Με 3,52 ευρώ μεικτά ο καθηγητής καλείται να διδάσκει ξένες γλώσσες

Η πονεμένη ιστορία των εργαζόμενων καθηγητών στα κέντρα ξένων γλωσσών, κρατάει χρόνια. Τώρα όμως ο κλάδος υπέστη αυτό που κάποιοι βιάζονται να θεωρήσουν τελειωτικό χτύπημα. Ο εργοδοτικός σύνδεσμος με το ψευδοσωματείο εργαζομένων που έχει στήσει στην Αττική υπέγραψαν  σύμβαση όπου η αμοιβή ανά ώρα διδασκαλίας ορίζεται στα 3,52 ευρώ μεικτά(!), όσο στοιχίζουν δηλαδή δύο εισιτήρια του μετρό ή ένας καφές.
Η σύμβαση που υπεγράφη στις 6/9 προβλέπει ακόμα ωριαία αμοιβή για τους καθηγητές με προϋπηρεσία από 901 έως 1880 ημερομίσθια 6,60 + 0,20 ευρώ μεικτά, ενώ για τους καθηγητές με προϋπηρεσία από 1801 έως 2700 ημερομίσθια 6,60 + 0,40 ευρώ μεικτά. Τελικά τα δίδακτρα που πληρώνει κάθε μαθητής θα τα καρπώνονται οι ιδιοκτήτες μέλη του Europalso πετώντας στους εκπαιδευτικούς κάποια ψίχουλα για αμοιβή.
Πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso, ο οποίος έχει συστήσει ψευδοσωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής από συγγενικά πρόσωπα γνωστών ιδιοκτητών φροντιστηρίων και ανθρώπους της εργοδοσίας, με κυβερνητικές πλάτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και συνδικαλιστές δικηγόρους του ΠΑΣΟΚ. Το εργοδοτικό αυτό κατασκεύασμα κατόρθωσε με την ποινικοποίηση των αγώνων των εκπαιδευτικών και δικαστικές προσφυγές εναντίον του ιστορικού σωματείου των εκπαιδευτικών «Βύρων», να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα του κλάδου.
Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να μειώσουν τις απολαβές των καθηγητών στην Αττική πάνω από 50% έναντι της Διαιτητικής Απόφασης 5/2011 και σχετικών προηγούμενων Δ.Α. και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) για τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας. Μέσα σε λίγα χρόνια και χωρίς να χρειάζονται την τρόικα και την τρικομματική κυβέρνηση μείωσαν τις απολαβές των καθηγητών που αντιστοιχούν σε μηνιαίο μισθό και πλήρη ασφάλιση (για τις προβλεπόμενες τουλάχιστον 18 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα), κατήργησαν τα επιδόματα ειδικών επαγγελματικών προσόντων, όπως μεταπτυχιακό και διδακτορικό, υπερδιπλασίασαν την απαιτούμενη προϋπηρεσία για το επίδομα πολυετίας, κατήργησαν την από δεκαετίες κατοχυρωμένη πληρωμή για τις αργίες και τις μέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και αναίρεσαν ρυθμίσεις οι οποίες προστάτευαν στοιχειωδώς τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη.
Με την τελευταία αυτή σύμβαση εργασίας οι εργοδότες με τους… φίλους τους μείωσαν το βασικό μηνιαίο μισθό κατά 63,53% του βασικού μηνιαίου μισθού, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία καθηγητών ξένων γλωσσών. Μάλιστα συνυπολογίζοντας τις απώλειες που προκύπτουν από την κατάργηση επιδομάτων προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών και περιόδων αργιών Χριστουγέννων και Πάσχα, η μείωση αυτή αγγίζει το 90%, έναντι της τελευταίας ισχύουσας σύμβασης για τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας (Δ.Α. 5/2011).
Κατά της «σύμβασης» έχει δραστηριοποιηθεί σύσσωμος ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενώ παρέμβαση στα γραφεία των υπευθύνων εργοδοτών έγινε χτες Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου ως μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει αυτή τη σχολική χρονιά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!