότητα και να κατανοήσει τα νέα φαινόμενα και τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, τις εκδηλώσεις και τις μορφές του λαϊκού κινήματος και να χαράξει μια πολιτική γραμμή που να προσανατολίζει και να συσπειρώνει σε μαζικό επίπεδο και να δίνει προοπτική στους αγώνες. Βασικό στοιχείο της πορείας αυτής είναι ότι έμαθε πολλά και επηρεάστηκε από τη συμμετοχή της στα διεθνικά κινήματα.

Στην διαδρομή της, η ΚΟΕ κατοχυρώθηκε σαν μια δύναμη με σημαντική συμβολή στην αριστερά και τα κινήματα μέσα από την ανάλυση του σύγχρονου κόσμου, την προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων και την απλόχερη συνεισφορά των μελών της σε αυτούς, τις σχέσεις αλληλεγγύης με σημαντικά κινήματα και κόμματα σε όλον τον κόσμο αλλά και την ενίσχυση ενωτικών εγχειρημάτων της Αριστεράς και μετωπικών προσπαθειών.

Δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της αναπαραγωγής και της αυτοαναφορικότητας. Στην πορεία της δεν «έγιναν όλα καλά» αλλά υπήρξε συλλογική επιμονή στον απεγκλωβισμό από τις συνήθειες και τα κλειστά σχήματα που βαραίνουν κι εγκλωβίζουν το κομμουνιστικό κίνημα και την Αριστερά. Σήμερα προσπαθεί να ανιχνεύσει τα προγραμματικά, ταυτοτικά, καταστατικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς του 21ου αιώνα μέσα από ουσιαστική κριτική της Αριστεράς και των διάφορων μοντέλων της και να συμβάλει σε μια επαναθεμελίωση σε ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Η τελευταία τριετία σημαδεύθηκε από ραγδαίες και τραγικές αλλαγές στη χώρα μας. Από την αρχή αυτής της δύσκολης περιόδου προβάλλαμε την ανάγκη του πολιτικού αγώνα, για να απαλλαγεί η χώρα από το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλει τρόικα και μνημόνια και από το σάπιο πολιτικό σύστημα που στηρίζει αυτό το ειδικό καθεστώς. Τον Μάιο του 2011, λίγο πριν από την αρχή του κινήματος των πλατειών διατυπώθηκε η γραμμή για την ανάγκη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου της χώρας προς μια νέα μεταβατική κατάσταση, μια νέα μεταπολίτευση του λαού, για τη δημοκρατία και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σήμερα αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ανάγκη αλλά και έχουμε μεγαλύτερη πείρα για να δουλέψουμε γρήγορα για τη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής που θα προσπαθεί να απαντήσει στα πιεστικά ζητούμενα της κοινωνίας και ταυτόχρονα θα προβάλει τα βήματα και το περιεχόμενο της διεξόδου, της μετάβασης σε ένα ξέφωτο για τη χώρα και το λαό χωρίς τρόικα και μνημόνια, χωρίς επιτροπεία, χωρίς αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Στα μέλη της ΚΟΕ που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν με ανιδιοτέλεια σε όλα τα κινήματα και αντιστάσεις και συνέβαλαν με πνεύμα προσφοράς σε όλους τους αγώνες και τις σημαντικές στιγμές του λαού μας, σε όλους τους φίλους της ΚΟΕ που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους αλλά και συνέβαλαν και αυτοί με οποιοδήποτε τρόπο στη διαμόρφωση και τη φυσιογνωμία της οργάνωσης, θέλουμε, έχοντας επίγνωση των πολύ δύσκολων συνθηκών, να απευθύνουμε ένα κάλεσμα: Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για να καταργήσουμε το βάρβαρο τροϊκανό καθεστώς. Για μια Ελλάδα της πραγματικής δημοκρατίας, χωρίς δυνάστες. Για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, αλλοτρίωση και εκμετάλλευση, για την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, είστε όλοι καλεσμένοι στη γιορτή της ΚΟΕ, η οποία θα γίνει στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (πρώην «Μηχανική καλλιέργεια»), Λεωφ. Θηβών 245, Νίκαια. Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος, ενώ υπάρχει και μια πολύ ωραία παιδική χαρά

Ελάτε να γιορτάσουμε

10 χρόνια είναι πολλά
Προσπαθήσαμε, δοκιμάσαμε, μάθαμε, αλλάξαμε
Μαζί με τους ανθρώπους που αγωνιούν και αγωνίζονται
Μέσα στα κινήματα που έβγαλαν ξανά τους λαούς στο προσκήνιο
Πασχίζοντας για ιδέες που ανοίγουν δρόμους
10 χρόνια είναι πολύ λίγα
Γιατί στη σημερινή Ελλάδα βρίσκουμε όχι 10 αλλά χίλιους-δυο ακόμα λόγους για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά
Γιορτάζουμε μαζί!

Αθήνα
Η γιορτή της ΚΟΕ θα γίνει στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (πρώην «Μηχανική καλλιέργεια») την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου. Από τις 12.00 οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για καφέ, κουβέντα και βόλτα στο χώρο και τις εκθέσεις. Στις 14.00 θα γίνουν κάποιες σύντομες ομιλίες και στις 14.30 θα ξεκινήσει το γλέντι με ζωντανή μουσική, κρασί και φαγητά φτιαγμένα από συντρόφους και φίλους.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να πτοηθούν αφού θα λειτουργεί παιδότοπος και αν ο καιρός είναι με το μέρος μας, μια πολύ ωραία παιδική χαρά.
Ο Πολυχώρος βρίσκεται στη Λεωφόρο Θηβών 245. Υπάρχει άνετο πάρκινγκ μέσα στο χώρο, ενώ από την Αθήνα η πρόσβαση είναι εύκολη και με τα λεωφορεία Β18, Γ18 και το τρόλεϊ 21 (περίπου ένα τέταρτο από την Ομόνοια).

Ηράκλειο Κρήτης
Η ΚΟΕ γιορτάζει τα 10 της χρόνια το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, στον Πολυχώρο Ξαστεριά. Στις 19.00 με καφέ και συζήτηση και το βράδυ με συλλογική κουζίνα και γλέντι με ζωντανή μουσική. Η Ξαστεριά βρίσκεται στην οδό Ραδαμάνθους 5, απέναντι από τον Άγιο Μηνά.

Θεσσαλονίκη, Πάτρα
Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της ΚΟΕ θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα την Κυριακή, 3 Μαρτίου. Λεπτομέρειες στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!