Να γίνει η πολιτική ανυπακοή συνείδηση του καθένα μας.

Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή.

Στις 9 Απρίλη θα διοργανωθεί από το κίνημα Δεν Πληρώνω και τον Συντονισμό Επιτροπών-Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων παννατική κινητοποίηση. Επιτροπές κατοίκων από όλη την Αθήνα στις 11:00 θα συγκεντρωθούν στα μετρό των γειτονιών τους και θα καλέσουν τον κόσμο να δείξει μαζική ανυπακοή, μη πληρώνοντας εισιτήριο. Κατόπιν στη 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Με αφορμή την ημέρα δράσης μιλήσαμε με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Ζωγράφου.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου τι αντίκτυπο είχε στο κίνημα Δεν Πληρώνω στα ΜΜΜ;
Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που δεν πληρώνει και ειδικά όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο της Αθηνάς. Η διστακτικότητα και ο φόβος αρκετών επιβατών βέβαια υπάρχουν, ειδικά μετά την ποινικοποίηση της άρνησης πληρωμής εισιτηρίου. Από την άλλη όμως υπάρχει επιδοκιμασία και ενθάρρυνση, από μεγάλη πλειοψηφία επιβατών, όταν στις δράσεις μας κλείνουμε τα ακυρωτικά μηχανήματα. Οι οδηγίες για τους ελεγκτές έχουν γίνει ανάρπαστες, αποτελούν ένα μέσο για το σπάσιμο του φόβου και ήδη βρίσκουν ανταπόκριση, αφού δεκάδες επιβάτες αντιμετωπίζουν δυναμικά τους καθημερινούς ελέγχους. Βέβαια, η μαζικοποίηση του Δεν Πληρώνω και η συστηματική δράση του αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα που θα σπάσει το κλίμα τρομοκράτησης που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Αν η πολιτική ανυπακοή γίνει συνείδηση του καθενός από εμάς, θα ακυρώσει στην πράξη κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του κινήματος.

Η πρωτοβουλία σας ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα των ΜΜΜ ή σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλα μέτωπα;
Σε μια εποχή που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, που υποβαθμίζεται κάθε κοινωνική υπηρεσία και χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κανένα νέο «χαράτσι». Ξεκινώντας από το ζήτημα της αύξησης των εισιτηρίων υπάρχει διάχυτη η επιθυμία να επεκτείνουμε τη δράση μας και σε άλλους τομείς: λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τράπεζες, 5 ευρώ για τα νοσοκομεία, συγχωνεύσεις σχολείων κλπ. Στις δράσεις μας βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί συντοπίτες μας που θεωρούν ότι είναι αυτονόητη η απαίτηση για παροχή ποιοτικών κοινωνικών αγαθών σε κρίσιμους τομείς της διαβίωσής τους, και ότι το κράτος σήμερα αντί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ξεπουλά και καταργεί τις τελευταίες νησίδες «οικονομικής ανάσας»… Σκοπός μας είναι η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ζωγράφου να αποτελέσει εργαλείο αντίστασης σε κάθε επίθεση, που εξειδικεύει την μνημονιακή πολιτική στην καθημερινότητάς μας.

Η κουλτούρα των επιτροπών-προτωβουλιών κατοίκων και ανοιχτών συνελεύσεων παράλληλα και ο συντονισμός αυτών πώς μπορούν να συμβάλουν γενικότερα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων;
Οι επιτροπές κατοίκων είναι παλιά ιδέα, όμως την προηγούμενη τετραετία, με αφορμή την περιβαλλοντική αναλγησία, επεκτάθηκαν σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Το κίνημα κατά των διοδίων ήταν ακόμα μια σπίθα για την περεταίρω εξάπλωση των επιτροπών. Ακόμα και στη γειτονιά μας οι επιτροπές για τη Βίλα Ζωγράφου, οι επιτροπές που στήθηκαν γύρω από τις πλατείες του δήμου μας και σήκωσαν το βάρος του κινήματος ενάντια στην κατασκευή γκαράζ, η επιτροπή για τη διάσωση του δάσους των Ιλισίων, απέκοψαν την καταστροφή της γειτονιάς και χαίρουν ευρείας αναγνώρισης από τους Ζωγραφιώτες. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορέσουμε να μιλήσουμε μια μέρα για συνελεύσεις γειτονιάς, δηλαδή για το «σωματείο» του κάτοικου.
Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά ο Συντονισμός αναδεικνύει τις Επιτροπές-Πρωτοβουλίες Κατοίκων και Ανοιχτές Συνελεύσεις ως τα κύτταρα του αγώνα τις γειτονιάς. Αναβαθμίζεται η δυνατότητα της ενιαίας δράσης των επιτροπών κατοίκων για υπερτοπικά ζητήματα και της ανάδειξής τους ως αυτόνομα κύτταρα αγώνα και όχι μορφές συμπληρωματικές των δημοτικών παρατάξεων ή ακόμα χειρότερα των δήμων. Αλλά όλα αυτά βέβαια θέλουν πολλή δουλειά ακόμα. Σε αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει και η Πρωτοβουλία μας, δίνοντας τις μάχες με καθημερινά προβλήματα και εν προκειμένω τις αυξήσεις στα ΜΜΜ.

Ποιές είναι οι επόμενες δράσεις σας;
Τα επόμενα ραντεβού είναι η ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας μας την Τετάρτη 6/4, 18:30 στην πλατεία Τερζάκη. Και βέβαια το Σάββατο 9/4, ημέρα μαζικής δράσης των επιτροπών στα ΜΜΜ, ξεκινώντας η καθεμία από τη γειτονιά της στις 11:00 και πραγματοποιώντας δωρεάν διαδρομές μέχρι το Σύνταγμα όπου θα συναντηθούμε όλοι στις 13:00. Το δικό μας ραντεβού εκκίνησης είναι η 5η στάση Ιλισίων στις 11:00.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!