Vendela Vida: Let the Northern Lights Erase Your Name. 226 σελίδες,
Ecco/HarperCollins, 2007.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Κλαρίσα, είναι εικοσιοχτώ χρόνων όταν ο πατέρας της πεθαίνει ξαφνικά. Τη μέρα της κηδείας του, ανακαλύπτει ότι όλη της η ζωή είναι στηριγμένη σ’ ένα ψέμα: ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν, στην πραγματικότητα, ο πατέρας της.

Μ’ έναν αδελφό που δεν έχει βγάλει ποτέ του λέξη, μια μητέρα που τους έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, και τον μόνο άνθρωπο που θα μπορούσε να τη στηρίξει, τον αρραβωνιαστικό της, να της έχει κρατήσει την αλήθεια κρυμμένη, η Κλαρίσα αισθάνεται τελείως μόνη της.
Το πιστοποιητικό γέννησής της που βρίσκει στα χαρτιά της οικογένειας την οδηγεί στο Ελσίνκι και μετά στη Λαπωνία, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος· οι πραγματικές της ρίζες ίσως βρίσκονται σε μια λαπωνική φυλή.
Η Βίντα χειρίζεται πολύ καλά το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα της ηρωίδας της, αξιοποιεί πολλά στοιχεία γύρω από τη ζωή της φυλής που γνωρίζει η Κλαρίσα και διανθίζει τη σοβαρότητα και τη μελαγχολία του βιβλίου της, με ευπρόσδεκτες κωμικές νότες και μια σουρεαλιστική αύρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο με πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έξυπνο, ευχάριστο και διαβαστερό.

* Το τελευταίο μυθιστόρημα της Βίντα, που είναι παντρεμένη με τον γνωστό συγγραφέα Ντέιβ Έγκερς (στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός – πρωτότυπος τίτλος What is the What – και Τα Αγρίμια –The Wild Things), με τίτλο The Lovers, κυκλοφόρησε φέτος.

Μαρία Ξυλούρη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!