Ελικόπτερα κατεβάζουν γεωτρύπανα την ώρα που οι δήμοι ζητούν ενημέρωση. Του Μάριου Διονέλλη

Με καταιγιστικούς ρυθμούς ανακοινώνονται τα επενδυτικά σχέδια παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη. Η τελευταία εβδομάδα έφερε εξελίξεις σχετικά με δύο τεράστια υβριδικά πάρκα, σε εκτάσεις ανατολικά και δυτικά του Ηρακλείου, συνολικής ισχύος 143MW. Και οι δύο επενδύσεις ντύνονται με το μανδύα της «ανάπτυξης», της εξασφάλισης θέσεων εργασίας και της παροχής οριστικής λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Προωθούνται, δε, από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Στα Μάλια
Η πρώτη επένδυση αφορά εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού-αντλητικού-υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει εκτάσεις των όμορων Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και προβλέπει εκτός από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές, τη δημιουργία δύο τεράστιων λιμνοδεξαμενών. Το ρεύμα, σε αυτή την περίπτωση, παράγεται με τη μετακίνηση ποσοτήτων νερού από τη μία δεξαμενή στην άλλη.
Τα νούμερα και μόνο τρομάζουν για το μέγεθος της παρέμβασης στο φυσικό τοπίο.  Οι δύο δεξαμενές θα έχουν έκταση 58 και 51 στρέμματα και βάθος 30 και 38 μέτρα, αντιστοίχως. Για το γέμισμά τους θα χρειαστούν 1.200.000 κυβικά μέτρα νερό από μία περιοχή που ήδη έχει πολύ μεγάλες ανάγκες, καθώς φιλοξενεί το 12% των τουριστικών επιχειρήσεων όλης της χώρας.
Την αντίδρασή της για το έργο εκδήλωσε με ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», τονίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατασκευή των τσιμεντένιων δεξαμενών, κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων και μάλιστα σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι η βόρεια πλευρά της Κρήτης.
Επιπλέον, τονίζουν και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς μαζί με τις υδατοδεξαμενές προβλέπεται να εγκατασταθούν 41 ανεμογεννήτριες, πολύ κοντά στο μοναδικής βιοποικιλότητας προστατευόμενο Αζιλακόδασος – άλλες μέσα στο μοναδικό φυσικό τοπίο στο Κράσι και άλλες δίπλα και μέσα στο μοναδικής ομορφιάς πρινόδασος.
Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, με το δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη να υπόσχεται διάλογο με την κοινωνία και ενημέρωση για τα στοιχεία της επένδυσης, τη στιγμή όμως που ήδη η εταιρία Υδροαιολική Αιγαίου κατεβάζει με ελικόπτερο(!) γεωτρύπανα ξεκινώντας τις πρώτες ενδεικτικές έρευνες για την εξασφάλιση υδάτων για τις δεξαμενές…

Στο Γάζι
Στην άλλη πλευρά του Ηρακλείου, στα δυτικά, η ανάπτυξη βάζει στο μάτι το όρος Στρούμπουλας, με τον δήμαρχο της περιοχής Κώστα Μαμουλάκη να ανακοινώνει, πανηγυρικά, το μεγάλο «deal» για επένδυση συνολικού κόστους 140 εκ. ευρώ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και υβριδικού πάρκου ισχύος 43MW.
Οι όροι του έργου καταρτίστηκαν από την αναπτυξιακή εταιρία του δήμου με την επωνυμία ΑΛΜΥΡΟΣ Α.Ε.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη υπάρξει άτυπη συμφωνία με επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις που διαρρέουν από το γραφείο του δημάρχου «η εμπλοκή ιδιώτη στην κατασκευή του έργου είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, που παράλληλα μπορεί να διασφαλίσει και ένα σταθερό έσοδο στο δήμο».
Το σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση δέκα ανεμογεννητριών σε δημοτική έκταση στη δυτική κορυφογραμμή του Στρούμπουλα, ενώ το υδροηλεκτρικό-αντλητικό σύστημα με τις δεξαμενές θα εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε. Ο δήμαρχος, πάντως, διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται υπ’ όψιν αυστηρότατα περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά κριτήρια…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!