Στο σφυρί η Ελληνικές Αλυκές A.E.και υποκατάσταση της εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές. Του Αλέκου Φωτόπουλου

Υστερα από λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, σειρά πλέον στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας παίρνει το αλάτι, καθώς με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων πωλείται το 55% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. (λειτουργεί τις αλυκές σε Μεσολόγγι, Πιερία, Ξάνθη, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Λέσβο). Στην εταιρία έχουν επίσης 25% η ΚΑΛΑΣ του Ομίλου Καλαμαράκη και 20% οι κατά τόπους Δήμοι (Μεσολογγίου, Ξάνθης κλπ.). Η εταιρία απασχολεί 37 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από εκατό εποχιακούς, και είναι κερδοφόρα με 1,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2012.
Εκατόν δεκαπέντε χρόνια μετά την παραχώρηση των εσόδων του κρατικού μονοπωλίου αλατιού στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο για απόσβεση χρεών, η κυβέρνηση Σαμαρά έρχεται σήμερα να πουλήσει και το αλάτι, η παραγωγή του οποίου ανέρχεται σε 200.000 τόνους ετησίως (η πιο μεγάλη αλυκή είναι στο Μεσολόγγι με έκταση 11.200 στρέμματα και παραγωγή 120.000 τόνους). Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο της παραγωγής αλατιού στη χώρα καλύπτει το 66% των εγχώριων αναγκών και ότι η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρία στηρίζεται σε δικά της κεφάλαια, χωρίς επιδοτήσεις, καταφέρνοντάς να κρατάει χαμηλή την τιμή του άλατος στην ελληνική αγορά.

Αντιδράσεις
Σιγή ιχθύος τηρούν μέχρι στιγμής για το θέμα οι βουλευτές της συγκυβέρνησης στην Αιτωλοακαρνανία. Οι βουλευτές κ. Μωραΐτης, Σαλμάς και Καραγκούνης δεν είχαν τοποθετηθεί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η κ. Φούντα (ΔΗΜΑΡ) κατέθεσε επερώτηση για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά για την ουσία του ζητήματος που είναι το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, κουβέντα. Από την πλευρά τους ο Δήμος Μεσολογγίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έχουν πάρει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου καλεί εργαζόμενους και τοπικούς φορείς σε κοινό αγώνα. Αντίστοιχα, σε πρόσφατη επίσκεψή της στις αλυκές η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μ. Τριαντάφυλλου, επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος για επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
«Περιμένουμε απάντηση από όλους τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και του ΤΕΙ για κοινό αγώνα και περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου» δήλωσε στον Δρόμο η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, κ. Γερολυμάτου.

Χιλιοπαιγμένο έργο
Στη συγκυβέρνηση ανήκουν η λίστα Λαγκάρντ, τα σκάνδαλα, τα yes men στην τρόικα, αλλά ο δημόσιος πλούτος ανήκει στον ελληνικό λαό, και δεν μπορεί η τροϊκανή παρέα να τον πουλήσει. Στην περίπτωση της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., είναι πραγματικό σκάνδαλο μια εταιρεία που καλύπτει το 66% των πραγματικών αναγκών σε αλάτι να πωλείται.
Ο δρόμος είναι γνωστός από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις: είτε η εταιρία (που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού) θα παραδοθεί κατευθείαν ως φιλέτο στο ιδιωτικό κεφάλαιο είτε θα ακολουθήσει το δρόμο της απαξίωσης και πώλησης για να ακολουθήσουν ύστερα οι αθρόες εισαγωγές του προϊόντος από το εξωτερικό.
Σε αυτές τις στιγμές, είναι καθήκον του ελληνικού λαού να προστατέψει τη δημόσια περιουσία, καθώς όσο διαλύεται καθημερινά η χώρα και βασικοί τομείς της οικονομίας παραδίνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τόσο πιο δύσκολοι γίνονται οι όροι για μια αναγεννητική πορεία του τόπου. Η διέξοδος και αναγέννηση του λαού και της χώρας ξεκινά από σήμερα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!