Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η περιοχή – Οχύρωσαν οι κάτοικοι την Ιερισσό. Αυτές οι δουλειές γίνονται νύχτα, λέει ο Δένδιας. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Ήταν Τρίτη βράδυ, λίγο μετά τις 03:00, όταν άνδρες της ΕΚΑΜ εισέβαλαν σε δύο σπίτια και συνέλαβαν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους δύο άνδρες 44 και 33 ετών, οι οποίοι είναι από τους 20 κατοίκους που κατηγορούνται για την επίθεση στις Σκουριές.
Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες των σπιτιών, συνέλαβαν τους δύο άνδρες και έβγαλαν στο δρόμο ένα ολόκληρο χωριό. Οι καμπάνες της Ιερισσού ξεκίνησαν να χτυπούν, κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια εισέβαλε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, που ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι νεωτέρας.
Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου περιμένοντας τη μεταγωγή των δύο συγχωριανών τους.
Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των διωκτικών και των δικαστικών αρχών αποφασίστηκε οι δύο κρατούμενοι να μη μετακινηθούν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό και η κύρια ανάκριση θα γίνει στο κτίριο της αστυνομίας, έπειτα από σύμφωνη γνώμη και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό το λόγο προσήλθαν στο Αστυνομικό Μέγαρο ο ανακριτής και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οι δύο συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή, ενώ μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Οι δύο άντρες που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι οικογενειάρχες, μέσης ηλικίας και με λευκό ποινικό μητρώο. Όπως τονίζουν οι δικηγόροι των δύο ατόμων, δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες εναντίον τους, ενώ χαρακτηρίζουν στα όρια της νομιμότητας τη διαδικασία σύλληψής τους.

Ο Δένδιας ως Ιούλιος Καίσαρας
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ιδιαίτερα αποκαλυπτικός Ν. Δένδιας τόνισε ότι αν οποιαδήποτε κοινότητα νομίζει ότι θα μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και θα εφαρμόσει το δικό της δίκαιο, δεν πρόκειται να περάσει. «Έχετε δει πολλές συλλήψεις για τέτοια κακουργήματα να γίνονται μέρα μεσημέρι ενώπιον πάντων;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και τόνισε: «Γίνονται όταν αυτός που έχει την υπηρεσιακή ευθύνη αποφασίζει ότι είναι ασφαλέστερο να γίνει. Είναι απολύτως στο πλαίσιο Συντάγματος και νόμου και έτσι πρέπει να γίνεται. Να ανοίξουμε κουβέντα για ένταλμα για επτά κακουργήματα και 10 πλημμελήματα (που αν τα διαβάσετε θα ανατριχιάσετε), τι ώρα εκτελείται; Να περιορίσουμε την αστυνομία 10-1, μήπως;»
Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει πολιτική κάλυψη στα επεισόδια της Ιερισσού και στις διάφορες δράσεις κατά της επένδυσης των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική. «Θα πρέπει να σκεφτεί καλά αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει θεσμική υποχρέωση προς το Σύνταγμα, τους νόμους και την κοινωνία» είπε ο υπ. Δημόσιας Τάξης και συνέχισε: «Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι οι κινητοποιήσεις εκεί υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να το πω, θα πρέπει να το αποδείξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παρέχει πολιτική κάλυψη σε αυτά τα φαινόμενα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρέχει πολιτική κάλυψη σε ανθρώπους που κατηγορούνται με επτά κακουργήματα και 10 πλημμελήματα. Παρίστατο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής, τι ανακατεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Έντονες αντιδράσεις
Ο Ν. Δένδιας φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του Ιούλιου Καίσαρα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Τσουκαλάς, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης «έχει μετατρέψει τη Χαλκιδική σε εμπόλεμη ζώνη», ενώ αναρωτιέται αν «ασχολήθηκε ποτέ η κυβέρνηση με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημοσίευσαν οι κάτοικοι στην περιοχή».
«Η δημοκρατία μάζεψε ό,τι κουρέλι είχε και έφυγε από το βασανισμένο αλλά ανυποχώρητο χωριό μου. Δεν άντεξε το βάρος από τις αναίτια σπασμένες πόρτες ούτε τον τρόμο στα μάτια των παιδιών. Η Δημοκρατία έφυγε. Την έδιωξε το τρομοκρατικό κράτος του Δένδια» δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη και κάνει λόγο για εμφυλιοπολεμικό κλίμα που στήνει η εταιρία στην περιοχή.
Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις Σκουριές και την εισβολή των ΜΑΤ στα σχολεία, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του απαιτεί «Να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία».

«Οχυρωμένη» η Ιερισσός, ωράριο διέλευσης από τους κατοίκους
Από αργά το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι της Ιερισσού έχουν στήσει οδοφράγματα στις εισόδους του χωριού, αποκλείοντας οδικά την πρόσβαση ή τη διέλευση των οχημάτων από την περιοχή. Οι κάτοικοι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν, όπως λένε, τους κατοίκους του χωριού που έχουν γίνει στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ όπως δηλώνουν στα ΜΜΕ που καταφθάνουν στην περιοχή, δεν πρόκειται να επιτρέψουν νέες συλλήψεις.
Σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν πως «οι δρόμοι–είσοδοι της Ιερισσού θα παραμείνουν κλειστοί για όλους μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων, οι δρόμοι θα ανοίγουν 9:00–10:00 το πρωί και 18:00– 9:00 το απόγευμα».
«Στην Ελλάδα του 2013, οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν καταδρομικά σε σπίτια τα ξημερώματα, παραβιάζοντας πόρτες και συλλαμβάνοντας πολίτες μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους. Κατασκευάζονται ένοχοι με σκοπό, όχι την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά την ενοχοποίηση και καταστολή ενός δυναμικού κοινωνικού κινήματος.
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και οι φυσικοί πόροι σε πολυεθνικές και μεγαλοεργολάβους. Οι “επενδύσεις” προωθούνται με κάθε κόστος: καταστροφή του περιβάλλοντος, βιασμός της αλήθειας, καταστρατήγηση συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρώπινες ζωές» προσθέτουν.

 

Συγκλονιστικές περιγραφές

«Στις 3 τα ξημερώματα χτυπούσαν με σίδερα την πόρτα, πεταχτήκαμε από το κρεβάτι, φωνάξαμε “ποιος είναι”, δεν απαντούσαν, έσπασαν την πόρτα, είπαν “Αστυνομία” και πήραν τον σύζυγό μου με τις πυτζάμες. Τα παιδιά σε κατάσταση πανικού, τσίριζαν. Τον έβαλαν σε ένα αμάξι κι έφυγαν. Κοιμόμασταν. Δεν ξέραμε αν ήταν ξημέρωμα ή βράδυ, αν όντως χτυπούσε η πόρτα, σηκωθήκαμε γρήγορα να δούμε τι συμβαίνει. Ξαφνικά ακούσαμε τη λέξη “Αστυνομία” και έσπασαν την πόρτα. Βρήκαν πρώτα το σύζυγό μου ο οποίος σηκώθηκε πρώτος για να ανοίξει την πόρτα, τον γονάτισαν, του έβαλαν χειροπέδες, η μικρή μου κόρη δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε. Ήταν πέντε άνδρες μαυροντυμένοι, με όπλα, έδειχναν ότι ήταν έτοιμοι να πυροβολήσουν αν αντιστεκόμασταν. Ήθελα να δω το χαρτί της σύλληψης, δεν μου το έδειξαν. Το τηλέφωνο που είχα στα χέρια μου το πέταξαν. Δεν με άφηναν να πλησιάσω τον σύζυγό μου και ένας φυλούσε την κόρη μου μη τυχόν και φύγει και ειδοποιήσει το χωριό. Μας κρατούσαν σαν όμηρους μέσα στο σπίτι μας. Η τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις σκηνές της σύλληψης η σύζυγος ενός εκ των δύο συλληφθέντων, ενώ σοκάρει η μαρτυρία του ανήλικου παιδιού, που ενώ έδεναν τον πατέρα του με χειροπέδες, οι αστυνομικοί το παρότρυναν να τον κοιτάξει καλά, γιατί θα κάνει καιρό να τον δει.
Ανάλογη και η περιγραφή της Μαρίας Kαδόγλου, που αναφέρει: «Γνωρίζω τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν νωρίς την Τετάρτη. Ήταν ενάντια στην επέκταση του ορυχείου χρυσού, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργοί. Αφότου μαθεύτηκε το περιστατικό, περίπου στις 4 π.μ., πολλοί από τους κατοίκους της πόλης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Μερικοί θυμωμένοι πήγαν στο μικρό αστυνομικό τμήμα της πόλης μας, το οποίο ήταν κλειστό για τη νύχτα –οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήρθαν από άλλη πόλη- και εισέβαλαν. Πήραν κάποια έπιπλα και παλιούς υπολογιστές και τους έβαλαν φωτιά, έξω».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!