«Η ομοφυλοφιλία ΔΕΝ είναι επιλογή -επιλογή είναι το να είσαι ομοφοβικός -γιατί αν είναι θα ήθελα όλοι εσείς που χλευάζετε, επικρίνετε, επιτίθεστε να μου απαντήσετε σε μια πολύ απλή αλλά συγκεκριμένη ερώτηση: αν η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να είστε ετεροφυλόφιλοι» γράφει ένας 17χρονος φίλος του Κυριακάτικου Σχολείου σε κείμενο που δηλώνει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Αλήθεια, πότε τ’ αποφασίσαμε; Γιατί θα πρέπει ζεστά κορμιά που είναι έτοιμα ν’ αγαπηθούν, έχοντας αρκετές φορές πολλαπλές και εύθραυστες ταυτότητες, να χρειάζεται να υπακούσουν σε μουχλιασμένες νόρμες περί «κανονικότητας»;
Με σημείο αφετηρίας ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά, φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες μας τη Μαριανέλλα Κλώκα, Διευθύντρια της Οργάνωσης «Θετική Φωνή – Άνθρωποι και HIV».

Μαριανέλλα Κλώκα
«Τα στερεότυπα είναι καταστροφικά»

Τι σημαίνει αποκλεισμός και πώς βιώνεται;
Αποκλεισμός σημαίνει να είσαι transexual, να δέχεσαι στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο το χλευασμό για αυτό και έτσι να σταματάς τις σπουδές σου. Αποκλεισμός είναι να σε διώχνουν από το σπίτι σου επειδή μαθαίνουν ότι έχεις σχέσεις με το ίδιο φύλο και ντρέπονται για το τι θα πει ο κόσμος. Αποκλεισμός είναι να είσαι ευπρόσδεκτη στις γιορτές μόνο με έναν αρραβωνιαστικό ή γαμπρό αλλά ποτέ με την κοπέλα σου. Ο τρόπος που επιδρούν όλα αυτά στον χαρακτήρα των ΛΟΑΤ ατόμων είναι καταλυτικός ως προς τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και το ποσοστό αυτοεκτίμησης.

Τι θα πει φύλο και σεξουαλικότητα; Ταυτίζονται; Εξαρτώνται;
Οι τρόποι που βιώνεται το φύλο είναι όσοι και οι άνθρωποι που το βιώνουν. Τα στερεότυπα είναι καταστροφικά. Το φύλο είναι ένα μέρος του σώματος και το σώμα έχει την αποστολή να βοηθά την ανθρώπινη συνείδηση να εκφράζεται όσο καλύτερα γίνεται σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν καλά με το φύλο τους, άλλοι που επιθυμούν να το διορθώσουν. Μεταξύ αυτού που ονομάζουμε όμως άνδρας ή γυναίκα υπάρχουν τόσες πολλές διαβαθμίσεις και χρωματισμοί και αυτό είναι πλούτος.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα σε σχέση με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ελλάδα;
Εξακολουθούμε να έχουμε το σύμφωνο συμβίωσης κουστουμαρισμένο μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Στις 16 Ιανουαρίου 2013 θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η ακροαματική διαδικασία για τη νομοθεσία για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», που τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα το Νοέμβριο 2008. Ο Νόμος 3719/2008 εισήγαγε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Σύμφωνο Συμβίωσης ως επίσημη εναλλακτική λύση έναντι του γάμου. Ο νόμος αναγνωρίζει τη σχέση ενήλικων ατόμων που ανήκουν αποκλειστικά σε διαφορετικά φύλα. Οι προσφεύγοντες, έλληνες και ελληνίδες ζευγάρια του ιδίου φύλου, καταγγέλλουν ότι ο Νόμος αφορά αποκλειστικά ενήλικα άτομα διαφορετικού φύλου παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στο σεβασμό και την κατοχύρωση της ιδιωτικής τους ζωής και την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων.

Υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα εντός του 2012;
Νομίζω ότι εκτός της σταθερά ανοδικής πορείας που έχει το Athens Pride, το 2012 είχαμε δύο σημαντικά πράγματα για τα οποία η κοινότητά μας μπορεί να χαίρεται που υπάρχουν: το πρώτο αφορά τη διοργάνωση του φεστιβάλ περηφάνιας στη Θεσσαλονίκη, που μάλιστα έγινε με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο μπράβο έχουμε να πούμε στον κύριο Μπουτάρη για τα όσα είπε στην τελετή έναρξης αλλά και για τη γενικότερη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Οι θεσμοί αυτοί βοηθούν τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό να αποκτούν ορατότητα. Μας καθιστά εφικτό να πιαστούμε χέρι-χέρι και να φιληθούμε αν έτσι αισθανόμαστε χωρίς το φόβο του κοινωνικού αποκλεισμού, να υπάρχουμε φανερά σε κάθε οικογένεια χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εικονικούς γάμους. Τα φεστιβάλ περηφάνιας είναι αφορμές διεκδίκησης και γιορτές για το σεβασμό της διαφορετικότητας.

Και το δεύτερο;
Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα του 2012 είναι η ΔΩΡΕΑΝ γραμμή υποστήριξης εφήβων 1528 που στήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΟΛΚΕ και ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Αυγούστου 2012. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας, Γιάννος Λιβανός, πήρε την απόφαση να σταθεί γενναία δίπλα στους έφηβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανακαλύπτοντας τη σεξουαλικότητά τους. Σε αυτό το στάδιο οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να μιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους ώστε να καταλάβουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάνουν την αυτοεκτίμησή τους ή να οδηγούνται σε αυτοκτονίες όπως αρκετές έρευνες δείχνουν. Αντίστοιχη ανάγκη υποστήριξης έχουν και οι γονείς και οι καθηγητές που πολλές φορές δεν έχουν τις γνώσεις για να αντιμετωπίσουν περιστατικά coming out ή εκφοβισμού των γκέι και λεσβιών εφήβων από συμμαθητές τους. Η κοινωνία μας χρειάζεται υποστήριξη και εκπαίδευση για να μάθει να επωφελείται από τον πλούτο της διαφορετικότητας.

Το κράτος αφήνει χώροστη βία
Σε ζοφερούς καιρούς σαν τους σημερινούς η βία είναι σύμπτωμα μιας μεγάλης σύγχυσης. Στην αύξηση των περιστατικών βίας βοηθά το γεγονός ότι το κράτος έχει περιορίσει το ρόλο του στο πώς θα μαζέψει χρήματα για να εξασφαλίζει κάθε φορά τις δόσεις. Οι άνθρωποι φοβούνται καθώς η ανεργία και το αβέβαιο μέλλον αυξάνεται και το να ρίξουν το φταίξιμο σε έναν άνθρωπο που είναι διαφορετικός, είτε λόγω χρώματος είτε λόγω θρησκείας είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι μια εύκολη λύση. Οι περιπτώσεις όμως των τελευταίων αυξημένων κρουσμάτων βίας προέρχονται από οργανωμένες κοινωνικές ομάδες που πιστεύουν στη βία και δρουν φυσικά με την ανοχή της αστυνομίας. Σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίζονται από τη Χρυσή Αυγή.
Οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά με συντονισμένες δράσεις επιμόρφωσης προς την κοινωνία, την ελληνική αστυνομία, τη δικαιοσύνη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόσφατο παράδειγμα η διημερίδα για το HIV και την ελληνική δικαιοσύνη που διοργάνωσε η Θετική Φωνή με στόχο να συζητηθεί στους δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτές οι Αρχές τις οροθετικές χρήστριες το καλοκαίρι που μας πέρασε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αλλά και να αποδείξουμε ότι η χρήση μεθόδων μη βίας είναι αποτελεσματική. Όποιος θέλει να μας βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση ας επικοινωνήσει:
– Κόσμος χωρίς πολέμους και βία (www.kosmosxorispolemous.gr)
– Σύλλογος οροθετικών Ελλάδας, Θετική Φωνή (www.positivevoice.gr)

Μαριανέλλα Κλώκα

*****

Να διαφυλάξουμε την εσωτερική μας πορεία, ώστε το σώμα μας σαν χώρος-εργαλείο, να μπορέσει να διαφυλάξει τη δική του πραγματικότητα είναι η απάντηση που δίνουμε στον κ. Μιχελογιαννάκη, τ. Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν Ανεξάρτητο, όταν σε ομιλία του μέσα στο Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην κοινωνία δήλωσε στα ξαφνικά, «να δείτε ότι θα αυξηθεί η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα».
Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχε υπόψη του τον ρακένδυτο άγγελο του Καραβάτζιο που μεταφέρει ένα μήνυμα στο έργο «Ο Άγιος Ματθαίος και ο άγγελος» αλλά με τρόπο που δεν είναι απολύτως σαφής για το αν πραγματικά μεταφέρει ένα μήνυμα ή αν προσπαθεί να τον ξελογιάσει.   Λέτε από τότε ν’ άρχισε η ανοδική πορεία του ομοερωτισμού ή πιο πριν;  Εμείς πιστεύουμε σε έναν πολύχρωμο ελευθεριακό κόσμο γεμάτο ψιθύρους και μυστικά αγγίγματα με κορμιά πολλές φορές φθαρμένα από τον χρόνο, που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, όχι σαν ένα κομμάτι της κοινωνικά αποκλεισμένο αλλά σαν ένα ζωντανό και δραστήριο τμήμα της, χωρίς καμία απολύτως οριοθέτηση.
Έχουμε ένα όραμα για την κοινωνική χειραφέτηση όλων μας με αιχμή του δόρατος τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που στον ομοερωτισμό ξεκινούν από τα ΑΜΕΑ. Συστήνουμε λοιπόν στον κ. Μιχελογιαννάκη, αν δεν θέλει ν’ αυξηθεί η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα να εισηγηθεί ώστε η Κυβέρνηση να «ΔΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΥΛΟ ΑΛΛΑΓΕΣ».

της μμ μόνον

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!