Την είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν την Τρίτη το πρωί οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, εμποδίζοντας παράλληλα τον διοικητή να εισέλθει στο χώρο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην Υγεία καθώς και για τη συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Όπως τονίζουν, η εξέλιξη αυτή πρόκειται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας με τη μείωση των κρεβατιών, κατά συνέπεια και των θέσεων εργασίας.
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν και οι πρώην ασθενείς, εργαζόμενοι πλέον στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης), στο Εργαστήρι Κεραμικής «Πυξίδα», στο Κορνιζοποιείο, στη Μονάδα Ανακύκλωσης «Πρωτέας», στη «Μονάδα Πρασίνου» καθώς και στο Κέντρο Ημέρας, αντιδρώντας στην 9μηνη καθυστέρηση της πληρωμής του ήδη μειωμένου «Κινήτρου των ασθενών», το οποίο συνιστά γι’ αυτούς ένα ελάχιστο εισόδημα για τις βασικές τους ανάγκες. Οι εργαζόμενοι στα ΚΟΙΣΠΕ κατέθεσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «Η ψυχική νόσος μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα χωρίς διακρίσεις. Εμείς που αντιμετωπίζουμε την ασθένεια είμαστε ισότιμοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Με θάρρος και αξιοπρέπεια ζητάμε την υποστήριξη της Πολιτείας. Για τους περισσότερους από εμάς το Κίνητρο αποτελεί θέμα επιβίωσης σε μία κοινωνία που νοσεί».
Ψήφισμα κατέθεσαν και οι ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας εκφράζοντας την οργή τους και τη θλίψη τους για την αντιμετώπιση της Πολιτείας στο ζήτημα της ψυχικής νόσου. «Τα άτομα με ψυχική νόσο δεν στερούνται λογικής, συναισθημάτων και αξιοπρέπειας. Η αντιμετώπιση του κράτους προς εμάς είναι απαξιωτική, καθώς μας συμπεριφέρεται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για πολλούς από εμάς το Κίνητρο είναι θέμα επιβίωσης και δικαίωμά μας» αναφέρουν οι ασθενείς ζητώντας την άμεση καταβολή του Κινήτρου.
Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΘ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους απέκλεισαν τα ταμεία των Εξωτερικών Ιατρείων, επιτρέποντας τη δωρεάν εξέταση στους ασθενείς. Μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ψυχιατρείο αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τον αποκλεισμό της εισόδου του νοσοκομείου κάθε Τρίτη και Πέμπτη και την αναστολή κάθε διοικητικής πράξης. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται κανονικά το νοσοκομείο και μάλιστα χωρίς την καταβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ. Στη συνέλευση αποφασίστηκε ακόμη να προταθεί διαμαρτυρία των υγειονομικών όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, μέρα πανελλαδικής στάσης εργασίας για τους υγειονομικούς, στην είσοδο της Υγειονομικής Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κεντρικής Μακεδονίας στην Αριστοτέλους με στόχο να γίνει ανοιχτή συνέλευση υγειονομικών.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!